„Dabar esu Libane ir daugiau nebebūsiu įkaitu Japonijos teisinėje sistemoje, kur kaltė yra primetama, diskriminacija yra išplitusi ir yra nepaisoma pagrindinių žmogaus teisių“, - antradienį elektroniniame laiške teigė buvęs „Nissan Motor Co.” ir „Renault SA” vadovas.

K. Ghosnui, kuris turi Libano pilietybę, nuo pernai balandžio buvo taikomas namų areštas Japonijoje, ateinančiais mėnesiais jo laukė teismas. Libanas paprastai neišduoda savo piliečių. 65-erių metų vyras taip pat turi Brazilijos bei Prancūzijos pilietybę.

K. Ghosnas, apkaltintas ne vienu nusikaltimu – nuo dokumentų falsifikavimo iki „Nissan“ lėšų panaudojimo savo asmeninėms reikmėms, tvirtina esąs nekaltas ir neigia visus kaltinimus. Jo bėdos iki pamatų supurtė jo sukurtą aljansą tarp „Nissan“. „Renault“ ir „Mitsubishi Motors Corp.“, bet trišalė partnerystė atsilaikė.

„Nissan“ ir pats patyrė nemažų nesėkmių pastaraisiais metais. Bendrovės pelnas nukrito iki kelių dešimtmečių minimumo, santykiai su svarbiausia akcininke pakriko, o „Nissan“ generalinis direktorius Hirotas Saikawa neteko savo posto.

Carlosas Ghosnas
Žemiau pateikiami keletas svarbiausių įvykių:

Gruodžio 31 d.
C. Ghosnas tvirtina šiuo metu esantis Libane. „Aš nepabėgau nuo teisingumo – aš pabėgau nuo neteisingumo ir politinio persekiojimo“, - rašė jis elektroniniame laiške.

Gruodžio 10 d.
Japonijos vertybinių popierių reguliuotojo teigimu, „Nissan“ koncernas turėtų būti nubaustas 2,4 mlrd. jenų (22 mln. JAV dolerių) bauda dėl to, kad slėpė C. Ghosno gautas pajamas.

Gruodžio 1 d.
Makotas Uchoida, kuris vadovavo „Nissan“ bendrai akcinei bendrovei Kinijoje, oficialiai perima „Nissan“ generalinio direktoriaus pareigas. Per pirmąją savo spaudos konferenciją jis pareiškė, kad aljansas su „Renault” ir „Mitsubishi” privalo ryžtis pokyčiams norint pagerinti pardavimus ir pelno rodiklius.

Lapkričio 21 d.
C. Ghosno žmona Carol interviu „Bloomberg“ televizijai Niujorke pareiškia, kad prieš teismą jis turėtų stoti Prancūzijoje, nes Tokijuje jis negali tikėtis sąžiningos apklausos. Anot jos, Japonijoje veikia „įkaitų teisingumo sistema“, kuri leidžia kelis kartus pratęsti įtariamųjų sulaikymą.

Lapkričio 12 d.
„Nissan“ sumažina savo pardavimų bei pelno metines prognozes (iki kovo) ir atšaukia savo dividendų prognozę, tuo suduodamas netikėtą smūgį pagrindiniam akcininkui „Renault“.

Spalio 31 d.
„Fiat Chrysler Automobiles NV” sutinka susijungti su “PSA Group”, taip didindamas spaudimą „Renault” sureguliuoti savo santykius su „Nissan”. „Renault” per praėjusius metus ne kartą bandė pasiekti susitarimą dėl jungimosi su „Fiat”, bet nesėkmingai.

Spalio 24 d.
C. Ghosno advokatai siekia visų kaltinimų panaikinimo, pareikšdami, kad jis yra prokurorų, vyriausybės bei „Nissan“ vykdomo sąmokslo auka, - esą taip siekta verslininką sužlugdyti.

Carlosas Ghosnas
Spalio 9 d.
„Nissan“ nuo gruodžio 1 dienos paskiria Makotą Uchidą, savo bendrosios įmonės Kinijoje vadovą, generaliniu direktoriumi, o Ashwanį Guptą – naujuoju vyriausiuoju administracijos direktoriumi.

Rugsėjo 23 d.
Bendrovė „Nissan“, C. Ghosnas ir Gregas Kellis sutinka „mokėti baudas“ JAV reguliuotojų pretenzijoms sureguliuoti, nei pripažindami, nei neigdami savo kaltę.

