Nuo istorinio Benedikto Vanago ir jo šturmano Sebastiano Rozwadowskio pasiekimo Dakaro ralyje, olimpinės čempionės Rūtos Meilutytės sprendimo, šalies krepšinio rinktinės pasirodymo Kinijoje, ryškiai suspindusios Dano Rapšio žvaigždės iki sensacingo Dariaus Labanausko žygio pasaulio smiginio čempionate – šie ir kiti ryškiausi, svarbiausi šalies sporto įvykiai 2019-ųjų DELFI apžvalgoje.

Dakaro ralyje – istorinis Vanago ekipažo pasiekimas

Sausį autosporto gerbėjai aktyviai sekė lietuvių pasirodymus Dakaro ralyje, 2019-aisiais Benedikto Vanago ir jo šturmano Sebastiano Rozwadowskio ekipažas užėmė 11-ą vietą.

Tai – rekordinė pozicija ne tik Lietuvai, bet ir Baltijos šalims. Porą nesėkmingų metų Dakare išgyvenęs lenktynininkas akcentavo, kad šiemet iki rekordo atvedė pasiruošimas.

Tiesa, prieš 2020-ųjų Dakaro ralį lietuvio ir lenko pora netikėtai buvo priversta išsiskirti. Dėl S. Rozwadowskio ligos B. Vanagui skubiai teko ieškoti kito šturmano – juo paskutinę metų dieną oficialiai tapo portugalas Filipe Palmeiro.

Olimpinės čempionės sprendimas ir diskvalifikacija

Gegužę garsiai skambėjo olimpinės čempionės Rūtos Meilutytės pavardė. Skirtingai nuo ankstesnių metų, jos pavardė linksniuota ne pergalių fone. Sporto bendruomenę pribloškė žinia apie olimpinės čempionės pažeistas antidopingo taisykles. Dopingo kontrolieriai per 12 mėnesių tris kartus negalėjo patikrinti 22 metų kaunietės ne varžybų metu.

Dvejų metų diskvalifikacija nubausta plaukikė gegužę padėjo tašką savo įspūdingoje, bet trumpoje karjeroje. R. Meilutytės teigimu, šį sprendimą ji brandino ilgą laiką, o jis pats – vienas sudėtingiausių jos gyvenime.

2012-ųjų olimpinėse žaidynėse tada dar niekam nežinoma plaukikė iš Lietuvos tapo sensacija – būdama vos 15 metų laimėjo olimpinį auksą 100 m krūtine nuotolyje. R. Meilutytė tapo jauniausia 100 m plaukimo krūtine distancijos olimpine čempione ir pirmąja nepriklausomos Lietuvos plaukike, iškovojusia olimpinį medalį.

Nuo tada prasidėjo trumpas R. Meilutytės dominavimas tarptautinėse arenose. Pasaulio čempione Rūta tapo šešiolikos – 2013-ųjų pasaulio čempionate, kur moterų 100 m plaukimo krūtine pusfinalyje distanciją įveikė per 1 min. 4,35 sek. ir pasiekė pasaulio rekordą. Būdama septyniolikos, Rūta tapo pirmąja ir vienintele plaukike istorijoje, bent kartą laimėjusia tuo metu visus įmanomus svarbiausius tarptautinius jaunimo ir suaugusiųjų plaukimo čempionatus.

Per savo karjerą R. Meilutytė svarbiausiose tarptautinėse varžybose iškovojo net 20 aukso, 10 sidabro ir 1 bronzos apdovanojimą.

Rūta Meilutytė / Foto: Mindaugas Meilutis

„Žalgirio“ šuolis į Eurolygos atkrintamųjų traukinį

Praėjusio sezono Eurolygoje Kauno „Žalgiris“ sukūrė tikrą stebuklą. Likus 6 turams iki reguliaraus sezono pabaigos žalgiriečiai turnyro lentelėje užėmė vos 13-ą vietą.

