Iki vidurnakčio sostinėje buvo gan ramu. Bet paskui, iki pat ryto, policija turėjo labai daug darbo.

Pirmąjį 2020 metų iškvietimą Vilniaus policija gavo lygiai vidurnaktį – 00 val. suveikė Vidaus reikalų ministerijos autoūkio signalizacija (paaiškėjo, kad pavojus netikras).

Pirmas rimtas pranešimas gautas 00.07 val. – Taikos g. rankoje sprogusi petarda vyrui nutraukė du pirštus.

Netrukus pasipylė pranešimai apie muštynes, smurtą artimoje aplinkoje, triukšmą.

Beje, pirmas skundas dėl kaimynų, iš kurių buto girdėjosi garsi muzika, šventinę naktį gautas po vidurnakčio praėjus maždaug 20 minučių. Iš viso nuo 22 val. iki 7 val. Vilniaus policija gavo 57 pranešimus dėl triukšmo. Pasak pareigūnų, palyginus su eilinėmis poilsio dienų naktimis, tai nėra daug.

O pranešimų apie smurtą artimoje aplinkoje Naujųjų metų naktį gauta daug daugiau nei kitomis naktimis. Vilniaus pareigūnai sako, kad vidurkis yra 30–40 per parą, o šiąnakt, nuo 22 val. iki 7 val., tokių iškvietimų gauta net 79.

Degtinės buteliu – per galvą

Apie 0.30 val. gautas pranešimas, kad Minties g., laiptinėje, rastas smarkiai sumuštas visas kruvinas vyras. Atskubėję patruliai pranešė, kad smarkiai kraujuoja galva, policininkai skubino greitąją, nes žmogus silpo, atrodė, kad tuoj neteks sąmonės.

Paaiškėjo, kad vyras su kompanija šventė Naujųjų metų sutiktuves, įvyko konfliktas ir kitas šventės dalyvis trenkė jam degtinės buteliu per galvą. Greitoji pagalba sužalotąjį nuvežė į ligoninę, ten jam buvo susiūta prakirsta galva. Vyras išleistas gydytis ambulatoriškai.

Neblaivūs žmonės mušėsi visur: namuose, baruose, klubuose, gatvėse. Bet labai sunkiai sužalotų nebuvo.

Tragiškiausi šventinės nakties įvykiai

Sausio 1-osios naktį, apie 3.35 val., Vilniaus r., Šumsko pl., netoli Veliučionių, automobilis „VW Golf“ partrenkė moterį, be atšvaitų ėjusią važiuojamąja kelio dalimi. Smūgis buvo labai stiprus: pėsčioji kūnu kiaurai pramušė automobilio priekinį stiklą, ji buvo nublokšta keliolika metrų. Nuo moters kojų nusimovė ne tik batai, bet net ir kojinės.

Pėsčioji (gim. 1978 m.) mirė iškart. Vairuotojas (gim. 1997 m.) buvo blaivus.

Paryčiais, apie 6 val., žmonės Paribio g. rado sąmonės netekusį traukulių apimtą jauną vyrą. Įtariama, kad jis galbūt perdozavo narkotikų. Maždaug 25 metų vaikinas buvo nuvežtas į ligoninę ir netrukus ten mirė.

Nuvertė stulpą ir užmigo prie vairo

Kiek po vidurnakčio Žygimantų g. prie savo automobilio grįžtantis vyras pamatė, kad į jo stovintį visureigį „Hyundai“ atsitrenkė atbulas važiavęs „VW Golf“. Visureigis nukentėjo nežymiai – tik sulankstytas numeris, o „VW Golf“ galas nukentėjo smarkiau. Pastarąjį automobilį vairavęs jaunuolis visureigio šeimininkui iškart pasiūlė susitarti, bet šis tartis nesutiko, nes pamatė, kad avarijos kaltininkas akivaizdžiai girtas. Skambinant į Bendrąjį pagalbos centrą „VW Golf“ vairuotojas ir du jo keleiviai paspruko palikę automobilį.

Bet netrukus policininkai sužinojo „VW Golf“ vairuotojo telefoną, paskambino jam ir vaikinas, paaiškinęs, kad pasišalino, nes labai išsigando, sutiko grįžti į įvykio vietą. Tuo metu jis jau buvo spėjęs nueiti iki „Forum Palace“. Pareigūnai jį atsivežė į Žygimantų g. Vaikinas (gim. 1997 m.) į alkotesterį pripūtė 1,22 prom. Be to, paaiškėjo, kad jis neturi ir niekada neturėjo vairuotojo pažymėjimo.

„VW Golf“ išvežtas į policijos sulaikytų automobilių aikštelę, nes už vairavimą neblaiviam ir neturint teisės vairuoti gresia transporto priemonės konfiskavimas. Jaunuoliui bausmę skirs teismas. Pagal Administracinių nusižengimų kodeksą jam gresia automobilio konfiskavimas ir bauda nuo 1100 iki 1500 eurų.

