Inspektavimo metu buvo nustatyta, kad tikrinamu laikotarpiu bankas netinkamai vertino pinigų plovimo ir teroristų finansavimo rizikas, susijusias su jo veikla, taip pat nebuvo įdiegęs tinkamo klientų rizikos vertinimo metodo.

Kaip skelbiama pranešime, nustatyta atvejų, kai bankas netinkamai nustatė kliento naudos gavėjo tapatybę, neužtikrino pakankamos kliento pažinimo informacijos, kuri atskleistų kliento dalykinių santykių tikslą ir pobūdį, surinkimo, neturėjo įdiegęs tinkamų procedūrų, kurios padėtų nustatyti, ar klientas nėra politiškai pažeidžiamas asmuo, neužtikrino tinkamo nuolatinės klientų mokėjimo operacijų stebėsenos proceso įgyvendinimo, mokymų darbuotojams organizavimo.

Šiaulių bankas“ praneša, kad dauguma LB nustatytų pažeidimų ir trūkumų buvo pašalinti dar iki patikrinimo rezultatų svarstymo LB valdyboje. Taip pat teigiama, kad skirta bauda neturės neigiamos įtakos tvariam banko veiklos tęstinumui.

„Šiaulių banko“ teigimu, bankas nėra nustatęs atvejų, kai dėl LB patikrinimo ataskaitoje nustatytų pažeidimų ir trūkumų būtų pasinaudota šiuo banku pinigų plovimo ir teroristų finansavimo (PPTF) tikslais.

„Pinigų plovimo prevencijai teikiame prioritetinį dėmesį – esame vienas iš Lietuvos bankų, kuris pats kūrė Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos sistemas, tobulino jas atsižvelgęs į besikeičiančius reikalavimus.

Vertiname Lietuvos banko pateiktus pastebėjimus ir rekomendacijas procesų gerinimui. Daugumą trūkumų buvome pašalinę iki inspektavimo pradžios, dalį pašalinome inspektavimo išvadų rengimo metu“, – teigė Šiaulių banko Administracijos vadovas Vytautas Sinius.

Nurodoma, kad „Šiaulių bankas“ ir toliau tęs planuotus PPTF prevencijos srities stiprinimo veiksmus: automatizuos klientų vertinimo sprendimus, tobulins rizikų vertinimo metodikas ir klientų rizikos vertinimą. Vidinės kontrolės stiprinimui steigiamas atskiras klientų pažinimo ir analizės padalinys, tobulinami klientų dalykinių santykių ir sandorių stebėsenos procesai, didinama operacijų stebėsenos komanda, kuri per pastaruosius metus paaugo 3 kartus. Iš viso PPTF prevencijos stiprinimui „Šiaulių bankas“ numatęs skirti virš 1,4 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (173)