Rugsėjo 10 d.
„Nissan“ valdyba atleidžia H. Saikawą, kilus skandalui dėl gerokai per didelio jam mokamo atlyginimo. Paskutinė jo darbo diena bendrovėje – rugsėjo 16 diena.

Liepos 25 d.
„Nissan“ veiklos pelnas nusmunka iki dešimtmečio minimumo, ir bendrovė paskelbia restruktūrizaciją, per kurkią bus panaikinta 12 500 darbo vietų.

Birželio 11 d.
G. Kellis praneša žurnalui „Bungei Shunju“ apie su akcijomis susijusį atlygį generaliniam direktoriui H. Saikawai, C. Ghosno pasirinktam įpėdiniui, dėl kurio susidarė pernelyg didelė išmoka 2013-aisiais.

Birželio 7 d.
Diskusijos dėl „Renault‘ ir „Fiat“ susijungimo žlunga po to, kai „Nissan“ pristabdė savo paramą sandoriui; jei sandoris būtų įgyvendintas, susiformuotų trečia didžiausia pasaulyje automobilių gamintoja.

Gegužės 23 d.
Ikiteisminis bylos nagrinėjimas prasideda Tokijuje, daugiausia siekiant susiaurinti kaltinimų mastą.

Balandžio 25 d.
C. Ghosno advokatai pasiūlo 500 mln. jenų (4,6 mln. JAV dolerių) užstatą už jo paleidimą. Teismas iškelia sąlygą: jis turįs gyventi registruotu adresu šalyje, neišvykti iš šalies ir laikytis visų būtinų reikalavimų, idant būtų užkirstas kelias bet kokių įrodymų sunaikinimui.

Balandžio 24 d.
„Nissan“ sumažina preliminarinį veiklos pelną per metus iki kovo 31 dienos; tai pirmas kartas, kai bendrovė uždirbo mažiau nei jos Prancūzijos partnerė „Renault“.

Balandžio 22 d.
Prokurorai pateikia C. Ghosnui naujų katlinimų, susijusių su „Nissan“ lėšų panaudojimo asmeninėms reikmėms; anot jų, autmobilių gamintoja prarado 5 mln. JAV dolerių, nukreiptų į jo valdomas sąskaitas. Iš visų iki tol pareikštų C. Ghosnui pretenzijų, tokie kaltinimai yra rimčiausi.

„Nissan“ taip pat pateikia baudžiamąjį skundą prokurorams, tvirtindama, kad C. Ghosnas panaudojo automobilių gamintojos lėšas savo asmeninėms reikmėms.

Carlosas Ghosnas
Balandžio 19 d.
Prancūzijos žurnalas „L‘Express“, remdamasis neįvardintais šaltiniais, skelbia, kad C. Ghosnas išleido 30 000 dolerių „Nissan“ lėšų įsigyti prabangius daiktus, tokius kaip „Louis Vuitton”, „Hermes” ir „Ermenegildo Zegna“ produkcija.

Balandžio 16 d.
Teigiama, kad C. Ghosnas „nederamai“ įrašė į „Renault“ sąskaitą 3000 eurų (3 320 JAV dolerių) už 2018 metais įsigytą motorolerį.

Balandžio 13 d.
C. Ghosno sūnus neigia, kad jo įkurtas startuolis gaudavo lėšas per investicinę įmonę, kuri tariamai gaudavo pinigų iš „Nissan“.

Balandžio 9 d.
C. Ghosno advokatai išplatina vaizdo įrašą, kuriame jis, dar prieš sulaikymą, kalba apie vadovaujančių pareigūnų, žaidžiančių „labai nešvarų žaidimą‘, prieš jį nukreiptą puldinėjimą. Jis neįvardina pareigūnų ir dar kartą pakartoja, esąs nekaltas.

Balandžio 8 d.
„Nissan“ akcininkai balsuoja už jo pašalinimą iš direktorių valdybos, atimdami iš jo paskutines pareigas automobilių gamintojoje.

Be kitų kaltinimų, C. Ghosnas kaltinamas pasisavinęs 5 mln. iš 15 mln. JAV dolerių, kuriuos „Nissan“ 2015-2018 metų laikotarpiu pervedė užsienio distributoriui, teigia Japonijos prokurorai.

Balandžio 4 d.
Prokurorai dar kartą sulaiko C. Ghosną jo bute Tokijuje, pareikšdami, kad jis pervedė „Nissan“ lėšas į jo paties kontroliuojamas sąskaitas ir kad jis nuo 2015 metų trimis etapais iš viso pasisavino 15 mln. dolerių.