Dar vienas neblaivus vairuotojas „pasižymėjo“ apie 1.50 val. Kalvarijų ir Žvalgų gatvių sankryžoje. Vyro (gim. 1984 m.) vairuojamas „Audi“ kliudė kitą automobilį ir trenkėsi į stulpą, šis nuvirto ant važiuojamosios dalies. Tada vairuotojas užmigo automobilyje.

Kadangi jam buvo nustatytas didesnis nei pusantros promilės girtumas, po 15 minučių vyras buvo patikrintas dar kartą – nustatytas 1,85 prom. girtumas. Mašina išvežta į policijos sulaikytų automobilių aikštelę, vairuotojui bus pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Aršus keleivis

Apie 4 val. policijos pagalbos prireikė ir pavežėjui. Patruliams teko skubėti į Ukmergės g., kur pavežėjo automobilyje siautėjo girtas ir neadekvatus keleivis, važiavęs su žmona ir dviem mažamečiais vaikais.

Dėl neaiškios priežasties įsiutęs vyras kumščiu sulaužė automobilio „Opel“ prietaisų skydelį, iš vairuotojo rankų išplėšė telefoną, grasino.

Vyras įžūliai bendravo ir su pareigūnais. Bet paskui apsiramino, todėl nebuvo sulaikytas.

Vyrukas stebėjosi, kuo nepatenkintas vairuotojas: „Ką aš padariau?!“ Ir piktinosi, kad daužant prietaisų skydelį nesuveikė oro pagalvė.

Pavežėjas chuligano žmoną su mažais vaikais nuvežė namo, o vyrui surašytas protokolas už svetimo turto sugadinimą. Jei paaiškės, kad žala nesiekia 150 eurų, jam teks atsakyti administracine tvarka. Jei žala bus didesnė, bus pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Pranešimas apie apšaudytą žmogų

Apie 4.30 val. policijai pravažiuojantis vairuotojas pranešė, kad Buivydiškėse, prie autobusų stotelės, stovi sumuštas vyras ir sako, kad kažkas į jį šaudė.

Pranešimas buvo priskirtas A kategorijai (kai gyvybei gresia pavojus). Reaguodami į tokius pranešimus patruliai turi atvykti ne vėliau kaip per 12 minučių. Įsijungę švyturėlius, o prie sankryžų – ir sireną, patruliai atlėkė per kelias minutes. O tada paaiškėjo, kad labai girtas vyras visai ne kruvinas, o visas nuo galvos iki kojų išsivoliojęs molyje ir purve. Jis nerišliai pasakojo, kad jį kažkas sumušė, vijosi ir šaudė. Tiesa, netrukus ėmė sakyti, kad tai jis vijosi tuos, kurie į jį šaudė.

Vyras sakė niekam pretenzijų neturintis, o policijos jam reikia, kad parvežtų namo, į Ukmergę. Bet policininkai pasiūlė nuvežti jį į blaivyklą. Į „Salą“ važiuoti jis nenorėjo. Tuo metu jam paskambino draugė, su ja pakalbėjo pareigūnė. Paaiškėjo, kad niekas jo neskriaudė, vyrui susisuko galva nuo alkoholio pertekliaus ir jis gūdžią naktį kažkur iškeliavo.

Pareigūnai suteikė socialinę pagalbą ir nuvežė murzių pas draugę, gyvenančią už keleto kilometrų. Moteris buvo labai dėkinga policininkams. Kiek atitokęs vyras irgi puolė dėkoti.

„CityBee“ klientas vis girtėjo

Paryčiais policija gavo piliečio pranešimą apie miesto centru važiuojantį „CityBee“ automobilį „Toyota Auris“, kurį vairuoja, panašu, girtas vairuotojas.

Policijos stebėtojai, matantys miesto vaizdo kamerų perduodamus vaizdus, greitai surado nurodytą automobilį. Budėtojai patruliams pranešinėjo, kur jis važiuoja. Antakalnio ir Šilo gatvių sankryžoje automobilis buvo sustabdytas.

Išsinuomotą automobilį vairavęs vaikinas (gim. 1996 m.) važiavo su miegančiu draugu. Vairuotojas, matyt, buvo ką tik baigęs lėbauti, nes vis dar girtėjo. Pirmą kartą tikrinant alkotesteriu buvo nustatytas 1,60 prom. girtumas. O maždaug po 15 minučių patikrinus antrą kartą nustatytas dar didesnis girtumas – 1,78 prom. Jaunuolis sakė gėręs alaus.

Vairuotojui bus pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Kiek iš viso šią naktį įkliuvo girtų vairuotojų, policija praneš vėliau.