Kol K. Ževago kovoja su kaltinimais, siejamais su jo vaidmeniu jau uždarytame banke, pati kompanija – viena svarbiausių pasaulyje geležies rūdos granulių tiekėjų – neteko daugiau kaip 1,1 mlrd. dolerių vertės ir dabar yra verta maždaug 1,2 mlrd. dolerių. Dėl šios priežasties jo paties grynoji vertė nuo birželio pabaigos sumažėjo iki 1,2 mlrd. dolerių, arba maždaug trečdaliu. K. Ževago visus kaltinimus neigia.

Tai, kaip išsispręs jo byla, paveiks ne tik pagrindinę pasaulinės tiekimo grandinės grandį: K. Ževago mėgsta kartoti, kad „Ferrexpo“ rūdos „molekulės“ padeda gaminti viską – nuo „iPhone“ telefonų iki „Mercedes“ limuzinų. Tai taip pat svarbus atvejis šaliai, kuriai vadovauja naujas prezidentas, turintis mažai politinės patirties, bet rinkimus laimėjęs skambiais pažadais kovoti su korupcija.

Septynis mėnesius Ukrainai vadovaujantis Volodymyras Zelenskis sulaukė neramių laikų. Jis įsivėlė į Donaldo Trumpo apkaltos procesą ir jo medaus mėnuo su rinkėjais artėja į pabaigą. Jo populiarumas smarkiai smuko dėl kompromiso derybose su Rusija, nors praėjusį mėnesį vėl pakilo po naujų susitarimų.

Buvęs komikas taip pat susiduria su klausimais apie ryšius su kitu oligarchu, Igoriu Kolomoiskiu, ir įsipareigojimą kovoti su korupcija.

„Ukrainoje dėl įvairių schemų buvo uždaryta daug bankų, ir iki šiol nė vienas iš jų savininkų nebuvo nubaustas, – teigia Kijevo investicinės firmos „Adamant Capital“ analitikas Konstantinas Fastovecas. – Ževago gali būti pirmasis. Jei tai nutiks ir su kitais bankrutavusiais skolintojais, tai reikš, kad naujasis prezidentas iš tikrųjų rengiasi kovoti su korupcija ir pažaboti oligarchų galią.“

V. Zelenskis ir I. Kolomoiskis ne kartą yra sakę, kad jų santykiuose nėra nieko nederamo. Santykiai užsimezgė, kai magnatas pasinaudojo savo transliacijų imperija, siekdamas paskatinti V. Zelenskio televizijos komiko karjerą.

Aukščiausiasis prokuroras praėjusį mėnesį pareiškė, kad šalis griežtina bankrutavusių skolintojų nagrinėjimą iš dalies reaguodama ir į tarptautinį spaudimą. Institucijos „be jokių išimčių nagrinėja visų bankrutavusių ir nacionalizuotų bankų savininkų ar vadovų lėšų grobstymą“, – interviu teigė generalinio prokuroro pirmasis pavaduotojas Vitalijus Kasko.

Kaltinamasis aktas ir arešto orderis – šis tas naujo žmogui, dar neseniai buvusiam greičiausiai kylančia Ukrainos verslo žvaigžde (vienu metu K. Ževago buvo jauniausias šalies milijardierius).

45-erių metų verslininkas iš kitų Ukrainos oligarchų išsiskiria iš dalies ir dėl to, kad yra jaunesnis už daugumą magnatų, iškilusių po komunizmo griuvimo, o iš dalies todėl, kad buvo vienas iš nedaugelio, kurio kompanijos akcijomis prekiaujama Londono biržoje, nes tai reiškia griežtesnę kontrolę.

K. Ževago ir jo atstovai kelis kartus atsisakė pateikti komentarus šiam straipsniui. „Ferrexpo“ komunikacijos skyrius pabrėžė, kad milijardierius atsistatydino iš generalinio direktoriaus pareigų, nors ir toliau išlieka pagrindiniu akcininku, o šiuo metu atliekami tyrimai su kompanija nesusiję.

Viešumoje milijardierius atmetė bet kokius kaltinimus, kad pasielgė netinkamai. Liepos mėnesį vykusiame renginyje K. Ževago, „Bloomberg“ paklaustas apie „Ferrexpo“ auditą, atkirto: „Tai – provokacija iš jūsų pusės.“

„Viskas, ką sakote, yra melas“, – pasakė jis.

Gegužės mėnesį K. Ževago teigė, kad tyrimas nieko nereiškia, nes valdžia tikrina beveik visus šalies labdaros fondus.