C. Ghosnas savo sulaikymą vadina „įžeidžiamu ir savavališku“; anot jo, „tai dar vienas kelių „Nissan“ asmenų bandymas mane nutildyti, suklaidinant prokurorus“. Jis vadina kaltinimus „nepagrįstais“ ir tvirtina esąs nekaltas.

Balandžio 3 d.
Anot „Renault“, kai kurios C. Ghosno išlaidos „kelia susirūpinimo, nes jos susijusios su abejotinomis ir paslėptomis praktikomis bei grupės etikos principų pažeidimais“. Automobilių gamintoja taip pat kelia klausimą dėl galimų mokėjimų vienam iš jos distributorių Artimuosiuose Rytuose.

Balandžio 2 d.
Pasak C. Ghosno advokato Junichiro Hironakos, jis turėtų būti teisiamas atskirai nuo automobilių gamintojos ir bendrininkavimu kaltinamo G Kellio.

Kovo 28 d.
Išorinės įmonių valdymo komisijos teigimu, H. Saikawa buvo užvizavęs pensijos išmokų paketą C. Ghosnui. C. Ghosno atstovas tvirtina, kad atstatydintas pareigūnas „nuolat vadovavo, disponuodamas visais Valdybos bei akcininkų įgaliojimais“.

Kovo 11 d.
Tokijo teismas atmetė C. Ghosno prašymą dalyvauti „Nissan“ valdybos posėdyje kovo 12 dieną, kuriame ketinta aptarti aljansą su „Renault“ ir „Mitsubishi Motors“; teismo teigimu, C. Ghosno dalyvavimas posėdyje pažeistų paleidimo už užstatą sąlygas, draudžiančias jam bendrauti su žmonėmis, figūruojančiais byloje.

Kovo 6 d.
C. Ghosnas palieka Tokijo įkalinimo įstaigą už vieną didžiausių užstatų per visą Japonijos teismų istoriją. Pagal sąlygas numatyta, kad jis privalo likti Japonijoje, prie savo namų įėjimo ir išėjimo įsirengti kameras, mobiliuoju telefonu naudotis su tam tikrais apribojimais ir neturėti prieigos prie interneto.

Kovo 5 d.
Tokijo teismas patenkina trečią C. Ghosno prašymą paleisti jį už 1 mlrd. jenų užstatą. C Ghosnas dar kartą pareiškia esąs nekaltas ir pavadina kaltinimus „nepagrįstais ir neįrodytais“.

Kovo 4 d.
J. Hironaka pavadina C. Ghosno ilgą sulaikymą „nepaprastai nesąžiningu“ ir užsimena apie „aukštesnių jėgų“ įtaką. Anot C. Ghosno žmonos ir vaikų advokatų, šeima kreipiasi į Jungtinių Tautų (JT) darbo grupę nesankcionuoto sulaikymo klausimais pagalbos siekiant jį išlaisvinti.

Vasario 20 d.
J. Hironaka, kaip C. Ghosno advokatas, surengia pirmąją savo spaudos konferenciją, per kurią bylą pavadina „keista“ ir užsimena apie galimą sąmokslą pačioje automobilių gamintojoje.

Vasario 13 d.
C. Ghosnas pakeičia savo advokatų komandą; naujai advokatų grupei ima vadovauti Junichiro Hironaka, garsėjantis savo atstovavimu svarbioms byloms, įskaitant sėkmingą buvusio aukšto rango biurokrato, apkaltinto korupcija, gynybą.

Tarptautinės žmogaus teisių federacijos teigimu, teisės į advokatą nesuteikimas C Ghosnui per apklausą ir jo užsitęsęs areštas rodo „rimtų Japonijos baudžiamojo teisingumo sistemos trūkumų“.

Vasario 7 d.
C. Ghosnas, manoma, nederamai pasinaudojęs „Renault“ sutartimi su rėmėju apmokėti savo vestuves Versalio rūmuose (Chateau de Versailles) ir gavęs „asmeninę išmoką“ – 50 000 eurų, praneša Prancūzijos automobilių gamintoja. Tai pirmas kartas, kai „Renault“ atskleidžia galimus savo buvusio vadovo pažeidimus.

