Apklausos duomenimis, didžiausias procentas SVĮ atstovų kitais metais tikisi panašių pardavimų kaip šiemet – 50 proc. estų, 42 proc. latvių ir 41 proc. lietuvių planuoja pardavimus išliksiant stabiliais. Didžiausia dalis verslininkų, kitais metais prognozuojančių pardavimų mažėjimą, yra Latvijoje – 28 proc.

Kaip skelbiama pranešime, Estijoje ir Lietuvoje laukiančių kuklesnių pardavimų kitąmet yra mažiau – tai kas penkta įmonė Lietuvoje (20 proc.) ir Estijoje (18 proc.). Tuo tarpu Lietuvoje yra didžiausias procentas (38 proc.) smulkiųjų verslininkų, kurie sako, kad iš 2020 metų tikisi didesnių pardavimų, kai Estijoje ir Latvijoje taip manančių dalis siekia atitinkamai 32 proc. ir 31 proc.

„Ekonomistai teigia, kad ekonomikos augimo ciklas šiais metais pasiekė piką ir artimiausiais metais ims leistis žemyn, nors recesijos, ko gero, išvengsime. Tai girdi ir smulkusis verslas, kitų metų rezultatus projektuojantis atsižvelgdamas į šiandien juntamus bei prognozuojamus paklausos pokyčius“, – pranešime cituojamas „Luminor“ banko Verslo klientų skyriaus vadovas Vytis Žegužauskas.

„Luminor“ ekonomistai prognozuoja, kad Lietuvos BVP kitais metais turėtų augti 2,6 proc., Latvijos – iki 2 proc., Estijos – žemiau 3 proc. ribos.

Klausiami apie darbuotojų skaičiaus didinimą 2020 metais, didžioji dalis – 64 proc. – verslininkų Baltijos šalyse, teigia personalo gretų plėsti neplanuojantys. Auginti darbuotojų gretas ketina kas ketvirta kiekvienos šalies įmonė (24 proc.).

Pranešama, kad plėsti verslą kitąmet planuoja 41 proc. Latvijos smulkaus ir vidutinio verslo (SVV) atstovų ir po kiek daugiau nei trečdalį SVV įmonių Lietuvoje (35 proc.) ir (36 proc.). Planuojančios plėtrą įmonės dažniausiai ketina didinti prekių ir paslaugų eksportą ir pristatyti rinkai naujus produktus.

Baltijos šalių SVĮ nuomonės tyrimą „Luminor“ užsakymu atliko rinkos tyrimų bendrovė „Norstat“, Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje apklaususi 750 įmonių atstovus – kiekvienoje šalyje po 250. Įmonių, kurių pajamos neviršija 4 mln. eurų, apklausa atlikta 2019 metų spalio 11–25 dienomis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)