„Ferrexpo“ yra „finansiškai stabilioje padėtyje ir gali toliau tvariai augti, – nurodoma bendrovės elektroniniame pranešime. – Ji ir toliau sėkmingai dirba ir tiekia aukštos kokybės geležies rūdos granules pasaulinės klasės klientams.“

Unikalių įgūdžių rinkinys, aštrus protas ir gebėjimas save parduoti pavertė K. Ževago neatsiejama Ukrainos verslo kraštovaizdžio dalimi dar nuo tada, kai jis, paauglys, žengė į posovietinio verslo sūkurį. Jis greitai perprato, kaip išnaudoti trūkumus ekonomikoje, kurią niokojo infliacija ir rinkos disbalansas, dėl kurio kompanijoms nuolat stigo grynųjų.

„Ževago yra įspūdingas verslininkas su stipria darbo etika, – teigia Vitalijus Lisovenko, „Ferrexpo“ valdybos narys. – Jo požiūris labai analitiškas ir strategiškas. Su „Ferrexpo“ jo strategija iš pradžių buvo laimėti geriausius pasaulio plieno gamintojus kaip klientus. Dabar šis tikslas yra pasiektas.“

Atrodė, kad K. Ževago visada randa sprendimą ten, kur paslysta kiti: jis sugebėjo pritraukti finansavimą doleriais iš tarptautinių partnerių, kai Ukrainos valiuta ėmė nuvertėti, jis mokėjo naviguoti po biurokratijos džiungles, kuriose kiti pasiklysdavo, jam pavykdavo rasti lėšų, kai pinigų srautai išdžiūdavo.

Sulaukęs 22 metų, K. Ževago su partneriais nusipirko banką „Finance & Credit“ kaip tik tada, kai vyriausybė ėmė ardyti centralizuotą komunizmo eros ekonomiką.

Po vėliau sekusio įnirtingo sandorių sudarymo tokiam guviam ir aštriam protui kaip K. Ževago nebuvo sunku užsidirbti pinigų. Jis kūrė idėjas vienam turtingiausių tų laikų ukrainiečių, dujų magnatui Ihoriui Bakai, kuris pabėgo į Rusiją po 2004 m. Ukrainos Oranžinės revoliucijos. Prireikus jis tapdavo anglakalbiu ir provakarietišku vietiniu gidu žinomiems užsienio investuotojams – nuo „Merrill Lynch“ iki „Credit Suisse“.

„Neeiliniai gebėjimai“

„Jis turėjo neeilinių gebėjimų įtikinti, parduoti idėjas“, – sako Ihoris Voronovas, kuris dešimtojo dešimtmečio pradžioje K. Ževago, tuo metu dar studentą, pasamdė savo verslo investiciniam sparnui.

Tas studentas sudarinėjo sandorius ir savo naudai. K. Ževago ir jo partneriai supirkinėjo alaus daryklas ir cemento gamyklas, vaistų cechus ir tabako fabrikus – kai kuriuos vėliau pardavė užsienio investuotojams, kai kuriuos pasiliko. 1996 m. jis įsigijo karūnos brangakmenį: geležies rūdos kasyklą Poltavos krašte.

Tiesa, tuo metu ji nė iš tolo nepriminė brangakmenio. Kompanija buvo giliai įklimpusi į skolas, ištisus mėnesius nemokėjo atlyginimų ir mokesčių už komunalines paslaugas. Tačiau vos tik K. Ževago turėjo galimybę gauti finansavimą, skolos buvo mikliai sumokėtos, ir jis leidosi į savo gyvenimo žygį: sukurti „Ferrexpo“.

Iki 2007 m. kompanija buvo transformuota į modernų geležies konglomeratą, kuris šiandien yra trečiasis pagal dydį geležies rūdos granulių eksportuotojas pasaulyje. K. Ževago uždirbo 500 milijonų dolerių, pardavęs 12 proc. „Ferrexpo“ akcijų Londone, kur kompanija buvo įvertinta 1,67 milijardo dolerių: vos 33-ejų jis tapo milijardieriumi.

Remiantis „Bloomberg“ skaičiavimais, jo dabartinė grynoji vertė yra 1,1 mlrd. dolerių.

„Ferrexpo“ geležies rūdos cheminė sudėtis leido kompanijai tapti pirmaujančia tiekėja plieno gamintojams, gaminantiems aukštos kokybės plieną pridėtinės vertės produktams“, – teigia Kijeve įsikūrusios investicinės įmonės „ICU“ korporatyvinių tyrimų vadovas Aleksandras Martynenko. Nuo 2007 m. „Ferrexpo“ padidino bendrą gamybos apimtį 17 proc. iki 10,6 milijono tonų, o aukštos kokybės granulių produkciją – 167 proc. iki 9,8 milijono tonų, skaičiuoja A. Martynenko.