Kauniečius skubėjo nurašyti ir krepšinio ekspertai, ir dalis lietuviškos spaudos. „Nesėkmė Vitorijoje praktiškai paliko „Žalgirį“ už ketvirtfinalio borto“, „Baskonia“ pražudė „Žalgirį“ – sudavė lemiamą smūgį viltims Eurolygoje“, „Žalgiriečiai praktiškai palaidojo savo galimybes patekti į atkrintamąsias“, – dramatiškai skelbė ji.

Visgi viskas pasisuko netikėta linkme. Žalgiriečiai lemtingą šešių pergalių spurtą pradėjo įveikę Gran Kanarijos komandą, vėliau – Miucheno „Bayern“, Tel Avivo „Maccabi“, Stambulo „Daruššafaka“, galiausiai paskutiniuose turuose svečiuose buvo įveiktas Pirėjo „Olympiakos“ klubas bei čempionų titulą gynusi Madrido „Real“ ekipa.

Įspūdingai reguliariame sezone finišavęs „Žalgiris“ (15-15) antrus metus iš eilės pateko į atkrintamąsias. Šarūno Jasikevičiaus auklėtiniai ketvirtfinalyje susitiko su Željko Obradovičiaus vadovaujama Stambulo „Fenerbahče“ ir jai serijoje nusileido 1-3.

Naujame sezone norint patekti į Top-8 „Žalgiriui“ reikia dar didesnio stebuklo. Po devynių nesėkmių iš eilės Kauno klubas nukrito į paskutinę 18-ą vietą ir tik paskutinėse 2019-ųjų rungtynėse įveikę
„Bayern“ išvengė antirekordinės 10-ies pralaimėjimų Eurolygoje paeiliui serijos pakartojimo.

Brandonas Daviesas, Marius Grigonis

Krepšinio rinktinės drama Kinijoje

Pasaulio pirmenybėse Lietuvos nacionalinė komanda pirmąsyk nepateko į geriausių aštuonetą ir tenkinosi devinta vieta.

Dainiaus Adomaičio treniruojami lietuviai 101:47 sutriuškino Senegalą, 92:69 nugalėjo Kanadą ir 82:87 nusileido australams. Antrame etape lemtingu mūsų šalies rinktinei tapo pralaimėjimas Prancūzijos ekipai 75:78, o vėliau įtikinamai 74:55 įveikta Dominikos Respublika džiaugsmo neatnešė – į atkrintamąsias varžybas Lietuva nepateko.

Dar čempionato metu apie savo pasitraukimą iš trenerio posto paskelbė D. Adomaitis, prieš tai suspėjęs iškoneveikti Tarptautinę krepšinio federaciją (FIBA) ir jos paskirtus teisėjus, anot jo, neatitikusius varžybų lygio. D. Adomaičio spaudos konferencija, kurioje lietuvis trenkė į stalą ir vartojo necenzūrinius žodžius, tapo vienu iš plačiausiai aptarinėtų metų sporto įvykių. FIBA treneriui už šį emocijų proveržį skyrė finansinę baudą.

Visgi dar vieną šansą prasibrauti į Tokijo olimpines žaidynes Lietuvos rinktinė turės ateinančią vasarą – birželio 23-28 dienomis Kaune vyks olimpinės atrankos varžybos, kur naujai paskirto trenerio Dariaus Maskoliūno vedamae ekipa varžysis B grupėje kartu su Korėja, Venesuela, Slovėnija, Lenkija, Angola.

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė iki šiol dalyvavo visose olimpinėse žaidynėse nuo pat Nepriklausomybės atkūrimo.

