Sunkiausia tokio tipo dėmes išimti iš odinių gaminių – be impregnavimo vašku apsieiti bemaž neįmanoma, rašoma portale mschistota.ru.

Svarbu! Renkantis valymo būdą, būtina atsižvelgti į medžiagos tipą. Dėmes rekomenduojama valyti iš karto, kol druska neįsiėdė: jei taip nutiks, išgelbėti daikto gali nepavykti.

Kieto vandens poveikis ir charakteristikos

Kietame vandenyje yra daug kalcio ir magnio druskų. Verdant tokį vandenį lieka gerai visiems pažįstamų kalkių nuosėdų. Kietas vanduo kenkia plaukams ir odai. Nuo jo gali likti dėmių ir ant drabužių, ir ant įvairių kitų paviršių.

Vandens kietį rodo jame ištirpusių kalcio ir magnio druskų kiekis. Jis matuojamas konkrečiais vienetais – miligramais litre. Toliau nurodyta, kokį kiekį minėtų druskų turintis vanduo laikomas kietu.

• iki 40 mg/l – minkštas;

• 40–80 mg/l – vidutinio kietumo;

• 80–120 mg/l – kietas;

• daugiau nei 120 mg/l – labai kietas.

Paaiškinti, kodėl nuo kieto vandens gali likti dėmių, labai paprasta: tiesiog skysti išgaruoja, o druskos lieka. Dažniausiai dėmės atrodo it apvestos baltu apvadu. Kartais jos gali būti gelsvo arba pilko atspalvio, priklausomai nuo vandenyje esančių papildomų priemaišų: rūdžių, geležies druskų, aliejų ir kt.

Svarbu! Jei dėmės išryškėja ant pirmą kartą išskalbto drabužio, gali būti, kad jis nudažytas nekokybiškais dažais. Tokiu atveju grąžinti gaminiui pirminės išvaizdos, deja, neįmanoma. Išgelbėti gali tik pakartotinis dažymas. Aišku, galima ir nieko nedaryti: per kelis skalbimus spalva gali susilyginti.

Kaip šalinti dėmes

Pirmiausia reikia įvertinti dėmių dydį ir ryškumą. Jei dėmės didelės, ryškios ir jų daug, gaminį rekomenduojama dar kartą išskalbti, tik šįkart į vandenį įberti geriamosios sodos arba natrio karbonato (atitinkamai 2 arba 1 arbatinį šaukštelį į 3 litrus vandens).

Skalbiant skalbyklėje, vandenį padės suminkštinti „Calgon“. Atminkite, kad vandenį minkštinančių komponentų yra daugelyje šiuolaikinių skalbimo miltelių. Jei vanduo ganėtinai kietas, skalbimo priemonės reikėtų berti daugiau.

Vieną kitą atsiradusią neryškią dėmę galima išvalyti ir neskalbiant viso gaminio. Valymo būdą ir priemonę reikia pasirinkti atsižvelgiant į medžiagą, iš kurios pagamintas konkretus daiktas.

Svarbu! Daugelis šiuolaikinių skalbimo priemonių kuo puikiausiai susidoroja su kieto vandens paliktomis dėmėmis. Spiritas, rūgštys ir šarmai ne tik išvalo dėmes, bet ir užkertą kelią jų atsiradimui. Dėmės nuo kieto vandens paprastai atsiranda tada, kai skalbiant arba plaunant nenaudojama jokių cheminių priemonių, o likę vandens lašeliai nenušluostomi.

Dėmės ant drabužių

Audiniai dažniausiai kontaktuoja su vandeniu ir sugeria į save visas jame esančias priemaišas. Ant šviesių audinių dėmės gali būti nepastebimos, tačiau ant ryškių ir tamsių – iš karto krenta į akis.

Jas pašalinti padės toliau išvardytos priemonės.

• Citrinų sultys. Arbatiniu šaukšteliu išspauskite citrinos sulčių, sumirkykite jomis vatos diskelį ir staigiais sukamaisiais judesiais pavalykite dėmę. Šis metodas pasiteisina valant paprastas ir pūkines striukes.

• Spiritas. Pasigaminkite tirpalą iš 1 dalies spirito ir 3 dalių vandens ir pavalykite juo dėmę. Šiuo tikslu galima naudoti ir drėgnas spiritines servetėles.

• Druskos tirpalas. Stiklinėje vandens ištirpinkite arbatinį šaukštelį kulinarinės druskos, sumirkykite šiuo tirpalu dėmę, o tada patrinkite dėmės vietą sausa šluoste. Šis metodas ypač pasiteisina valant šilką.

• Lygintuvas ir drėgnas audeklas. Iš vilnonių audinių (paltų, megztinių) dėmes pašalinsite palygindami jas lygintuvu per drėgną audeklą. Kai audinys išdžius, dėmės vietą reikia pavalyti drabužiams skirtu šepečiu.

Dėmės ant odinių gaminių

Norint pašalinti kieto vandens paliktas dėmes nuo batų arba rankinių, gaminius reikia ištepti odai skirtu kremu arba impregnantu. Po 20 minučių gaminį reikia nublizginti šluoste iš flanelės. Galima naudoti ir specialią priemonę odai, nubukui ir zomšai valyti. Kad tokio tipo dėmių neatsirastų, odinius gaminius reikia impregnuoti nuo vandens, dulkių ir purvo apsaugančia priemone.

Dėmės ant grindų

Kad ant laminato arba kitos rūšies grindų dangos neišryškėtų dėmių, jas plauti reikia į vandenį įpylus ploviklio. Išplautas grindis reikia sausai nušluostyti.

Išryškėjusias pavienes dėmes nesunku nuvalyti silikono arba vaško pagrindo poliruokliu.

Dėmės ant stiklo ir plytelių

Efektyviausia priemonė nuo kieto vandens dėmių – purškiamas langų ploviklis. Dėmes pašalinti pavyks ir įprasta mikropluošto šluostė. Ją sudrėkinus reikia pavalyti stiklą arba plyteles.

Jei specialių priemonių kaip tyčia neturite, prisiminkite liaudies išmintį: į 200 mililitrų vandens įpilkite valgomąjį šaukštą amoniako ir patrinkite dėmes gautu tirpalu sudrėkinta šluoste. Jei dėmės įsisenėjusios, jas valykite geriamąja soda ir kempinėle.

Dėmės ant baldų

Nuo baldų dėmes pavyks pašalinti toliau išvardytomis priemonėmis.
• Miltais ir drėgna šluoste.

• Sijotais pelenais, sumaišytais su 3–5 lašais augalinio aliejaus.

• Spiritu.

Nuvalytą paviršių reikia nupoliruoti. Baldus galima patrinti servetėle, užlašinus ant jos kelis lašus augalinio aliejaus.

Dėmės ant automobilio

Nuo automobilio kieto vandens dėmes pašalinti ne taip jau paprasta, todėl derėtų pasistengti, kad jų neatsirastų – nuplautą automobilį sausai nušluostyti. Jei vanduo vis dėlto spėjo išdžiūti, jokiu būdu nenaudokite kietų šepetėlių ir agresyvių priemonių.

Sumirkykite minkštą šluostę balto acto tirpalu ir stipriai nespausdami patrinkite ja automobilio paviršių. Tada automobilį nuplaukite ir poliruokite.

Svarbu! Jei norite kartą ir visiems laikams sumažinti vandens kietį ir taip užkirsti kelią dėmių atsiradimui, rekomenduojama įtaisyti filtrą. Jis sulaikys druskas ir išvalys vandenį nuo įvairių priemaišų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)