Atrodė, kad K. Ževago viskas klojasi sėkmingai. Jis buvo išrinktas į parlamentą, o tai suteikė jam politinės įtakos. Netgi jo futbolo komanda „Vorskla Poltava“ per dešimtmetį tapo nuolatine Europos rungtynių dalyve, besivaržančia su tokiais stipruoliais kaip „Benfica“ ir „Arsenal“.

Tačiau, kaip jau būna Ukrainoje, politinė žemė ėmė drebėti K. Ževago po kojomis. Ir kai tai įvyko, žemės drebėjimas nusirito pasauliniu mastu. 2014 m. antivyriausybiniai protestuotojai nušalino prorusišką šalies prezidentą Viktorą Janukovyčių. Rusija aneksavo Krymo pusiasalį, o toliau sekė kruvinas konfliktas tarp centrinės vyriausybės ir separatistų pramoniniuose Ukrainos rytuose.

Ekonomika pradėjo čiuožti žemyn.

Iki 2015 m. „Finance & Credit“ buvo paskelbtas nemokiu. Centrinis bankas nustatė, kad beveik 60 proc. kreditoriaus paskolų buvo suteikta įvairioms K. Ževago verslo imperijos dalims finansuoti. Kai mokėjimai nutrūko, – „Vorskla“ žaidėjai dėl nesumokėtų atlyginimų netgi skundėsi viešai, – netrukus užsidarė ir pats skolintojas.

Žala buvo milžiniška, o tyrimai dar nesibaigė: kaltinimai buvo pateikti keliems buvusiems banko vadovams. Jie kaltinami išgrobstę maždaug 100 milijonų dolerių, daugiausia klientų pinigų.

„Tai visų Ukrainos oligarchų, kuriems priklauso bankai, problema, – interviu pažymėjo Kateryna Rožkova, centrinio banko valdytojo pavaduotoja. – Jie turi turto įvairiose pramonės šakose ir naudojasi savo nuosavais bankais kaip finansavimo įrankiu, užuot laikę atskiru verslu.“

Netekęs pagrindinio finansinio turto, K. Ževago susidūrė su galybe verslo sunkumų, ir visa tai paveikė jo imperijos papuošalą – „Ferrexpo“. Balandžio mėnesį prokurorai paskelbė pradėję pinigų plovimo tyrimą, sakydami, kad nori patikrinti, ar labdaros organizacija „Blooming Land“, „Ferrexpo“ labdaros partnerė, iš tikrųjų nebuvo tik parankus įrankis, naudojamas mokesčių vengimui ir neteisėtų lėšų slėpimui.

Minėtas tyrimas, kuris vis dar nesibaigė, K. Ževago asmeniškai neliečia. Tačiau jis susijęs su verslininko svarbiausiu turtu, nes rugpjūčio mėnesį buvo tiriama ir „Ferrexpo“ gamykla Poltavoje.

Tuo metu kompanija teigė, kad tai „įprastas prašymas pateikti trečiųjų šalių dokumentus“.

Pasak „Ferrexpo“ valdybos nario V. Lisovenko, K. Ževago sprendimas palikti generalinio direktoriaus postą buvo „visiškai tipiškas“ ir skirtas „išvengti bet kokios galimos žalos verslui“.

Akcijos ėmė kristi po to, kai staiga atsistatydino „Ferrexpo“ auditorius „Deloitte LLP“ ir du direktoriai, nesutardami dėl vidinio „Blooming Land“ patikrinimo.

Dar vieną smūgį K. Ževago patyrė liepą, kai jo vietą parlamente užėmė nemėgstamas varžovas: Ukrainoje vykstant politinei revoliucijai, pergalę nuskynė jo 25 metų oponentas, susijęs su V. Zelenskiu.

„Ferrexpo“ nukrito 39 proc. vos per du mėnesius po to, kai rugpjūčio pabaigoje kompanija pranešė, kad nepriklausomas patikrinimas nustatė, jog kai kurios jos labdaros aukos galėjo būti neteisėtai pasisavintos.

Tyrimas taip pat nustatė, kad kompanija ir jos pagrindinis akcininkas nebuvo prisidėję prie jokių galimų pažeidimų. Spalio pabaigoje pasiekusios žemiausią lygį per beveik trejus metus, akcijos vėl pakilo daugiau nei 15 proc.

Per liepos mėnesį vykusį rinkiminės kampanijos renginį K. Ževago atmetė klausimą apie nukritusias akcijas, kurios praėjusiais metais sumažėjo 27 proc. – dėl to „Ferrexpo“ atsidūrė šeštoje vietoje tarp 25 blogiausiai besilaikančių kompanijų, įtrauktų į „FTSE All-Share Basic Materials“ indeksą.

„Akcijos nukrito po to, kai keli audito komiteto atstovai pateikė absurdiškus teiginius ir prišnekėjo nesąmonių“, – tąsyk atkirto K. Ževago.