Dainius Adomaitis

Efektingas Asadauskaitės-Zadneprovskienės sugrįžimas

Dvejus metus Achilo sausgyslės skausmų kamuota L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė ryžosi operacijai, po kurios į didįjį sportą sugrįžo itin įspūdingai. 35-erių vilnietė triumfavo pasaulio taurės varžybų finaliniame etape Japonijoje ir iškovojo bilietą į Tokijo olimpines žaidynes. Jungtinėje Karalystėje ji ketvirtą sykį tapo Europos čempione individualiose varžybose, o moterų komandų įskaitoje su tautietėmis pridėjo bronzą.

Toks penkiakovininkės sugrįžimas nuvijo mintis apie karjeros pabaigą, Laura metų pabaigoje trečią kartą buvo išrinkta geriausia Lietuvos sportininke. Prieš tai tokiuose rinkimuose ji pripažinimą pelnė 2011 ir 2015 metais.

Evaldas Sodeika ir Ieva Sodeikienė – pasaulio čempionai

Vilniuje lapkričio pabaigoje vykusiose planetos standartinių šokių pirmenybėse pirmą kartą istorijoje nugalėtoja tapo Lietuvos pora Evaldas Sodeika ir Ieva Sodeikienė. Favortais laikyti lietuviai už savo nugaros ant prizininkų pakylos paliko duetus iš Italijos ir Rusijos. Šiais metais Evaldas ir Ieva nepralaimėjo nė vienų varžybų ir tapo Europos čempionais.

Vilniuje šeštadienį visus penkis naujųjų čempionų standartinės programos šokius teisėjai įvertino pirmąja vieta. Tai pirmasis Lietuvos poros iškovotas WDSF pasaulio standartinių šokių mėgėjų čempionų titulas. Kita Lietuvos pora Vaidotas Lacitis ir Veronika Golodneva liko per žingsnį nuo bronzos medalių.

Maslobojevas – pasaulio kikbokso čempionas

Sergejus Maslobojevas Kuvalda po 6 metų pertraukos susigrąžino planetos WAKO kikbokso čempiono titulą. Sarajeve vykusiose svorio kategorijoje iki 91 kg finale lietuvis įveikė ukrainietį Romaną Ščerbatiuką.

S. Maslobojevas taip pat debiutavo stipriausioje pasaulyje kikbokso organizacijoje „Glory“. Diuseldorfe vykusio „Glory 69“ turnyre Kuvalda vienbalsiu teisėjų sprendimu nugalėjo iki tol be pralaimėjimų žengusį Azerbaidžano atstovą Bahramą Rajabdzadehą.

Lengvaatlečių fiasko Dohoje

Iš 11 Kataro sostinėje rugsėjo 27 – spalio 6 dienomis startavusių mūsų šalies lengvaatlečių tik vienam pavyko prasibrauti į finalą, tačiau 12-a vieta nėra ta, kurios tikėjosi čempiono titulą praradęs disko metikas Andrius Gudžius. Pasigirti Lietuvos lengvaatlečiai gali aukščiausia 11-a vieta, kurią 20 km sportinio ėjimo distancijoje didvyriškai iškovojo Marius Žiūkas.

Toli nuo Lietuvos, asmeninių ir sezono rekordų likę mūsų šalies sportininkai buvo kamuojami ir traumų, ir pasirengimo problemų, ir nuovargio dėl dviem mėnesiais pailgėjusio sezono. Dėl alinančių oro sąlygų maratonininkė Monika Bytautienė nebaigė maratono distancijos. Atėjus laikui apibendrinti rezultatus Dohoje Lietuvos lengvosios atletikos federacijos atstovai šiaudo nesigriebė ir pasiteisinimų neieškojo – pasirodymas yra prastas.

Pasaulio lengvosios atletikos čempionatas. Disko metimo finalas.

Futbolo rinktinės dugnas bei į Lietuvą atvykęs Ronaldo

Sakoma, kad rinktinė yra šalies futbolo veidas, tokiu atveju mūsiškis žaizdotas, nuvargęs, atgrasus, nuo kurio norisi suktis ir kuo greičiau užmiršti.

