Pagal 2015 metų susitarimą tarp Irano ir Didžiosios Britanijos, Kinijos, Prancūzijos, Vokietijos, Rusijos bei JAV buvo panaikintos sankcijos Iranui mainais į jo branduolinės programos apribojimus. JAV pernai pasitraukė iš susitarimo ir įvedė griežtas ekonomines sankcijas, trukdančias Iranui parduoti naftą užsienyje.

„Dėl destruktyvaus kurso, kurį toliau vykdo Vašingtonas, šiam svarbiam tarptautinės diplomatijos pasiekimui... iškilo pavojus subyrėti“, – sakė S. Lavrovas ir pridūrė, kad „kolegos iš Europos Sąjungos“ taip pat ne visiškai laikosi susitarimo.

Reaguodamas į JAV sankcijas Iranas spaudė susitarimą pasirašiusias Europos šalis rasti būdą, kaip apriboti sankcijų poveikį Irano ekonomikai. Teheranas pamažu atsisako ir savo įsipareigojimų pagal sutartį, pavyzdžiui, praėjusią savaitę pradėjo naujas operacijas viename sunkiojo vandens branduoliniame reaktoriuje.

Irano veiksmus Vakarų vyriausybės smerkė kaip nepageidaujamus ir keliančius įtampą regione, o Rusija ir Kinija ne kartą kaltino JAV.

Po pirmadienio susitikimo su iraniečių užsienio reikalų ministru Javadu Zarifu S. Lavrovas sakė, kad Rusija reikalaus iš JAV ir ES visiško laikymosi ir kad tokiu atveju Iranas galėtų vėl vykdyti savo įsipareigojimus.

Antraip susitarimą reiktų laikyti nebeegzistuojančiu, pažymėjo S. Lavrovas.