Apie ką mes čia...

Suvaldžiusi savo ypatingas galias ir sugrįžusi namo, karalienė Elza kelerius metus laimingai ir taikiai gyvena su savo seserimi princese Ana protingai valdydama karalystę. Tačiau vieną dieną Elza pradeda girdėti keistus balsus, kurie priverčia ją iškeliauti į šiaurę, kur ji pagaliau galės suvokti savo galių ištakas. Paskui ją į naują bei labai pavojingą nuotykį iškeliauja ir jos bičiuliai – Olafas, Ana, Kristofas ir jo ištikimas elnias Svenas.

Kūrinio turinys

2013 metais pasirodęs pirmasis animatorių Chriso Bucko ir Jennifer Li filmas „Ledo šalis" užsidirbo visame pasaulyje daugiau nei milijardą dolerių, o su šiuo filmu susiję žaislai studijai „Walt Disney" atnešė apie 14 milijardų. Jūs įsivaizduojate šiuos skaičius? Tad buvo tik laiko klausimas, kada pasirodys tęsinys. Laukti prireikė net šešerius metus, todėl buvo galima spėlioti, ar po tokio nemažo laiko tarpo pasikartos pirmosios dalies sėkmė.

Ir, aišku, viskas kartojasi. Juosta visame pasaulyje jau užsidirbo daugiau nei milijardą, o žaislų pardavimai taip pat auga kaip ant mielių. Tik yra viena bėda. Pirmasis filmas buvo kuriamas ne vien dėl komercinės sėkmės, bet ir iš meilės animacijai bei klasikinėms „Walt Disney" pasakoms, o šiuo atveju jau yra tikrų tikriausias bedvasis konvejeris pinigams uždirbti.

Pats nesu labai didelis pirmosios dalies gerbėjas, nes filmas nebuvo toks įspūdingas savo istorija, kaip jo finansiniai rezultatai. Muzika ir dainos gražios, taip, bet pagrindinė istorija pakankamai sausa ir ne itin ryškiai atrodanti, palyginus su kitomis „Walt Disney" originaliomis pasakomis.

Šiuo atveju viskas yra panašiai, tačiau juostoje nėra jokio blogiečio. Mane tai net sutrikdė, nes anksčiau kiekviena šios gigantiškos kino studijos pasaka galėjo pasigirti kokiu nors charizmatišku priešu, su kuriuo tekdavo kovoti nelygioje kovoje. O kai nėra to, kas priverstų tave jaudintis dėl mylimų personažų likimo, pati istorija netenka prasmės, nes vien žiūrėti į kelionę, kurią nors ir papildo veiksmas, bet joje nėra kokios nors grėsmės, kažkaip sunku. Bent jau protagonistai Elza, Ana ir Kristofas kažkiek evoliucionuoja, todėl čia pateikti keli neblogi jų pasikeitimai. Nepaisant Olafo. Jis čia yra dar įkyresnis nei pirmame filme. Suprantama, kad turi būti koks nors kvailelis, galintis pralinksminti publiką, bet jo čia yra per daug, todėl kartais ir juokeliai nusibosta, nes jie tiesiog nėra juokingi.

Filme yra daug pasikartojančių elementų ir keli neblogi siužetiniai vingiai, leidę gerai praleisti laiką kino salėje vien dėl kai kurių juostos scenaristų sprendimų. Gaila dėl vieno, kad tie sprendimai neturėjo pernelyg daug įtakos visumai.

Lyginant su pirmuoju filmu, kuris dar ir pelnė „Oskarą" už geriausią 2013 metų animaciją, šis yra tiesiog nekoks. Dinamiškas, gražiai pateiktas, nenuobodus, bet savo istorija pakankamai blankus projektas, kuris užsimiršta labai greitai. Todėl tikėtina, jog kitų metų JAV kino meno ir mokslo akademijos apdovanojimuose triumfuos studijos „Pixar" hitas „Žaislų istorija 4".

Techninė juostos pusė

Kas jau kas, bet „Walt Disney" dar niekada nenuvylė savo žiūrovų animacijos lygiu. Tai vienas gražiausių ir kokybiškiausių pastarųjų kelerių metų animacijos pavyzdžių, kuris pakeri ne vien tik herojų ir aplinkos dizainu, pasirinktomis spalvomis, bet ir itin kruopščiai sukurtomis detalėmis, kurios akimirksniu leidžia pasinerti į šią magišką pasaką.

Garso takelis galbūt nėra toks ypatingas kaip pirmoje dalyje, nes tiesiog mes čia neturime įkyraus ir „Oskarą" geriausios dainos kategorijoje pelniusio kūrinio „Let It Go", bet jis yra pakenčiamas. Kelios dainos visai neblogos, o ir jų atlikimas pagirtinas. Tačiau, kaip sakau, nėra čia tokio hito, kurį išėjus iš salės ilgai prisimintum.

Kiti techniniai aspektai, tokie kaip garso ir vaizdo montažas nenuvilia, nes filmas yra sukaltas labai preciziškai. Sėdint kino salėje ir žiūrint naujus Elzos bei Anos nuotykius, dėka tvarkingai atrodančios išorės, nesinori nukreipti akių nuo ekrano, o ir peržiūra visiškai neprailgsta.

Aktorių kolektyvinis darbas

Filmą žiūrėjau originalo kalba ir lietuviškai dubliuotą, todėl raginčiau suaugusius eiti žiūrėti anglišką versiją, nes tiesiog filmas tada žiūrisi šiek tiek kitaip, o ir dainos įgauna visiškai kitokią prasmę. Taip pat galima išgirsti Idinos Menzel, Kristen Bell, Josho Gado, Jonathano Groffo, Alfredo Molinos, Evan Rachel Wood, Ciarano Hindso, Alano Tudyko ir Sterlingo K. Browno balsus.

Kas dėl lietuviškai dubliuotos versijos, pats įgarsinimas man patiko. Tai nėra joks bedvasis herojų pokalbių citavimas, o visai emocionaliai perteikti dialogai, kurie nerėžia ausų. Tačiau dainos visgi nėra taip efektingai sudainuotos kaip originale.

Verdiktas

„Ledo šalis 2" – vizualiai stulbinantis savo kruopščiai sukurtomis detalėmis bei neprailgstantis dėl dinamiškai pateikto veiksmo animacinis filmukas, kuris nors ir neturi tiek daug žavesio kaip „Oskarą" pelnęs nuoširdus pirmtakas, tačiau visumoje – tai yra dėmesio vertas ir puikią šventinę atmosferą sukuriantis studijos „Walt Disney" projektas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)