1. Kad niekas nesužinotų, kokios spalvos skrybėlaitę karalienė dėvės prieš karališkąsias žirgų lenktynes, A. Kelly paruošia ir padeda kelias skrybėlaites.

A. Kelly – asmeninė karalienės aprengėja ir vyriausioji patarėja garderobo klausimais, taigi ji apgalvoja karalienės aprangą ypatingoms progom. Karališkosios žirgų lenktynės – vienas mėgstamiausių karalienės renginių. Taip pat ir vienas slapčiausių, nes lažinamasi, kokios spalvos bus karalienės skrybėlė. Kartą vienas asmuo suuodė karalienės skrybėlaitės spalvą ir sugadino visą malonumą.

Po to A. Kelly rado sumanų sprendimą: „Kiekvieną rytą persirengimo kambaryje padedu keturias–penkias jau dėvėtas skrybėles. Jos – skirtingų spalvų ir stilių, o demonstruojamos – ne be priežasties. Kiekvienas eidamas pro kambarį matys skrybėles. Jos neslepiamos už užrakintų durų.“

2. Keisčiausia karalienė papuošalą sukūrė princas Philipas.

2018 m. kalėdiniam kreipimuisi į žmones karalienė apsivilko sidabro spalvos suknelę ir įsisegė keistą vabalo formos segę. Pasak A. Kelly, segės vabalo dizainas buvo kurta paties Philipo. Segė padaryta iš aukso, deimantų ir rubinų. Princas padovanojo segę karalienei 1966 m.

3. Karalienė velkasi tuos pačius drabužius, tačiau laikosi kelių taisyklių.

Taupumu garsėjanti karalienė Elžbieta velkasi tuos pačius drabužius, bet kadangi per metus ji dalyvauja 300-uose renginių, sunku pasakyti, kad kartojasi jos apranga. A. Kelly kruopščiai aprašo kiekvieną ansamblį ir stengiasi, kad karalienė vilkėtų tuos pačius drabužius tik po kelių mėnesių. Pasak aprengėjos, suknelės ir kostiumėliai nešiojami apie 25 metus.

4. A. Kelly pranešioja karalienės batelius.

Karalienė mėgsta paprastus juodus ar rusvus batelius, kurie tinka prie daugelio drabužių. A. Kelly vertina Stuarto Weitzmano ir Manolo Blahnik kuriamus batus. Tiesa, M. Blahnik bateliai būna siauroki.

„Kaip rašė spauda, liokajus pranešioja karalienės batelius. Taip, aš – tas liokajus. Karalienė turi nedaug laiko sau, juo labiau – pranešioti bateliams. Mūsų kojos – vienodo dydžio, taigi pranešioju jos batus“, – rašo knygoje A. Kelly.

5. Karalienė viską planuoja iš anksto, bet neprieštarauja, jei paskutinę akimirką tenka kažką keisti.

A. Kelly teigimu, svarbių renginių planavimas prasideda prieš kelis mėnesius. Pavyzdžiui, birželį vyksiančioms karališkosioms žirgų lenktynėms pradedama ruoštis gegužę, renginiui paruošiamos penkios suknelės. Bet kartais aprengėja ir karalienė ką nors pakeičia paskutinę akimirką. 1988 m. karalienė turėjo sakyti kalbą Kvalalumpūre. A. Kelly staiga nutarė, kad koralų spalvos skrybėlaitė netinka. Ji patarė apsukti skrybėlaitę, bet karalienė dvejojo.

Knygoje rašoma: „Ji pasitarė su jo didenybe ir po pokalbio <...> nusprendė apsukti skrybėlę, kaip ir siūliau. Tik ji nerimavo, ar nesupyks skrybėlių siuvėja.“

6. Iškilmių mantijai pakelti reikia keturių žmonių.

Kasmetiniame parlamento darbo pradžios renginyje karalienė sako kalbą, vilkėdama karališkus drabužius. A. Kelly pradeda ruošti karališką mantiją prieš kelias dienas, tai reiškia, kad ji išimama iš oro nepraleidžiančios dėžės, apžiūrima, išvaloma, padedama ant stalo. Mantija tokia sunki, kad iš dėžės ją išima ir ant lyginimo stalo perkelia keturi žmonės. Kai karalienė ją apsisiaučia, o šleifą neša irgi keturi asmenys.

7. Karalienė mėgsta nuolaidas.

Karalienė pasakiškai turtinga, bet mėgsta sutaupyti pinigų. Pirkdama medžiagas, A. Kelly dažnai perka su nuolaidomis. „Karalienė mėgsta nuolaidas, kartais pavyksta gauti medžiagos, iš kurios galiu pasiūti jai suknelę“, – rašoma memuaruose.

8. Karalienei patinka šilkas iš Singapūro.

Karalienei labai patinka Singapūre audžiamas šilkas, tik ji neturi laiko pavaikščioti po turgų. Pasak A. Kelly, vietiniai prekiautojai sustato prekystalius oro uoste, kai į šalį atvyksta Britanijos karalienė. Ji išsirenka patikusias medžiagas, A. Kelly patvirtina užsakymą, ir medžiagas nuperka.

9. Karalienė pagerbia lankomą šalį įvairiomis detalėms savo aprangoje.

A. Kelly sugalvoja, kokiomis detalėmis, įkomponuotomis į aprangą, pagerbti lankomą šalį. Pavyzdžiui, 2010 m. vizitui į Kanadą jos sukūrė suknelę su klevo lapais iš Svarovkio kristalų ir švarką, kurio rankogaliai buvo siuvinėti Kanadiečio menininko sukurtu ornamentu.

10. A. Kelly prisiekia – karalienės skrybėlaitės spalvos nerodė nepritarimo „Brexit“.

Į 2017 m. vėliau vykusį parlamento atidarymą karalienė nusprendė vilkėti paprastą suknelę, ne mantiją. Gėlės ant jos violetinės skrybėlės šiek tiek priminė Europos Sąjungos vėliavą, tad žiniasklaida rašė, kad karalienė taip subtiliai išreiškė nepritarimą „Brexit“.

A. Kelly rašo, kad gėlės buvo parinktos atsitiktinai, vėliau ji nuėmė nuo jas nuo skrybėlės, kad daugiau nebūtų nesusipratimų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)