M. Pompeo planavo šios savaitės gale aplankyti Ukrainą, Baltarusiją, Kazachstaną, Uzbekistaną ir Kiprą.

Tačiau antradienį proiranietiškų demonstrantų minia įsiveržė į JAV ambasadą Irako sostinėje, kilus pykčio bangai dėl amerikiečių aviacijos smūgių, per kuriuos žuvo mažiausiai 25 kovotojai, priklausę irakiečių sukarintoms grupėms.

M. Pompeo kelionė buvo atidėta „dėl būtinybės sekretoriui būti Vašingtone ir toliau stebėti besivystančią padėtį Irake bei užtikrinti amerikiečių saugumą Vidurio Rytuose“, paskelbė Valstybės departamento atstovė Morgan Ortagus.

„Sekretoriaus Pompeo kelionė bus iš naujo suplanuota artimiausioje ateityje; jis tikisi surengti vizitą tuo laiku“, – pridūrė ji.

M. Pompeo būtų tapęs aukščiausio rango JAV pareigūnu, aplankiusiu Kijevą nuo praeitais metais išsivysčiusio skandalo dėl pokalbio telefonu, per kurį D. Trumpas, kaip įtariama, mėgino spausti Ukrainos vadovą Volodymyrą Zelenskį surasti medžiagos, kompromituojančios Amerikos prezidento posto siekiančio demokrato Joe Bideno.

M. Pompeo, uolus D. Trumpo gynėjas, planavo šią savaitę susitikti su V. Zelenskiu ir kitais aukšto rango Ukrainos pareigūnais, M. Ortagus sakė pirmadienį, kai apie šią kelionę buvo pirmąsyk paskelbta.

Tačiau kitą dieną įvyko puolimas prieš ambasadą Bagdade, per kurį vyko saugumo pajėgų susirėmimų su protestuotojais. Demonstrantai nuo diplomatinio komplekso atsitraukė trečiadienį.

Per šį incidentą niekas iš JAV darbuotojų nenukentėjo. Amerikiečių pareigūnai sakė neturintys planų evakuotis.

JAV Atstovų Rūmai gruodžio 18 dieną nubalsavo už apkaltą D. Trumpui dėl piktnaudžiavimo valdžia ir trukdymo Kongreso darbui. Dabar prezidento laukia teismas Senate, galbūt įvyksiantis vėliau šį mėnesį. Vis dėlto demokratų ir respublikonų lyderiai Kongrese nesutaria, kaip turi vykti šis procesas.