Juozas – vienas iš nedaugelio lietuvių dizainerių, vis dar rengiančių kasmečius kolekcijų pristatymus. Mados pasaulio užkulisiuose neretai kalbama, kad tai – neatsiperkantis kūrėjų užmojis, dažnai įvarantis juos į skolas.

„Kas nemoka kolekcijų pristatymų daryti – tam ir neatsiperka. Daug tų „darytojų“ iš paskos, bet jiems nelabai išeina – kojelės per skystos, per minkštos. Kiekvienais metais kolekcijos pristatymas, skaitykite, yra sudegintas namas Nidoje. Kitas sakys – ach, durnius, reikėjo nusipirkti butą. Man malonumas daryti tai, ką aš moku geriausiai, malonumas dalintis ir kažkokiu būdu daryti įtaką.

Jau sugalvojau ir kitų metų kolekcijos temą, dabar reikia tik uždirbti, pirkti medžiagas, viską užsakyti. Mada – milijonierių sportas. Tai vat ir sportuoju!“, – teigė kūrėjas.

Interviu metu dizaineris taip pat palietė jam aktualią temą – prakalbo apie tai, kas iš tiesų yra aukštoji mada ir kaip akiplėšiškai paprastai Lietuvoje save kutiūru vadina kai kurie kūrėjai.

Juozo Statkevičiaus kolekcijos pristatymas

„Dabar, žiūriu, atsiranda Mildučių, Gretučių, Ritų, kurios ima ir pasivadina kutiūru. Visiškas įžūlus akiplėšiškumas. Kad papultum į Paryžiaus aukštosios mados asociaciją, turi, visų pirma, padirbti Paryžiuje – ir ne bet kur dirbti, braškės skinti ar indus plauti – o padirbti mados srityje. O Paryžiuje, patikėkite, niekas nelaukia. Mes jiems – vis vien užsieniečiai.

Prancūzai pakankamai arogantiški, pakankamai nedraugiški – net netalentingiausias prancūzas yra geriau už patį geriausią užsienietį. Ir tai, kad padirbi ir pagyveni Paryžiuje, dar ne viskas – tuomet trys tikri aukštosios mados asociacijos nariai turi tave rekomenduoti. Ne viskas taip paprasta, ne taip, kaip pas mus – sugalvojo musytė ir pasivadino kutiūru...

O dar yra haute couture (liet. aukštoji mada) – tam, kad galėtum vadintis aukštosios mados kūrėju, turi turėti mados namus Prancūzijoje, juose turi dirbti tik prancūzų darbuotojai, yra daugybė, didžiausių taisyklių. Aukštoji mada gali būti tik Paryžiuje – taip jie apsisaugo nuo turtingų rusų ar arabų, nes kitaip kiekvienas durnelis galėtų įkurti aukštosios mados namus. Aš, būdamas užsienyje, negaliu vadintis haute couture, galiu būti tik couture.

Nė vienas lietuvis be manęs nei Lietuvos, nei Prancūzijos istorijoje, nėra buvęs Paryžiaus aukštosios mados asociacijoje. Aš vienintelis ir pirmas, ir, žiūrėkite, jau 32 metai dirbu madoje ir niekas neperžengė šio slenksčio. Niekas nenori badauti, niekas nenori kentėti dėl mylimo darbo“, – teigė kūrėjas.

Įprasta manyti, kad kutiurjė siuvami drabužiai – prabangos prekė, prieinama toli gražu ne kiekvienam. Ar Juozo Statkevičiaus kūrinius, vis dėlto, gali įpirkti vidutinį atlyginimą gaunantis žmogus?

„Aišku, kad taip. Labai džiaugiuosi, kad yra sukurta iliuzija, jog pas Juozą labai brangu. O paskui žmogus ateina ir sako, kad negali būti, kitur brangiau, mane apgavo! Visada kartoju – du dalykai nesibaigia: kosmosas ir žmonių kvailumas. Galite mane kalti prie kryžiaus, bet tai yra visiška tiesa. Žmonės nesigilina, eina paviršiumi – rezultatai tokie ir yra“, – teigė J. Statkevičius.

Kalbėdamas apie mados situaciją Lietuvoje, dizaineris nepasikuklino ir išreiškė nuomonę apie rinkoje mados vyraujančius leidinius bei jų redaktores.

„Ar matėte nors vieną madų redaktorę iš žurnalų, kuri važiuoja į madų demonstravimus? Aš nemačiau nė vienos. Ir tiek metų. Tai apie kokią mes madą galime kalbėti? Todėl, kad tai kainuoja. Jūs klausiate, ar gerai gyvenu... Taip, aš per 25 metus nuomojausi viešbutį, ėjau į restoranus su reikiamais žmonėmis, turėjau gerai apsirengti. Kodėl aš atpažįstamas? Nes nepadariau klaidų, nebuvau kaimietis. Kai tos redaktorės taip padarys, turėsime normalius žurnalus, o ne tik apie kojų skutimą.

Dar juokingiau… Ar kada nors matėte Anna Wintour ant žurnalo viršelio? O pas mus – kaip tik redaktorė, taip ant žurnalo viršelio. Kaimas visame kame“, – kalbėjo kutiurjė.

Juozas atvirai sako esąs laimingas ir pilnai patenkintas savo gyvenimu. Galbūt dirbdamas kitoje valstybėje į kišenę kapsėtų daugiau, tačiau, anot jo, ne piniguose slypi laimė. „Visi galvoja, kad pinigai – labai svarbus momentas, bet mokėjimas gyventi yra daug svarbiau. Žinau milijonus turtingų žmonių, kurie tokie liūdni, tokie nelaimingi... Galop gyvenimas baigiasi ir tuomet jau giminaičiai draskosi dėl tų milijonų“, – teigė kūrėjas.

Visą interviu išvysite vaizdo įraše.

Kviečiame prisiminti 2020 m. pavasario ir vasaros kolekciją:

Apie laidą „Stiliaus DNR“:

DELFI TV“ laida „Stiliaus DNR“ kviečia pasinerti į grožio ir mados pasaulį. Keturios laidos per mėnesį = keturios skirtingos temos.

„Parduotuvių reido“ metu kartu su stiliste lankysimės skirtingose Lietuvos parduotuvėse ir kviesime kartu pasinerti į įkvepiančią stiliaus kelionę – ne tik aptarsime naujausias mados tendencijas, bet ir pasižvalgysime, ką šiuo metu siūlo madų diktatoriai.

„Kosmetikos laboratorija“ kvies iš arti pažvelgti, kaip gimsta kosmetika, supažindins su grožio pramonės paslaptimis, be to, mokys atpažinti dažniausiai priemonių sudėtyje esančius ingredientus ir suprasti, kurie jų yra naudingi mūsų odai, o kurie daro daugiau žalos nei naudos.

„Drabužinės dilema“ pašvęsta mūsų kasdienėms garderobo problemoms narplioti. Kokie džinsai šiuo metu yra madingi? Kokia suknelė tinka pagal figūros tipą? Kaip neprašauti renkantis batus pagal sezoniškumą? Apie tai ir dar daugiau diskutuosime su Lietuvos

Paskutinė, tačiau tikrai ne prasčiausia rubrika – „Grožio SOS“, kurioje be užuolankų kalbėsime apie įvairias grožio procedūras ir naujoves, sveikatingumą ir su grožio ekspertais skatinsime dar labiau rūpintis savimi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (114)