„Vilniaus vandenų“ paslaugų kainos nustatytos vienašališkai, nes Vilniaus rajono ir Šalčininkų rajono savivaldybių tarybos per 30 kalendorinių dienų patvirtino kainas, tačiau Švenčionių rajono savivaldybės taryba nepritarė suderintoms kainos, o Vilniaus miesto savivaldybė informavo, kad klausimas nebus svarstomas.

Geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo įstatymas numato pareigą savivaldybių taryboms per 30 kalendorinių dienų terminą patvirtinti Tarybos suderintas geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugų kainas. To nepadarius, Taryba gali kainas nustatyti vienašališkai.

Tuo metu „Vilniaus vandenys“ praneša, kad naujos geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugų kainos, kurios įsigalios nuo 2020 metų vasario 1 dienos, yra atstatomos į 2018 metų bazinių kainų lygį.

Kaip skelbiama pranešime, pagrindinė priežastis, kodėl „Vilniaus vandenų“ paslaugų kainos buvo mažintos ir dabar atstatomos į ankstesnį lygį, yra 2017 metais bendrovės gautas viršpelnis, kuris nuo 2019 metų vasario 1 iki 2020 metų vasario 1 dienos grąžinamas klientams mažesnių kainų pavidalu.

Daugiabučiuose namuose gyvenantiems privatiems klientams paslaugų kaina padidės 17 proc., iki 1,36 euro (su PVM) už kubinį metrą. Gyvenantiems individualiuose namuose – 17 proc., iki 1,28 euro (su PVM). Įmonėms geriamojo vandens ir nuotekų tvarkymo paslaugų kaina taip pat didės – iki 1,33 euro (su PVM) už kubinį metrą.

Kainos galios „Vilniaus vandenų“ klientams Vilniaus mieste, Vilniaus, Švenčionių bei Šalčininkų rajonuose.

Kaina didės ir klaipėdiečiams

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) suderino perskaičiuotas geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugų kainas Klaipėdos vartotojams: jiems kaina kils 3,6 proc. ir sieks 1,43 euro už kubinį metrą (be PVM).

Apskaitos kaina nesikeičia – gyventojai mokės 1,26 euro butui per mėnesį (be PVM).

Kaip teigiama pranešime, paslaugų kainų pokytį gyventojams iš esmės lėmė didesnės nusidėvėjimo sąnaudos: bendrovei įgyvendinus investicijų projektus, rekonstruota geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūra, taip pat savivaldybė bendrovei perdavė eksploatuoti bešeimininkes trasas. Kainos augimą lėmė ir darbo užmokesčio sąnaudų didėjimas.

„Tačiau kainos augimą sumažino didesnė geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugų realizacija bei mažesnės elektros energijos įsigijimo sąnaudos“, – teigia VERT.

Tarybos suderintos kainos bus pradėtos taikyti jas patvirtinus Klaipėdos miesto ir Klaipėdos rajono savivaldybių taryboms. Įsigaliojus naujoms kainoms, gyventojų už paslaugas mokama suma sudarys 1,26 proc. vidutinių šeimos pajamų, t. y. neviršys 4 proc. vidutinių šeimos pajamų.