Per sekmadienio vakarą surengtas atakas, kuriomis buvo reaguojama į praėjusią savaitę įvykdytą raketų smūgį, pareikalavusį vieno amerikiečio civilio kontraktininko gyvybės, žuvo mažiausiai 25 kovotojai.

„Esame ne kartą įspėję Irako vyriausybę ir dalijomės su ja informacija, siekdami padėti jai vykdyti savo pareigą – mus ginti“, – pirmadienį Vašingtone žurnalistams sakė vienas aukšto rango JAV Valstybės departamento pareigūnas.

Jis pabrėžė, kad JAV kariškiai ir diplomatai šioje Artimųjų Rytų valstybėje dirba „Irako vyriausybės kvietimu“.

„Taigi, ginti mus yra jų pareiga ir prievolė, bet jie nesiėmė tinkamų veiksmų šiuo klausimu“, – pareiškė pareigūnas, kalbėdamas su anonimiškumo sąlyga.

Pastarosiomis savaitėmis prieš Irako bazes, kur dislokuotos amerikiečių pajėgos, buvo įvykdyta virtinė išpuolių. Vašingtonas kaltina dėl šių atakų proiranietiškas grupuotes.

Sekmadienį JAV vadovaujamos pajėgos smogė kelioms bazėms, priklausančioms šiitų grupuotei „Kata'ib Hezbollah“ – vienai radikaliausių Teherano remiamos sukarintų organizacijų koalicijos „Hashed al Shaabi“ frakcijų.

Pasak „Hashed al Shaabi“, turinčios didelę įtaką Irake, per antskrydžius „žuvo 25 žmonės, o dar 51 buvo sužeistas“.

Pasak Vašingtono, kovotojams buvo smogta po to, kai „Kata'ib Hezbollah“, kaip manoma, surengė raketų smūgį Kirkuke, per kurį žuvo amerikietis kontraktininkas.

Pirmadienį kalbėdamiesi telefonu Saudo Arabijos sosto įpėdinis princas Mohammedas bin Salmanas ir JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo „pripažino, kad Irano režimas ir jo įgaliotiniai tebėra destabilizuojanti jėga regione ir kad su šiomis grėsmėmis susidūrusios valstybės turi teisę gintis“, informavo Valstybės departamento atstovė Morgan Ortagus.

Pasak jos, M. Pompeo „pabrėžė, kad į Irano režimo ar bet kokių jo įgaliotinių išpuolius, darančius žalą amerikiečiams, mūsų sąjungininkams ar mūsų interesams, bus atsakoma ryžtingai, kaip buvo pademonstruota vakar“.

Irako vyriausybė pasmerkė sekmadienį įvykdytus antskrydžius, ir perspėjo, kad jie gali neigiamai paveikti Bagdado ryšius su Vašingtonu.

Amerikiečių atakos „verčia Iraką peržiūrėti savo santykius ir jų saugumo, politinį bei teisinį pagrindą, kad apsaugotų savo suverenitetą“, nurodoma iraniečių vyriausybės pareiškime.

Kilus pasipiktinimo bangai dėl JAV smūgių, demonstrantai sudegė JAV vėliavų šiitiškuose pietiniuose Basros ir Nadžafo miestuose, taip pat šiauriau Bagdado esančiame Kirkuke. Tuo metu kai kurie įstatymų leidėjai paragino išvaryti JAV karius iš Irako.

„Mes dažnai ir energingai aptariame su Irako vyriausybe šias grėsmes, – anksčiau pirmadienį sakė minėtas Valstybės departamento pareigūnas.

„Tikrai perspėjome juos, kad imsimės veiksmų“ po penktadienį surengto išpuolio, pridūrė šaltinis.