Š. Mirzijojevas, perėmęs vadovavimą šiai daugiausiai gyventojų turinčiai Vidurinės Azijos valstybei 2016-aisiais mirus beveik tris dešimtmečius valdžiusiam autoritariškam jo pirmtakui ir buvusiam globėjui Islamui Karimovui, sekmadienį įvykusį balsavimą pavadino „istoriniu“.

Tačiau rinkimuose nedalyvavo opozicijos atstovai, o visoms penkioms besivaržiusioms partijoms jau ir taip buvo atstovaujama kadenciją baigiančiame parlamente, kuris pagarsėjęs tuo, kad mechaniškai patvirtina vyriausybės sprendimus.

Centrinės rinkimų komisijos paskelbti rezultatai 128 apylinkėse iš 150 rodo, kad Liberalų demokratų partija iškovojo 43 vietas 150 narių parlamento žemuosiuose rūmuose.

Antrą vietą užėmė „Milli Tiklanish“ (Nacionalinio atgimimo demokratinė partija), gavusi 35 mandatus.

Vietų parlamente taip pat užsitikrino Liaudies demokratų partija, Socialdemokratų partija, dar vadinama „Adolat“, ir Uzbekistano ekologinis judėjimas.

Š. Mirzijojevas giriamas už tai, kad atsisakė daugelio I. Karimovo autoritariškų ekscesų, paleido kai kuriuos politinius kalinius, kovojo su prievartiniu darbu medvilnės sektoriuje ir atvėrė išėjimo į jūrą neturinčią šalį turizmui bei užsienio investicijoms.

Rinkimai buvo rengiami su šūkiu „Naujas Uzbekistanas, nauji rinkimai“, šalies valdžiai siekiant pristatyti balsavimą kaip naujausią atvirumo pavyzdį.

Tačiau stebėtojų misiją į Uzbekistaną siuntusi Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO) teigia, kad yra išlikę daugelis anksčiau rengtų rinkimų bruožų. Prieš rinkimus paskelbtoje ataskaitoje ESBO taip pat pažymi, jog esama „mažai įrodymų, kad agituojama lauke“.

Šios organizacijos Parlamentinei Asamblėjai vadovaujantis Georgijus Ceretelis sekmadienį pareiškė naujienų agentūrai AFP, kad Uzbekistane vyksta „politinės raidos procesas“.

„Žinoma, čia nėra aiškių opozicijos partijų bei opozicinių nuomonių, ir į tai greičiausiai bus atkreiptas dėmesys“, – pažymėjo jis.

ESBO misija, kurioje dalyvavo per 300 stebėtojų – daugiausiai Uzbekistano istorijoje, pirmadienį per spaudos konferenciją pripažino, kad rinkimai vyko laisvesnėje atmosferoje, palyginti su ankstesniais balsavimais šalyje.

Misija taip pat atkreipė dėmesį į priimtas rinkimų įstatymo pataisas.

Tačiau organizacija taip pat pareiškė, kad tokia pažanga „nekompensuoja opozicinių partijų nebuvimo, nuolatinio pagarbos pagrindinėms teisėms stygiaus ir rimtų pažeidimų rinkimų dieną“.