Fiasko Londone U. Emery kaip trenerio tikrai nesužlugdė. Pusantrų metų Anglijoje tik dar kartą įrodė tiesą – ispanas gali blykstelėti, kaip tam tikroje atkarpoje tai padarė praėjusį sezoną, tačiau galimybės yra ribotos. Triskart Europos lygos čempiono statusas tai patvirtina. Panašu, kad U. Emery yra pajėgus, tačiau tik iki tam tikros ribos.

Londone ispaną tiesiog suvalgė klubo „fanų“ reakcija po kiekvieno kluptelėjimo rungtynėse ar spaudos konferencijose. U. Emery, kaip ir kiekvienas pralaimintis treneris, tapo atpirkimo ožiu, tačiau jis nebuvo didžiausia „Arsenal“ problema. M. Arteta tuo galės įsitikinti.

Pirmomis vadovavimo dienomis futbolininkai pajus ispano įtaką – jau pirmąją Kalėdų dieną „Arsenal“ komanda žygiuos į treniruotę ir atostogauti laiko neturės. Kita vertus, aikštėje atostogaujama jau ne pirmą mėnesį – Londono ekipa „Premier“ lygoje nuo spalio mėnesio iškovojo dvi pergales ir šiuo metu žengia vos 11-oje pozicijoje.

„Noriu suprasti pralaimėjimų priežastis. Pagrindinis iššūkis bus suprasti problemas ir greitai keisti tam tikrus aspektus. Matau, jog keli sudėties žaidėjai kenčia, todėl jiems reikia sukurti naują aplinką, kurioje jie galėtų atsiskleisti“, – pirmoje spaudos konferencijoje teigė M. Arteta.

Mikelis Arteta

Mentaliteto paruošimas šioje ekipoje yra svarbiausia pirmomis dienomis. U. Emery nuteikti futbolininkų nesugebėjo, tad buvo išspirtas.

„Arsenal“ prarado būdingą tvirtumą ir norą. Jie nebedirba kaip viena sistema, vienas kumštis. Atstumai tarp sistemos dalių yra per dideli“, – Londono ekipos situaciją iliustravo buvęs futbolininkas Martinas Keownas.

„Manęs netenkina pasyvi gynyba. Manau, jog Davidui Luizui ir Shkodranui Mustafi labai pasisekė, jog jie gali žaisti šį žaidimą. Jie yra per pasyvūs ir neagresyvūs“, – BBC laidoje „Match of the Day“ tęsė M. Keownas.

Be abejo, visas mentaliteto problemas komandoje galima bandyti spręsti reformuojant sudėtį. Vis tik tam prireiktų kelerių metų, tad norint greitų rezultatų, ko gero, teks rinktis tarp dviejų opų.

Gynėjai ar saugai?


Du kartus iš „Premier“ lygos su Londono „Fulham“ ir „Middlesbrough“ klubais iškritęs gynėjas Callumas Chambersas pastaruoju metu yra vienintelis šviesulys „Arsenal“ gynyboje. Paskutinėse laikinojo stratego Freddie Ljungbergo rungtynėse su „Everton“, pasibaigusiose nulinėmis lygiosiomis, „Arsenal“ vos antrą kartą šį sezoną išvykoje nepraleido įvarčio.

Abu kartus startinėje sudėtyje mačą pradėjo C. Chambersas ir žaidimu nenuvylė. Po pirmo pasirodymo sezono starte U. Emery vis tiek nusprendė kliautis D. Luizo ir S. Mustafi duetu. Solidžiai rungtyniavęs anglas dabar turės laukti M. Artetos verdikto.

Faktas, jog dukart lygos dugne buvęs gynėjas kelissyk tempė „Arsenal“ gynybą, puikiai nupiešia situaciją. 24-erių C. Chambersas atrodo daug solidžiau už patyrusius ir titulų ragavusius D. Luizą, Sokratį bei S. Mustafi. U. Emery pasitikėjimas patirtimi lėmė klubo poziciją tik antrame lygos dešimtuke.

Situaciją kiek gerina kartais vartuose blykstelėjantis Berndas Leno, tačiau M. Artetai išformuoti nerangių gynėjų liniją reikia.

„Šiam klubui reikia susivienyti ir tapti komanda. Kam nors reikia įžengti į rūbinę ir atlikti darbą. Galėčiau „Arsenal“ gynybos problemas išspręsti jau rytoj. Dariau tai visur – „Bolton“, „Newcastle“, „West Ham“, „Everton“ ekipose“, – „talkSPORT“ radijui teigė šiuo metu be darbo esantis anglų futbolo specialistas Samas Allardyce‘as.

27 įvarčius šį sezoną praleidęs Londono klubas užima 13 vietą lygoje pagal šį rodiklį. Tris kartus išlaikyti sausi vartai „Arsenal“ ekipai fiksuoja vos 15-ą rezultatą lygoje.

Situaciją galėtų išgelbėti keli veiksmai perėjimų rinkoje sausį – vienas ekipos vadovų Raulis Sanllehi teigė, jog ekipa gali būti aktyvi, jeigu taip nuspręs naujasis strategas M. Arteta, pasitaręs su techniniu direktoriumi Edu. Visgi, išleisti daugiau negu 100 mln. eurų vasarą gali reikšti kur kas ramesnę žiemą.