Sausio 30 d.
C. Ghosnas pareiškia, kad jo sulaikymas dėl tariamų finansinių nusikaltimų yra „Nissan“ vadovų „sąmokslo“ ir „realybės iškraipymo“ rezultatas. Anot „Nissan“, jos pačios atliktas tyrimas atskleidė „esminių ir įtikinamų nusižengimų įrodymų“.

Sausio 29 d.
Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pareiškia Japonijos premjerui Shinzui Abei, kad C. Ghosno sulaikymas „pernelyg ilgas ir pernelyg griežtas“.

Sausio 23 d.
C. Ghosnas atsistatydina iš „Renault“ generalinio direktoriaus pareigų.

Sausio 21 d.
C. Ghosnas pateikia dar vieną prašymą dėl paleidimo už užstatą.

Sausio 18 d.
„Nissan“ pareiškia, kad C. Ghosnas nederamai gavo 7,8 mln. eurų iš bendrosios su „Mitsubishi Motors” įmonės.

Sausio 15 d.
Tokijo apygardos teismas atmetė C. Ghosno prašymą dėl paleidimo už užstatą. Tai reiškia, kad jis turės likti kalėjime mažiausiai dar du mėnesius.

Sausio 11 d.
Prokurorai dar kartą pareiškia kaltinimus C. Ghosnui, šį kartą – už rimtą piktnaudžiavimą pasitikėjimu.

Sausio 10 d.
C. Ghosnas kalėjime suserga, valdžios institucijos raginamos sustabdyti jo apklausą.

Sausio 8 d.
C. Ghosnas dalyvauja Tokijo teismo posėdyje, - tai pirmas jo viešas pasirodymas nuo sulaikymo: su antrankiais, plastikinėmis šlepetėmis ir virve apie liemenį. Jis atmeta prokurorų kaltinimus, pareikšdamas, jog buvo „neteisingai apkaltintas, nepagrįstai sulaikytas dėl neįrodytų kaltinimų“.

Gruodžio 26 d.
C. Ghosno padėjėjas G. Kellis paleistas iš kalėjimo.

Gruodžio 25 d.
Prokurorai apskundžia Tokijo apygardos teismo sprendimą paleisti G. Kellį už 70 mln. jenų grynais užstatą.

Gruodžio 21 d.
Japonijos prokurorai vėl sulaiko C. Ghosną, apkaltindami jį dar rimtesniais finansiniais nusižengimais: jis įtariamas padaręs didelių nuostolių bendrovei „Nissan“ dėl savo nepelningų investicijų.

Gruodžio 20 d.
Tokijo teismas atmeta prokurorų prašymą pratęsti C. Ghosno ir G. Kellio sulaikymą dar dešimčiai dienų. Prokurorų apeliacinis skundas šiuo klausimu taip pat buvo atmestas, tad jo šansai būti paleistam už užstatą padidėja.

Gruodžio 10 d.
C. Ghosnas ir bendrovė „Nissan“ kaltinami tuo, kad buvo neteisingai informuota apie jo pajamas - esą buvo nuslėptos maždaug 43 mln. dolerių gautos pajamos. G. Kellis taip pat kaltinamas padėjęs C. Ghosnui deklaruoti mažesnį nei iš tikrųjų atlygį.

Lapkričio 28 d.
C. Ghosnas neigia pranešimus, esą jis asmeninius nuostolius iš prekybos perkėlęs „Nissan“.

Lapkričio 26 d.
„Mitsubishi Motors” atleidžia C. Ghosną iš pirmininko pareigų.

Lapkričio 22 d.
„Nissan“ nušalina C. Ghosną iš pirmininko posto ir atleidžia G. Kellį iš atstovaujančio direktoriaus pareigų. Pasak vieno bendrovės pareigūno, C. Ghosnas iš „Nissan“ buvo gavęs šešis namus, iš jų – Tokijuje ir Niujorke.

Lapkričio 21 d.
„Renault“ paskiria Thierrį Bollorą laikinu generalinio direktoriaus pavaduotoju.

Lapkričio 19 d.
C. Ghosnas sulaikytas Tokijuje dėl įtariamų finansinių nusikaltimų, kartu su „Nissan“ atstovaujančiu direktoriumi G. Kelliu. „Nissan“ generalinis direktorius H,. Saikawa išreiškia nusivylimą ir pasipiktinimą dėl įtariamų C, Ghosno nusižengimų, įskaitant bendrovės lėšų panaudojimą asmeninėms investicijoms ir piktnaudžiavimą bendrovės turtu bei švaistymą.