Britanijos užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas pareiškė, kad karas niekam nėra naudingas, o nužudytą Irano generolą Qasemą Soleimani pavadino „regionine grėsme“.

Britanija taip pat ruošiasi vėl dislokuoti kelis savo karinio laivyno laivus, kad šie lydėtų prekinius laivus Hormūzo sąsiauryje.

Jungtinės Valstijos nužudė Q. Soleimani per penktadienį surengtą bepiločio antskrydį netoli Bagdado tarptautinio oro uosto, kas sukėlė nerimą dėl galimo naujo karo Artimuosiuose Rytuose.

„Jungtinės Valstijos pačios sprendžia dėl savo veiksmų, tačiau jie turi teisę gintis“, – televizijos kanalui „Sky News“ sakė D. Raabas.

Jis sakė šeštadienį kalbėjęs su Irako prezidentu Barhamu Salehu ir premjerui Adeliu Abdeliu Mahdi. „Mes norime matyti deeskalaciją ir padarysime viską, ką galime, kad apsaugotume JK diplomatines misijas“, – sakė jis.

Anot D. Raabo, būtina rasti „kelią, kuris leistų Iranui išeiti iš tarptautinės izoliacijos, ir ta galimybė jiems yra, jeigu jie pasielgs teisingai“.

Britanijos užsienio reikalų sekretorius taip pat patvirtino, kad ateinančią savaitę planuoja susitikti su JAV valstybės sekretoriumi Mike'u Pompeo.

Savo ruožtu Britanijos gynybos ministerija vėlų šeštadienio vakarą pranešė, kad šalies karinio laivyno fregata „HMS Montrose“ ir eskadrinis minininkas „HMS Defender“ „atnaujins prekinių laivų su JK vėliavą lydėjimą“ Hormūzo sąsiauryje.

Laivų lydėjimas Hormūzo buvo nutrauktas lapkritį. Laivus Britanija pradėjo lydėti liepą po to, kai Iranas sulaikė su Britanijos vėliava plaukiojantį tanklaivį „Stena Impero“.

Britanijos vyriausybė šeštadienį rekomendavo JK piliečiams vengti kelionių į Iraką ir Iraną.

Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas sekmadienį turėtų grįžti iš kalėdinių atostogų Karibuose. D. Raabas gynė jį dėl kritikos, jog jis negrįžo anksčiau po naujienos apie Q. Soleimani nužudymą penktadienį.