Granitas Xhaka

Permainų gali sulaukti ir aikštės vidurys. Jei pirmame U. Emery sezone priekaištų lavina po slogių pasirodymų užliedavo „Arsenal“ gynėjus, šiais metais tiek pat blogo dėmesio sulaukia ir saugų linija, kurios sugriuvimą iliustruoja eks-kapitono Granito Xhakos drama.

Šveicaras Londono derbyje su „Crystal Palace“, pasibaigusiame 2:2, buvo nušvilptas mačo viduryje po slogaus pasirodymo. Išgirdęs švilpimus, kapitonas nusprendė atsakyti fanams mojuodamas rankomis bei prašydamas garsesnės reakcijos. Psichologinis trapumas G. Xhaką kuriam laikui paliko užribyje – į aikštę šis grįžo lygiai po mėnesio.

Atrodo, jog saugo laikas Londone ištiksėjo. Britų spauda mirga antraštėmis, jog šveicaras sausį grįš į Vokietiją, Berlyno „Hertha“ ekipą.

Pakeisti G. Xhaką klubas turės kuo – klube yra ir Lucas Torreira, ir Joe Willockas, ir Matteo Guendouzi. Visgi nė vienas jų šį sezoną svaresnio indėlio į žaidimą neįnešė – pasižymėjo tik trumpomis atkarpomis, po kurių trapi gynyba buvo paliekama varžovų suvarpymui.

Labiausiai patyręs iš trijulės L. Torreira atskleidė, jog šiam sunku adaptuotis prie „Premier“ lygos intensyvumo, kol J. Willockas ir M. Guendouzi ne kartą demonstravo jauniems futbolininkams būdingą neapdairumą ir vis dar pereina mokymosi procesą.

Ką daryti su „vaiduokliais“ tapusiais lyderiais?


Jei ir yra „Arsenal“ grandis, kuri yra pajėgi grumtis su stipriausiomis lygos ekipomis, tai atakuojantys futbolininkai. Talento ir ekspresijos Londono ekipos nariams netrūksta, tačiau šį sezoną futbolininkai sublizga retai.

Nesibaigiančios spekuliacijos apie saugo Mesuto Ozilo ateitį trikdė futbolo pasaulį, kol M. Arteta pirmoje spaudos konferencijoje išsklaidė abejones – su ispano atvykimu vokietis ir vėl bus pirmoje komandoje.

„Be abejonės, jis yra labai svarbus. Jau dirbau su juo praeityje ir žinau, ką jis gali duoti. Mano darbas yra tik išnaudoti jo talentą“, – apie M. Ozilą teigė treneris.

Aštuoniuose mačuose „Premier“ lygoje šį sezoną sužaidęs vokietis nepriminė savo geriausios versijos – vienas rezultatyvus perdavimas per 670 minučių.

Sugrąžinti vokietį į geriausius laiku užsimojęs M. Arteta turės ir dar vieną galvos skausmą – kur sutalpinti visus ekipos puolėjus?

Stabiliausias klubo futbolininkas šį sezoną Pierre‘as-Emerickas Aubameyangas centro puolėjo rolės niekam nesiruošia užleisti – 11 įvarčių „Premier“ lygoje ir antra vieta rezultatyviausių sąraše. Toje pat pozicijoje norintis žaisti prancūzas Alexandre'as Lacazette'as pasižymi kuklesne statistika – penki įvarčiai šį sezoną.

Pierre‘as-Emerickas Aubameyangas

Žvelgiant į prancūzo pasirodymą istoriškai, trečias brangiausias ekipos futbolininkas „Premier“ lygoje per du su puse sezono įmušė tik 32 įvarčius. Nepateisinus vilčių, „Arsenal“ netgi gali būti naudinga parduoti puolėją ir lopyti skyles ekipoje, kadangi P. Aubameyangas jau yra okupavęs poziciją, į kurią A. Lacazette'as pretenduoja sunkiai.

Kitu atveju tektų spraustis kraštuose, kur potencialo taip pat netrūksta. Vasaros pirkinys, atsiėjęs 80 mln. eurų – Nicolas Pepe – šį sezoną su trimis rezultatyviais perdavimais pirmauja šioje statistikos grafoje. Jis išryškėjo kaip geriausias kamuolio driblinguotojas bei nukalė paskutinę ekipos pergalę 3:1 „Premier“ lygoje su „West Ham“ klubu, sukurdamas du įvarčius.

Priešingame krašte taip pat žaisti yra kam – 18-metis brazilas Gabrielis Martinelli šį sezoną visuose turnyruose įmušė jau aštuonis kartus ir atliko tris rezultatyvius perdavimus. Vos 6 mln. eurų kainavęs puolėjas kol kas yra neabejotinai geriausias praėjusios vasaros pirkinys.

Vis tik galutiniai rezultatai yra košmariški, kad ir kaip gerai nuteiktų individualūs blykstelėjimai.


11 vieta „Premier“ lygoje, išsikvėpusi gynyba ir lyderiai-vaiduokliai – M. Arteta Londone ridens Sizifo akmenį. Artėjantis sausis ekipai įspūdingų naujokų perėjimų rinkoje gal ir neatneš, tačiau sustyguoti ne kartą minėtą mentalitetą klubas privalo, kitaip apatinis trejetas gali būti ranka pasiekiamas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)