Net septynerias iš pastarųjų 12 rungtynių laimėję „Grizliai“ (13/21) šiuo metu ne tik, kad nesivarto turnyro lentelės dugne, bet ir realiai pretenduoja į atkrintamąsias varžybas – juos nuo aštuntoje vietoje žengiančių San Antonijaus „Spurs“ (14/18) teskiria viena pergalė.

Žinoma, sezonas dar net neįpusėjo – iki atkrintamųjų visiems klubams liko sužaisti kone po 50 rungtynių, bet apie stebinančią jaunąją Memfio komandą kalbama vis garsiau.

Nerangiai čempionatą pradėję „Grizliai“ (5/13) gruodį įsibėgėjo ir iškovojo 8 pergales iš 16-os galimų taip gerokai pagerindami savo turnyrinę padėtį.

Itin perspektyvus tvarkaraštis Tenesio atstovų laukia ir sausį: iš 15 mačų net 11 jie žais su ekipomis, turinčiomis minusinį pergalių ir pralaimėjimų balansą. Be to, mėnesio viduryje „Grizzlies“ turės net šešerių iš eilės rungtynių namuose seriją, per kurią sunkiau įkąsti gali būti tik Hjustono „Rockets“ vyrams.

Taigi yra pagrindo tikėtis, kad Memfio krepšininkai dar kurį laiką tikrai išliks konkurencingi lenktynėse dėl vietos atkrintamosiose. Ir nors prie favoritų prasibrauti į jas jie ir toliau nėra priskiriami, aštunta pozicija Vakaruose – kol kas atvira visiems. „Tad „Grizliai“ turi teisę svajoti: kodėl ne mes?“, – rašo „The Daily Memphian“.

Pokalbis apie – naujausioje DELFI TV laidoje „Iš viršaus“ su TV komentatoriumi ir NBA ekspertu Roku Grajausku.

– Rokai, šį sezoną dauguma ekspertų buvo nurašę „Grizlius“ ir nematė jų kaip realių pretendentų į atkrintamąsias. Tavo manymu, kas jiems leidžia stebinti visus tuos skeptikus?

– Manau, kad realiai į atkrintamąsias Memfis nepretenduoja, kadangi tos komandos, kurios stovi šalia jo – tai „Spurs“ ir „Trail Blazers“, niekada negali būti nuvertinamos. Jos visada kaunasi ir išlieka konkurencingos.

O kalbant apie „Grizlius“, aš dar sezono pradžioje sakiau, kad ši komanda nebus patrankų mėsa lentelės dugne. Labai džiaugiuosi, kad ta prognozė pildosi, nes jauna komanda rodo, kad tikrai turi daug potencialo. Dar keli aukštesnio kalibro krepšininkai, įgyti galbūt ateities naujokų biržos šaukimais arba laisvųjų agentų rinkoje, ir jie pasistatys naują pamatą bei suformuos naująjį komandos veidą.

– J. Valančiūnas nebe tik štampuoja dvigubus dublius (vid. po 14,4 tšk. ir 9,7 atk. kam.), bet ir vis dažniau pasižymi kitais žaidimo komponentais: štai paskutinėse rungtynėse atliko net 5 rezultatyvius perdavimus (karjeros rekordas), o prieš tai vieną po kito smeigė 2 taiklius tritaškius iš eilės. Ar tai rodo, kad jis jau tampa tuo universalesniu centru, kurio ir reikia šiuolaikinei NBA?

– Be abejo, tapo. Labai gražu matyti, kad vis naujų žaidimo elementų jis bando įtraukti į savo arsenalą ir tai – tikrai sveikintinas žingsnis NBA lygoje, kur jau šitiek metų šnekama apie aukštaūgius kaip apie nykstančią rūšį. Tad reikia prie jos taikytis.

Ir nors penki rezultatyvūs perdavimai neskamba taip įspūdingai bendrame lygos kontekste, atsižvelgiant į tai, kaip Jonas žaidžia visą savo karjerą, tai, kad jis jau sugeba priimti teisingus sprendimus ir atmesti kamuolį laiku ir vietoje tada, kai prieš jį yra dvigubinama gynyba, galime laikyti dideliu progresu. Karjeros pradžioje Toronte jis kartais net komiškai nesugebėdavo to padaryti.

Augantis krepšinio intelektas ir žaidimo skaitymas visada yra pliusas. Tad turime tik pasidžiaugti, kad J. Valančiūnas ne tik grįžo į formą, bet ir pildo savo įgūdžių bagažą.

– Nepaisant to, tu visgi nesitiki, kad „Grizliai“ jau šį sezoną prasibraus į atkrintamąsias?

– Nesitikiu. Manau, kad neprasibraus. Tai būtų tikrai labai maloni staigmena, bet mano spėjimas yra, kad ne – atkrintamosiose mes jų dar nematysime. Bet dabar iš esmės jiems to dar ir nereikia. Labai to norėdami jie galėtų mėginti atlikti kokius nors mainus, stiprinti tą dabartinę sudėtį ir kovoti dėl atkrintamųjų, tačiau komanda žiūri į ilgalaikę įvykių tėkmę. Dėl to jiems, mano manymu, ir nereikėtų dabar kažko draskyti, kadangi 20-mečiai Ja Morantas ir Jarenas Jacksonas yra dar labai jauni žaidėjai, o panašu, kad šis duetas ir bus tuo „Grizlių“ branduoliu.

„Grizzlies“ bokštų J. Jacksono ir J. Valančiūno produktyvumas:

spalį – 26,6 tšk., 11,3 atk. kam., 1,3 bloko ir 44 proc. taiklumas;

lapkritį – 29,3 tšk., 14,6 atk. kam., 1,9 bloko ir 51 proc. taiklumas;

gruodį – 35,9 tšk., 13,9 atk. kam., 2,4 bloko ir 55 proc. taiklumas.

Visa laida „Iš viršaus“ – vaizdo įraše.

Primename, kad jau galite atiduoti balsus už Joną Valančiūną, Domantą Sabonį ir kitus savo favoritus rinkimuose į šių metų NBA „Visų žvaigždžių“ rungtynes Čikagoje. Tai lengva padaryti oficialioje NBA svetainėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)