„Saxo Bank“ taip pat neatmeta galimybės, jog naftos kainos pašoks iki 90 JAV dolerių už barelį.

Jau 17 metų „Saxo Bank“ kasmet skelbiamose „šokiruojančiose prognozėse“ investuotojų dėmesys atkreipiamas ne į pagrindines tendencijas, nors į jas, be jokios abejonės, atsižvelgiama, bet į mažai tikėtinus įvykius (vadinamąsias baltas varnas), kurie visgi gali gerokai pakeisti padėtį pasaulyje, jeigu taps tikrove.

Bankas tradiciškai pabrėžia, kad jo parengtos „šokiruojančios prognozės“ nėra jo numatomas pagrindinis įvykių scenarijus ar oficialios prognozės, tačiau bet kuris iš šių įvykių, jeigu jis įvyktų, padarytų nemažą poveikį finansų rinkai ar pasaulio politikai.

Bankas išrenka dešimt labiausiai ginčytinų ir tarpusavyje nesusijusių idėjų, iš kurių bet kuri investicijų pasaulį gali apversti aukštyn kojom.

Štai viena iš šių prognozių.

JAV prezidento postą užims E. Warren

2020 metais JAV prezidento rinkimus laimės demokratų kandidatė Elizabeth Warren. Be to, demokratai po rinkimų pelnys abejų JAV Kongreso rūmų kontrolę.

„Metų pradžioje JAV prezidentui Donaldui Trumpui nieko gero nežada nei apklausų duomenys, nei rinkėjų nuotaikos. Jo pergalę 2016 metais užtikrino pagyvenę baltaodžiai rinkėjai, tačiau gyventojų dalis, kurią jie sudaro, mažėja: dabar gausiausia karta Jungtinėse Valstijose yra 20–40 metų amžiaus žmonės, kurie yra nusiteikę kur kas liberaliau“, – pažymi „Saxo Bank“.

Demokratus palaikys didėjantis daugiausia moterų iš priemiesčių ir tūkstantmečio kartos atstovų nepasitenkinimas D. Trumpu.

„Demokratai per rinkimus gauna daugiau nei 20 mln. balsų persvarą, sustiprina Atstovų rūmų kontrolę ir, nors ir sunkiai, perima ir Senato kontrolę“, – numatoma vietoje iš „Saxo Bank“ prognozių.

Naujas D. Trumpo mokestis „Pirmiausia Amerika“

Vašingtonui ir Pekinui suderinus vadinamąjį pirmojo etapo prekybos susitarimą, 2020 metų pradžioje padėtis prekybos „fronte“ bus gana stabili.

Tačiau labai greitai paaiškės, kad JAV prekybos su Kinija deficitas nemažėja, nes Kinija nebegali didinti JAV perkamų žemės ūkio produktų kiekių.

Tai pakenks JAV prezidento Donaldo Trumpo populiarumui.

Matydamas apklausų rezultatus, kurie jam pranašauja triuškinamą pralaimėjimą per rinkimus, D. Trumpas praras kantrybę ir jo administracija, pasisėmusi įkvėpimo iš protekcionistinio šūkio „Pirmiausia Amerika“, iškels naują idėją ir įves bendrą mokestį visoms užsienyje pagamintoms prekėms.

„Dėl to verslo apmokestinimo sistema Jungtinėse Valstijose bus visiškai pertvarkyta, kad būtų teikiamas pranašumas vidaus gamybai pagal neva „sąžiningos ir laisvos prekybos“ principus. Bus panaikinti visi galiojantys muitai, vietoj kurių bus įvestas fiksuotas 25 proc. pridėtinės vertės mokestis (PVM) visoms bendrosioms įplaukoms JAV rinkoje, kurios bus gaunamos parduodant užsienyje pagamintas prekes“, – pažymima „Saxo Bank“ prognozėje.

Prekybos partneriai ims karštai prieštarauti šiam mokesčiui, kuris iš esmės yra kitaip pavadinti senieji muitai, tačiau administracija atsikirs, jog užsienio bendrovėms niekas netrukdo perkelti gamybą į Jungtines Valstijas ir išvengti mokesčio.

Esant tokioms sąlygoms, JAV korporacijos stengsis, jei tik įmanoma, perkelti gamybą į Jungtines Valstijas ir išvengti mokestinės „bausmės“.

