„Šis prekybos karas nėra niekam naudingas, todėl raginu mūsų draugus amerikiečius parodyti išmintį ir išlaikyti šaltą protą“, – radijui „France Inter“ sakė B. Le Maire'as, JAV vyriausybei ruošiantis įvesti baudžiamuosius muitus.

Gruodį JAV prezidentas Donaldas Trumpas pagrasino nubausti Paryžių už naują interneto milžinų mokestį, taikomą tokioms JAV bendrovėms, kaip „Netflix“ ir „Amazon“, ir pristatė itin didelius baudžiamuosius muitus 2,4 mlrd. dolerių vertės prancūziškiems vynams, kosmetikai ir rankinėms.

JAV prekybos atstovai iki pirmadienio priima rašytinius komentarus dėl muitų, o antradienį vyks vieši klausymai, per kuriuos JAV gyventojai ir įmonės galės pakomentuoti planuojamus baudžiamuosius mutus.

B. Le Maire'as perspėjo, kad, jei įves muitus, JAV sulauks Prancūzijos atsako.

„Jei amerikiečiai nuspręs tai tęsti, nuspręs įvesti sankcijas technologijų mokesčiui tuo metu, kai jie patys pritaria tokiam mokesčiui, tada mes atsakysime“, – sakė B. Le Maire'as, pridurdamas, kad vėliau pirmadienį šį klausimą planuoja aptarti su JAV iždo sekretoriumi Stevenu Mnuchinu.

B. Le Maire'as taip pat parašė laišką JAV prekybos įgaliotiniui Robertui Lighthizeriui, kuriame ragina jį neįvesti muitų Prancūzijai.

„Pabrėžiu, kad mūsų mokestis nediskriminuoja JAV bendrovių“, – sakoma laiške, kurio kopiją pavyko gauti naujienų agentūrai AFP.

Pernai Prancūzija įvedė naują mokestį technologijų bendrovėms, nes tarptautinės bendruomenės bandymai apmokestinti vadinamuosius interneto milžinus užsitęsė. Apmokestintos buvo didelių technologijų bendrovių iš internetinės prekybos šalyje gautos pajamos, net jei bendrovė registruota kitoje valstybėje.

Vašingtonas savo ruožtu tvirtina, kad mokesčiu buvo išskirtos tokios Jungtinių Valstijų bendrovės, kaip „Google“, „Apple“, „Facebook“ ir „Amazon“.

D. Trumpo administracija gali įvesti iki 100 proc. tarifo muitus tokių prancūziškų prekių, kaip šampanas ir kamambero sūris, importui.