Dūmų detektoriai

Kiekvienuose namuose turi būti įrengti dūmų detektoriai. Jeigu gyvenate nuosavame name – kai kada netgi kiekviename namo aukšte. Tačiau labai svarbu nepamiršti jų prižiūrėti, kad jie tinkamai atliktų savo funkciją.

Todėl į kasmet apžiūrimų namuose turimų prietaisų sąrašą turi būti įtraukti ir dūmų detektoriai – jų valymą, išbandymą ir, žinomą, įrengimą, jeigu dar jo neturite. Norėdami apžiūrėti jau turimus dūmų detektorius, atidarykite dangtį, išimkite akumuliatorių ir nusiurbkite korpusą. Pakeiskite bateriją ir paspauskite bandymo mygtuką. Pavojaus signalai bandymo metu turėtų trumpai pasigirsti. Jei jų nėra, pakeiskite baterijas arba visą bloką, jei reikia, rašo doityourself.com.

Dūmų detektorius

Elektros sauga

Turėdami daugybę įtaisų ir prietaisų, padedančių mums namuose, net nebeskaičiuojame, kiek namuose mėtosi laidų, nebematome, kiek elektros prietaisų veikia sunkiau nei įprasta. Natūralu: juk dažnai į vieną elektros lizdą jungiame daugiau nei vieną prietaisą, tačiau toks įprotis nėra saugus nei jūsų namams, nei tiems prietaisams. Ypač jeigu kelis daug energijos reikalaujančius prietaisus jungiame į vieną, jau seną elektros lizdą. Tad kasmet peržiūrėkite, kokius elektros prietaisus ir kiek jų jungiate į vieną elektros lizdą, pasistenkite sumažinti į vieną elektros lizdą jungiamų elektros prietaisų skaičių ir pakeiskite senus ilgiklius.

Patikrinkite, ar nepažeista vandens

Patikrinkite, ar jūsų namuose iš niekur nenuteka vanduo. Tai reiškia, kad atidžiai reikia tikrinti virtuvę ir vonios kambarį, indaplovę, skalbimo mašiną, po kriauklėmis aplink vandens šildytuvą (jeigu tokį savo namuose turite). Ieškokite korozijos požymių. Tai gali reikšti vandens ar pačių vamzdžių problemą.

Nepamirškite apsižvalgyti ir plačiau. Ant lubų gali atsirasti dėmių, nuosėdų ar įtrūkimų, kurie rodo santechnikos ar stogo problemas. Lėtas vandens nutekėjimas gali padaryti didelę žalą.
Pažvelgę į viršų, apžiūrėkite ir grindis. Atkreipkite dėmesį į bet kokius užsikimšimus ar įtrūkimus, ypač tose vietose, kur vanduo patenka, pavyzdžiui, tualetuose ar voniose.

Būsto įrengimas

Langai ir durų durys

Durų slenksčiuose neturėtų būti įtrūkimų, dėl kurių vanduo galėtų patekti į namus. Virš durų ieškokite įtrūkimų, kurie gali reikšti poslinkį pamate. Patikrinkite, ar aplink langus nėra vandens pažeidimų, pažiūrėkite, ar langai sandariai užsidaro. Jei ne, gali nukentėti jūsų namų energijos efektyvumas.

Virtuvė ir skalbiniai

Dujinės viryklės degikliai turėtų greitai užsidegti, o jų liepsna turėtų būti tolygiai mėlyna. Jeigu pastebite pasikeitimus, turėtumėte kreiptis į meistrus arba dujas tiekiančią bendrovę.
Ar reguliariai valote skalbimo mašinos filtrą ir patikrinate džiovyklę, ar jos nekemša įvairūs pūkai? Tai turėtų būti kasmet atliekami darbai, kurie užtikrintų ilgesnį buities prietaisų veikimą ir užkirstų kelią netikėtiems gedimams. Tokius darbus galite atlikti patys arba pasinaudoti tokius darbus darančių įmonių paslaugomis.

Nuostolingas potvynis namuose

Bendros erdvės

Aktyvūs vaikai (arba suaugusieji, ryte skubantys pro duris) gali sukelti tikrą stresą, kai skubėdami ar žaisdami sumąsto į pirmą aukštą nusileisti slysdami atsisėdę ant laiptų turėklo. Toks žaismingas, tačiau pavojingas būdas atsidurti pirmame aukšte gali būti paženklintas rimtų sužalojimų. Todėl tie, kurie gyvena nuosavuose namuose turi įsitikinti, kad laiptai, jų turėklai yra tvirti it saugūs.

Palėpė ir garažas

Eikite į palėpę ir, kol lauke šviesu, paieškokite skylių, kuriomis skverbiasi šviesa. Gali būti, kad jos atsirado dėl namuose atsiradusių parazitų, kurie gali apgraužti elektros laidus. Todėl reikia pasidairyti į tas palėpės vietas, kuriose gali veistis žiurkės, gyventi voverės, meškėnai ar pan.
Žinoma, labai atidžiai reikia patikrinti ir garažą, ypač vartus, ar jie sandariai užsidaro ir pan. Taip pat stebėti, ar garaže nesikaupia vanduo, nes kitu atveju jame esantys daiktai nukentės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)