„Chaotiškai pabarstyta po truputį pinigų atskiroms grupėms, staiga „iš kepurės ištraukti“ mokesčiai, nesprendžiant esminių pajamų nelygybės ir socialinės atskirties problemų – nekokia žinia gyventojams kitų metų pradžiai. Praėjusieji ir dar ankstesni metai buvo ekonomikos augimo pikas.

Deja, valdantieji nesugebėjo pasinaudoti ekonomikos augimo galimybėmis, pasidalinti augimo vaisiais su gyventojais, biudžete neįgyvendino netgi raštiškai įsipareigotų pažadų ugniagesiams, mokytojams, medikams. Tikėtina, laukia neramūs metai – ir žmonėms, ir valdžiai. Juolab, kad ekonomikos augimas lėtėja“, – sako Seimo socialdemokratų partijos frakcijos seniūnė Rasa Budbergytė.

Vertindami kitų metų biudžetą socialdemokratai sako, kad blogiausia, jog žmonės net nespėja suprasti, kad viena ranka dalindami smulkias dovanėles, kita ranka valdantieji dalina baudas. Taršos mokestį socialdemokratai vadina bauda automobilį perkantiems gyventojams, nieko bendra su taršos ribojimu neturinčia. „Tuo metu įšaldomos Klimato kaitos programos lėšos stabdys daugiabučių, ugdymo įstaigų renovaciją, kuro katilų keitimą į mažiau taršius, net miškų atsodinimą. Paimtos lėšos iš Kelių priežiūros fondo irgi reiškia, kad tik kažkam išskirtinai buvo nutiesti keliukai, o kažkam teks pakentėti“, – sako socialdemokratai.

Jų teigimu, su šiuo biudžetu Lietuvos žmonės bus ir toliau verčiami gyventi su nemažėjančia pajamų nelygybe ir nevienodomis galimybėmis mokytis, gydytis, gauti geresnes socialines paslaugas.

„Apmaudu, bet mes vis labiau jusime nekokybiškų švietimo sistemos ir sveikatos apsaugos paslaugų pasekmes. Ypač Lietuvos regionuose.

Kaimiškųjų rajonų gyventojų mirtingumas jau dabar yra pusantro karto didesnis negu Vilniuje ar Kaune. Nutolusių rajonų žmonių sveikata yra kur kas prastesnė, nes jiems sunkiau gauti medicinos paslaugas.

Teikėme siūlymus biudžetui dėl tokio sveikatos priežiūros paslaugų netolygumo. Deja, nebuvo atsižvelgta. Vadinasi, žmonių gyvenimo kokybė rajonuose tik prastės“, – sako Seimo Biudžeto ir finansų komiteto narė R. Budbergytė.