Netikėti atradimai

Galbūt šio straipsnio net nebūtų buvę, jei ne mano bičiulio Mariaus Pagojaus pasakojimas apie vieną jo išvyką prie jo mėgstamos upės senvagės. Bičiulis, kaip įprasta šiam metų laikui, pasiruošė lengvą, „Picker“ tipo dugninę meškerę, užsimaišė žiemiško jauko. Kartu prikalbinęs savo mamą (taip pat aistringą meškeriotoją), patraukė į savo mėgstamą žūklavietę. Atvykus prie senvagės ir užmetus į žūklės vietą išmanųjį sonarą – šis žuvį rodė. Beliko tik uždėti ant kabliuko masalą ir laukti „išganingojo“ kibimo. Slinko minutės, valandos... Deja, tačiau net ir į mažiausius kabliukus ir į vis keičiamus masalus kuojos nereagavo.

Ir galbūt visa ši istorija būtų tuo ir pasibaigus, jei ne Mariaus mamos „atradimai“. Kol sūnus galvą suko, kaip sugauti bent kokią žuvelę, ji, susiradusi iš pirmo žvilgsnio visai ne išskirtinę vietą su savo 5 m plūdine meškere be ritės, pradėjo traukti žuvį po žuvies!

Kai kuojos senvagėse aktyvios, per kelias valandas galima sugauti nemažai žuvelių

Atsakymas slypi ne pasirinktoje vietoje

Mano bičiuliui, užmetus dugninę į „auksinę“ mamos vietą, reikalai nepasitaisė. Žuvis į masalus ant „Picker'io“ nereagavo. Tuo tarpu mamai – kuojos puikiausiai kibo. Viskas pasidarė aišku kaip dieną – žuvys nenorėjo „ragauti“ dugne gulinčio masalo. Mariui, atsinešus plūdinę meškerę – reikalai pasitaisė iš kart.

Dar keli niuansai

Suradus aktyvios žuvies būrelį mano bičiuliui nereikėjo parinkti nei itin delikačių kabliukų ar itin plonų valų. Kuojos puikiai kibo ant mažosios ir didžiosios musės lervų sumuštinio. Sistemėlės ir plūdės tiek pas mano bičiulį, tiek pas jo mamą buvo pačios paprasčiausios – kelių gramų plūdė ir keli ant pagrindinio valo užspausti svareliai.

Schema: kuojų žūklė senvagėse

Pasak mano bičiulio, žuvis senvagėje į jauką reagavo įdomiai. Į žūklavietę įmetus kelis jauko rutuliukus, kuojos tuo momentu kibti nustodavo, bet po kurio laiko jų kibimas ir vėl suaktyvėdavo.

Išvados

Taigi, net ir žiemą stovinčio vandens telkiniuose verta užmesti plūdinę meškerę. Tą puikiai įrodo mano bičiulio papasakota istorija, O kad tai buvo ne atsitiktinumas, įrodo ir dar kelios, jau po to sekusios Mariaus žvejybos senvagėse. Kaip sakoma, kiekvienoje žūklėje visais metų laikais, svarbiausia yra atrasti tinkamą „raktą“.