Dėl to JAV darbo rinkoje 2020 metais dar padidės darbo jėgos pasiūlos deficitas, infliacija pakils iki 5 proc., o dešimties metų trukmės JAV vyriausybės obligacijų pajamingumas pašoks iki 6 procentų.

JAV dolerio devalvacija

Federalinio rezervo sistemos (FRS) balansas bus išpūstas iki neįtikėtino dydžio, kad JAV prezidentas Donaldas Trumpas galėtų finansuoti naujas išlaidas savo rinkėjams žadėtam infrastruktūros gerinimui.

Tai įvyks itin mažų palūkanų normų ir didžiulio biudžeto deficito Jungtinėse Valstijose sąlygomis.

Didėjant skatinamųjų priemonių mastui, gerokai padidės atlyginimai ir kainos ir tai lems išteklių bei kvalifikuotos jėgos darbo trūkumas, atsiradęs dėl nepakankamų investicijų ankstesniais laikotarpiais.

„Infliacijos kilimas ir vyriausybės obligacijų pajamingumo didėjimas paskatins kapitalo kainos augimą. „Verslo zombiai“ bus išstumti iš rinkos, o kiti silpni skolininkai bus priversti beviltiškai ieškoti finansavimo. Supratimas, jog FRS balanso augimas tik spartės, o bazinė palūkanų norma tebebus laikoma žemame lygyje, išprovokuos staigią JAV dolerio devalvaciją visame pasaulyje“, – prognozuoja „Saxo Bank“.

ECB sausio 23 dieną padidins palūkanas

Dėl itin mažų palūkanų normų, reguliavimo griežtinimo ir konkurencijos su finansinių technologijų (fintech) bendrovėmis nišinėse rinkose Europos bankai yra atsidūrę sudėtingoje padėtyje.

Daugiapakopės indėlių Europos Centriniame Banke palūkanų normos taikymo sistemos įvedimas kiek sušvelnino nepalankias neigiamų palūkanų pasekmes, tačiau regiono bankai tebėra arti krizės slenksčio.

Visgi 2020 metais padėtis gali pasikeisti, pažymi „Saxo Bank“.

Pagal vieną iš banko ekspertų svarstomų galimybių naujoji ECB vadovė Christine Lagarde, kuri anksčiau pritardavo neigiamoms palūkanų normoms, iš esmės pakeis savo poziciją ir paskelbs, jog pinigų politika išnaudojo savo galimybes, o užsitęsęs neigiamų indėlių palūkanų normų taikymas gerokai kenkia Europos bankų sektoriui.

Siekdamas priversti euro zonos šalis ir visų pirma Vokietiją pereiti prie ekonomikos skatinimo iš biudžeto finansuojamomis priemonėmis, ECB pakeis pinigų politikos kursą ir 2020 metų sausio 23 dieną padidins palūkanų normas.

Euro zonos centriniam bankui toliau griežtinant politiką, indėlių palūkanų norma netrukus pasieks nulį, o iki metų pabaigos šiek tiek jį viršys.

Dėl to bendro indekso „EuroStoxx“ bankų akcijų subindeksas 2020 metais pašoks 30 procentų.

Azija sukurs naują atsargų valiutą


Siekdamos pašalinti JAV dolerį iš regioninės prekybos, Azijos šalys sukurs naują atsargų valiutą, kurią rems Azijos infrastruktūros investicijų bankas (AIIB).

Naujoji Azijos valiuta, kuri, „Saxo Bank“ nuomone, galėtų būti pavadinta „Azijos skolinimosi teise“ (angl. Asian Drawing Right, arba ADR) taps vienu brangiausių pasaulyje valiutos vienetų, nes jos kursas sudarys 2 JAV dolerius.

Regiono šalys sudarys daugiašalį susitarimą, pagal kurį regioninėje prekyboje būtų pereita išimtinai prie ADR. Rusija ir OPEC šalys, stambūs naftos eksportuotojai, prisijungs prie tokios prekybos, nes supranta, jog yra vis labiau priklausomos nuo Azijos rinkos.

Dėl to, kad didelė dalis tarptautinės prekybos bus pradėta vykdyti ne JAV doleriais, o kita valiuta, dar labiau sumažės JAV grynųjų pinigų įplaukos, kurios yra būtinos abiejų deficitų – ir prekybos, ir biudžeto – finansavimui.

