Per vieno laikraščio redakcijoje vykusią sesiją opozicijos įstatymų leidėjai išrinko J. Guaido pirmininku, policijai neleidus jam patekti į Nacionalinės Asamblėjos rūmus.

Jam nedalyvaujant korupcija kaltinamas L. Parra pasiskelbė pirmininku, teigdamas, kad per balsavimą parlamente už jo kandidatūrą nubalsavo 81 iš 167 deputatų.

J. Guaido, prieš metus pasiskelbęs laikinuoju šalies prezidentu, mesdamas iššūkį lyderiui socialistui Nicolas Maduro, užsitikrino maždaug 100 parlamentarų balsų. Už jį balsavo ir keli politikai, kurie pernai buvo priversti pasitraukti į tremtį arba pasislėpti užsienio diplomatinėse atstovybėse dėl vyriausybės vykdomo persekiojimo.

J. Guaido pažadėjo „įgyvendinti“ konstituciją, dirbdamas tiek parlamento pirmininko, tiek „laikinai pareigas einančio prezidento“ poste.

Tačiau prezidentas N. Maduro, sakydamas kalbą per televiziją, išreiškė paramą naujajam pirmininkui L. Parra, ir pridūrė, kad „Guaido buvo išmestas iš Nacionalinės Asamblėjos jo paties opozicijos balsais“.

Venesuelos opozicija pasmerkė L. Parros žingsnį kaip „parlamentinį perversmą“.

Policija, tvirtindama, kad vykdė saugumo operaciją, neleido J. Guaido ir dar keliolikai įstatymų leidėjų patekti į asamblėją, o deputatai iš N. Maduro partijos ir už J. Guaido kandidatūrą nebalsavę įstatytų leidėjai buvo įleisti.

36 metų J. Guaido mėgino perlipti Nacionalinę Asamblėją juosiančią tvorą ir patekti į vidų, tačiau kelią jam užblokavo policininkai su per riaušes naudojamais skydais.

Per valstybinę televiziją VTV buvo parodyti kadrai, kaip L. Parra per garsiakalbį pasiskelbia parlamento vadovu.

Praleidęs keturias valandas už asamblėjos ribų, J. Guaido ir jį palaikantys įstatymų leidėjai nuvyko į laikraščio „El Nacional“ biurą, kur surengė atskirą sesiją.

JAV palaiko J. Guaido


„Tai – beprecedentis [dalykas]! – J. Guaido sakė saugumo pajėgų nariui, su kuriuo griežtai apsižodžiavo. – Kas per operacija? Kas ją užsakė?“

„Tie, kas padeda užkirsti kelią teisėtam Venesuelos parlamento įkūrimui, patys tampa diktatūros bendrininkais“, – parašė J. Guaido socialiniame tinkle „Twitter“.

J. Guaido pirmininkavo Nacionalinei Asamblėjai pastaruosius metus ir 2019-ųjų sausio 23-ąją pasiskelbė laikinuoju Venesuelos prezidentu, parlamentui pavadinus N. Maduro „uzurpatoriumi“.

JAV pasveikino J. Guaido su perrinkimu ir pasmerkė „žlugusias buvusio Maduro režimo pastangas neigti demokratiškai išrinktos Nacionalinės Asamblėjos valią“.

„Jungtinės Valstijos ir 57 kitos šalys ir toliau laiko (J. Guaido) teisėtu Nacionalinės Asamblėjos lyderiu, taigi, ir teisėtu laikinuoju Venesuelos prezidentu“, – pareiškė JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo.

Tačiau prieš L. Parrai pasiskelbiant rinkimų nugalėtoju, opozicijos parlamentaras Jose Brito per žiniasklaidą kreipėsi į J. Guaido: „Jūs galėjote būti ateitis, bet dabar esate ir būsite praeitis.“

Tiek L. Parra, tiek J. Brito susipyko su J. Guaido pernai dėl jiems mestų kaltinimų korupcija, susijusia su J. Maduro režimui importuotų produktų per aukštų kainų nustatymo.

L. Parra žurnalistams sakė, kad sesijoje dalyvavo 140 parlamentarų, o jo kandidatūrą palaikė 81 įstatymų leidėjas.

Tačiau režimo atstovas Pedro Carreno tvirtino naujienų agentūrai AFP, kad balsavime dalyvavo 150 deputatų iš 167, o L. Parra sulaukė paprastos daugumos palaikymo.

112 Nacionalinės Asamblėjos narių yra opozicijos atstovai.

Nacionalinė Asamblėja tviteryje pareiškė, kad tokie L. Paros tvirtinimai yra „konstitucijos pažeidimas“.

Brazilijos užsienio reikalų ministras Ernesto Araujo savo ruožtu sakė, kad jo šalis „nepripažįsta“ L. Parros pareiškimo, o Kolumbija tą balsavimo procesą pavadino „nesąžiningu, neskaidriu ir be garantijų“, todėl Bogota irgi nežada jo pripažinti.

N. Maduro tikisi atgauti Asamblėjos kontrolę


J. Guaido išgarsėjo prieš metus, kai pasiskelbė laikinuoju Venesuelos prezidentu. Paramą jam netrukus išreiškė per 50 valstybių.

Nacionalinė Asamblėja praktiškai yra nustumta į užribį nuo 2017 metų, kai Aukščiausiasis Teismas, kuriame dirba N. Maduro lojalistai, paskelbė ją neteisėta. Nuo to laiko teismas anuliuoja visus Asamblėjos sprendimus.

N. Maduro yra sakęs, kad tikisi „atgauti Nacionalinės Asamblėjos“ kontrolę per vėliau šiais metais vyksiančius rinkimus.

J. Guaido bandymas mesti iššūkį N. Maduro 2019 metais prasidėjo itin ryškiai: jis demonstravo išradingumą ir įgūdžius kviesdamas savo šalininkus protestuoti ir priešintis N. Maduro valdžiai įvairiais būdais. Jis, be kita ko, pažeidė draudimą išvykti iš šalies.

Tačiau jo pastangos antroje metų pusėje priblėso.

Nepaisant griežto spaudimo iš Jungtinių Valstijų, kurios Karakaso režimo veikėjams paskelbė sankcijų, ginkluotųjų pajėgų paramą išsaugojęs N. Maduro tebėra valdžioje.

N. Maduro iš posto neišvertė net ekonominė krizė, lėmusi maisto ir vaistų stygių, ir infliacijos lygis, kuris, Tarptautinio valiutos fondo vertinimu, 2019 metais turėtų siekti 200 tūkst. procentų.