Mūsų šalies nacionalinė komanda oficialiose rungtynėse nelaimi nuo 2016-ųjų spalio, o šiemet Euro 2020 atrankoje stebino skaudžiomis nesėkmėmis, praleistų įvarčių gausa bei rekordiniu pralaimėjimu per visą Nepriklausomybės laikotarpį. Surinktas tik taškas per 8 rungtynes, o galutinėje rikiuotėje į priekį praleistas ir Liuksemburgas.

„Metai jokie. Kaip ir praėję keleri, penkeri, šešeri metai atgal“, – kalbėdamas apie 2019-uosius mūsų futbolui teigė komentatorius Nerijus Kesminas.

Dauguma sporto gerbėjų prisimins ne Valdo Urbono treniruojamos nacionalinės komandos žaidimą, bet į Lietuvą atvykusį Cristiano Ronaldo ir jo įvarčius į Lietuvos rinktinės vartus.

 Cristiano Ronaldo

Geležinis Rapšys

Neįtikėtinai ilgą, įtemptą, kupiną aukščiausio lygio varžybų sezoną 24-erių metų Lietuvos plaukimo žvaigždė Danas Rapšys užbaigė auksiniais akordais Glazge, kur Europos čempionate trumpame 25 m baseine iškovojo du aukso medalius.

Panevėžietis įspūdingai dominavo pasaulio taurės etapuose, kuriuose iškovojo net 14 aukso medalių 200 ir 400 m plaukimo laisvuoju stiliumi rungtyse. Lietuvos sportininkas galutinėje varžybų įskaitoje užėmė antrąją vietą, kuri garantavo jam net 100 tūkst. JAV dolerių premiją.

Visgi tuščiomis pajėgiausias šalies plaukikas liko svarbiausiose varžybose: liepą Kinijoje vykusiame pasaulio čempionate lietuvis 200 m nuotolyje finišavo pirmas, pasiekė puikų rezultatą, tačiau po akimirkos buvo diskvalifikuotas dėl nedidelio krustelėjimo prieš startą. 400 m rungtyje panevėžietis užėmė 4-ą vietą.

Plaukikas „LTeam“ apdovanojimuose buvo išrinktas šalies metų sportininku, o trenerė Ina Paipelienė antrą kartą iš eilės pripažinta metų trenere.

Danas Rapšys

Geriausias karjeroje Berankio sezonas

2019-ieji – sėkmingi pajėgiausiam šalies tenisininkui Ričardui Berankiui, kuris ATP turnyruose iškovojo 42 pergales, laimėjo keturis „Challenger“ turnyrus, o sezone įveikė tokius varžovus kaip Davidą Goffiną, Daniilą Medvedevą, Denisą Šapovalovą, rimtai į atlapus lietuvis kibo ATP finalinio turnyro nugalėtojui Stefanos Tsitsipui, taip pat – Jo-Wilfriedui Tsonga, Gaeliui Monfilsui.

Ričardas Berankis

Labanausko žygis pasaulio smiginio čempionate

Tik 82-ąją pasaulio reitingo vietą užimantis Darius Labanauskas tapo pirmuoju Lietuvos smiginio žaidėju, pasiekusiu pasaulio čempionato ketvirtfinalį. Beveik 60 tūkst. eurų laimėjęs D. Labanauskas ketvirtfinalyje 2:5 nusileido smiginio žvaigždei Michaelui van Gerwenui. Lietuvis po pirmojo seto pirmavo, tačiau nepasinaudojęs varžovo klaidomis galiausiai turėjo pripažinti olando pranašumą ir baigti savo istorinį žygį planetos pirmenybėse Londone.

Pasaulio smiginio čempionate lietuvis pirmame etape įveikė britą Matthew Edgarą (66), vėliau – Ianą White'ą (9), stipriausią Vokietijos atstovą Maxą Hoppą (24), aštuntfinalyje – dar vieną JK atstovą Steve'ą Beatoną (25).

Darius Labanauskas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)