Vos per kelis mėnesius JAV doleris nusilps 20 proc. ADR atžvilgiu ir 30 proc. aukso atžvilgiu, taigi šio metalo neatidėliotinų sandorių kaina 2020 metais pakils gerokai virš 2 tūkst. JAV dolerių už unciją ribos.

Dvigubas Rusijos laimėjimas


„Saxo Bank“ prognozuoja, jog 2020 metais OPEC ir Rusija pamatys, kad skalūnų naftos gavybos Jungtinėse Valstijose augimas dėl mažos investicijų grąžos lėtėja, ir paskelbs apie naują gavybos sumažinimą.

Tuo tarpu Saudo Arabijos naftos milžinė „Saudi Aramco“ surengs kitą pradinio viešo akcijų platinimo (IPO) etapą ir pasieks investuotojų už Saudo Arabijos ribų norimą rinkos vertę.

Tam nepasirengusi naftos rinka suskubs padengti trumpąsias pozicijas ir „Brent“ rūšies naftos kaina sugrįš į 90 JAV dolerių už barelį lygį.

Tokiomis sąlygomis didžiausios Rusijos naftos bendrovės „Rosneft“ akcijos pabrangs 50 procentų.

Tokia padėtis bus naudinga ne tik „Rosneft“, bet ir visos Rusijos finansams, nes buvo numatyta, jog 2019 metų biudžetas bus subalansuotas, jeigu „Urals“ rūšies nafta kainuos 49 JAV dolerius už barelį.

Rusija taip pat laimės dėl visame pasaulyje didėjančio dėmesio klimato apsaugos politikai, dėl kurios auga ilgalaikis susidomėjimas elektromobiliais ir transporto priemonių išmetamųjų teršalų kontrolės priemonėmis.

Rusija yra didžiausia pasaulyje paladžio, kuris naudojamas automobilių katalizatoriuose, tiekėja.

2019 metais paladis buvo viena sparčiausiai brangusių žaliavų ir 2020 metais jo kaina gali vėl pašokti, jeigu Baltuosius rūmus užims demokratai, o Indija sugriežtins automobilių išmetamiesiems teršalams taikomus reikalavimus.

Be to, dėl perėjimo nuo kobalto prie nikelio elektromobilių akumuliatorių gamyboje 2020 metais pašoks nikelio kainos.

Išsivysčiusių šalių vyriausybės subsidijuoja elektromobilių pardavimą ir pagrindiniams Vokietijos automobilių gamintojams, kurie pradeda masinį perėjimą prie tokių transporto priemonių gamybos, reikia patikimų akumuliatorių tiekimo šaltinių.

Indonezija nuo 2020 metų sausio apribos nikelio rūdos eksportą, kad paremtų savo metalurgijos sektorių.

Taigi Rusijos „Norilsko nikelis“ mėgausis nikelio paklausos ir kainų augimu ir šios bendrovės akcijos taip pat pabrangs 50 procentų.

Vengrija išstos iš Europos Sąjungos


Vengriją nuo įstojimo į Europos Sąjungą (ES) 2004 metais lydi ekonominė sėkmė.

Tačiau dabar šiai 15 metų santuokai kilo skyrybų grėsmė: ES Vengrijos atžvilgiu pradėjo procedūrą pagal ES sutarties 7 straipsnį dėl bendrijos vertybių apsaugos. Sąjungai užkliuvo šalies, o faktiškai jos premjero Viktoro Orbano įvedami vis griežtesni spaudos, teismų, mokslo, mažumų ir teisėsaugininkų laisvės ir nepriklausomumo suvaržymai.

Vengrijos valdžia aiškina, jog šalis tik ginasi ir visų pirma gina savo kultūrą nuo masinės imigracijos.

2020 metais, pagal 7 straipsnį pradėtai procedūrai lėtai stumiantis į priekį biurokratinėje ES sistemoje, šalių nesutarimai dar padidės.

V. Orbanas ims atvirai kalbėti apie „kraujo broliją“ su Turkija, kaip likusios Europos dalies priešprieša, ir staigus jo pareiškimų tono pasikeitimas įvyks tuo metu, kai sumažės Europos skiriamos paramos lėšos.

Vengrijos forinto kursas kris iki 375 forintų už eurą (nuo dabartinių 330,58 forinto), nes, Europos įmonėms peržiūrint investicijų Vengrijoje planus, rinkose kils nuogąstavimų dėl kapitalo nutekėjimo.