Ir nors, kaip skelbė ELTA, Kauno miesto savivaldybė buvo Vyriausybės atstovo Kauno bei Marijampolės apskrityse Andriaus Cechanavičiaus įpareigota per mėnesį svarstyti galimai diskriminacinio sprendimo pakeitimą, ji paprašė svarstymui numatytą terminą pratęsti iki kitų metų vasario vidurio. Tačiau sprendimas dėl didesnio mokesčio „svetimiems“ vaikams įsigalioja jau nuo sausio 1 dienos.

Pasak Kauno rajono savivaldybės administracijos Kultūros, švietimo, ir sporto skyriaus vedėjo Jono Petkevičiaus, iki šio penktadienio dėl kompensacijos gavimo, mokant už darželį Kaune, į savivaldybę kreipėsi kiek daugiau nei šimto vaikų tėvai. Tikėtina, kad prašymai kompensuoti šeimų išlaidas už ikimokyklinukų ugdymą valstybiniame miesto darželyje pasipils 2020-ųjų pradžioje. Arba tuomet, kai vaikų tėvai gaus sąskaitas, kuriose bus įrašytos keliolika kartų didesnės sumos.

Pagal Kauno miesto tarybos sprendimą, nuo sausio 1 dienos žadama taikyti didesnius mokesčius už ugdymą miesto darželiuose – 9,20 euro, jei abu tėvai deklaravę gyvenamąją vietą ne mieste, 4,89 euro, jei bent vienas tėvų deklaravęs ne mieste.

„Kas galėjo pagalvoti, kad miestas priims tokį sprendimą? Kai tėvai gaus pirmąsias sąskaitas, abejotina, ar su tuo susitaikys ir neis į teismus. Ir Vyriausybės atstovas žada skųsti teismui miesto sprendimą, jei jis nebus atšauktas. Nors ikimokyklinis ugdymas vaikų įstaigoje nėra privalomas, bet valstybė vienodai teisinga turi būti visiems vaikams – ar jie gyvena mieste, ar šalia miesto, į kurį jų tėvai kasdien važiuoja dirbti. Esu tikras, kad daliai tėvų bus patogiau ir toliau vaiką ugdyti darželyje greta darbovietės, bet kol kas ši sumaištis šeimoms tikrai šventes temdo.

Mūsų paskaičiavimais, kompensacija priklausytų 400 rajono vaikų, lankančių darželius Kaune. Iš kur miesto savivaldybė priskaičiuoja jų tūkstančius, nežinau. Gal tai vaikai iš kitų, ne Kauno rajono savivaldybių, kuriose kompensacijų klausimas iki šiol net nesvarstytas?

Esu įsitikinęs, kad tokios problemos neliktų, jei centralizuotai būtų nustatytas ir taikomas mokestis, neišskiriant, kurioje Lietuvos savivaldybėje ugdymo įstaiga yra. Dar geriau būtų įvedus ikimokyklinuko finansinį krepšelį, kuris būtų nukreipiamas į vaiko lankomą darželį. Reikėtų čia valstybinio požiūrio, o ne skirstymosi: čia – mūsų vaikai, o čia – svetimi“, – vieną iš paskutinių 2019 metų dienų kalbėdamas su Lietuvos naujienų agentūra ELTA, sakė Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

Jis netgi minėjo, kad apie 120 Kauno miesto gyventojų vaikų lanko darželius rajone (Karmėlavoje ar Garliavoje), tačiau rajono savivaldybė iš miestiečių tėvų nežada reikalauti keliolika kartų didesnio mokesčio. Miesto sprendimą rajono meras vadina kraštutinumu, juolab kad ir dabar, Kauno savivaldybės duomenimis, miesto ikimokyklinio ugdymo įstaigose (daugiausiai Kauno pakraščiuose) yra apie 300 laisvų vietų. Ar jos užimtos, ar ne, išlaidos už darželių šildymą, pastatų priežiūrą savivaldybei vis tiek būna vienodos. Ir darbuotojams algos taip pat nepadidės, kai keli šimtai „svetimų“ vaikų atneš daugiau pajamų.

„Laimė, kad nors neįgalūs vaikai ir toliau už miestietišką mokestį Kaune galės lankyti specialias ugdymo įstaigas, kokių kitose regiono vietose nėra. Bet logikos maža kitokio pobūdžio lengvatos taikyme, kai miestas nusprendė atleisti nuo didesnio mokėjimo už vaiko ugdymą buvusius kauniečius, emigravusius į užsienį (...)?“ - stebisi Kauno rajono meras.

V. Makūnas pabrėžė, kad kompensuoti vaikų išlaikymą miesto darželiuose yra laikinas sprendimas. Kitąmet planuojama didelė Kauno rajono darželių plėtra, todėl rajono vaikams nebereikės ieškoti vietų miesto darželiuose. Ketinama sukurti apie 1000 naujų vietų darželiuose Akademijoje, Užliedžiuose, Domeikavoje, Garliavoje, Ringauduose.

„Vasarį pradės veikti naujo tipo – šeimos darželiai, ketiname statyti modulinius darželius, praplėsiančius jau esančių darželių erdves. Taip pat ieškome privačių investuotojų, iš kurių galėtume išnuomoti pastatytus darželius ir naudoti juos ugdymo reikmėms“, – apie kitų metų planus pasakojo V. Makūnas.

Pagal Kauno rajono savivaldybės pranešimą, Tarybos sprendimu mokestis bus kompensuojamas tik Kauno rajone gyvenantiems ir čia į darželį nepatekusiems vaikams. Tai reiškia, kad abu santuokoje gyvenantys vaiko tėvai ir vaikas turės būti deklaravę gyvenamąją vietą Kauno rajone iki šių metų gruodžio 31 dienos, o vaikas turi būti įtrauktas į laukiančiųjų vietos darželyje eilę iki 2019 metų birželio 1 dienos ir nuo rugsėjo nepatekęs į norimą įstaigą. Jei vaiką augina vienišas tėtis ar vieniša mama, užteks oficialiai vaiką auginančio asmens ir vaiko gyvenamosios vietos deklaracijos.

Iš 9,20 euro mokesčio už dieną bus kompensuojama 8,55 euro. Tad Kauno rajono vaikų tėveliams už jų ugdymą miesto darželiuose reikės mokėti 0,65 euro per dieną – tiek, kiek mokėtų valstybiniame Kauno rajono darželyje. Šiuo atveju kalbama tik apie vaiko ugdymo išlaidas, nes mokestis už maitinimą skaičiuojamas atskirai.

Vis dėlto tikimasi, kad sprendimas taikyti skirtingus mokesčius Kauno miesto ir ne Kauno miesto vaikams vienu ar kitu būdu bus pakeistas. Kauno rajono vadovai pabrėžia, kad tokie klausimai turi būti sprendžiami bendradarbiavimo ir susitarimų keliu. Prieš kurį laiką rajono meras kreipėsi į Kauno miesto merą, siūlydamas kompensuoti dalį išlaidų už Kauno rajono vaikus miesto darželiuose, tačiau susitarimo nebuvo pasiekta. Įsibėgėjus skandalui dėl Kauno miesto užmačių prisijungti dalį Kauno rajono, pradėta kalbėti, kad mokestis už darželius – puikus įrankis daryti įtaką Kauno rajono gyventojų apsisprendimui dėl teritorijų prijungimo prie Kauno.