Kaip pranešama policijos suvestinėje, pareigūnai iškvietimą dėl galimo smurto prieš vaikus gavo sekmadienį popiet.

Pirminiais duomenimis, 47 -erių moteris įtariama smurtu prieš trylikametį, o 46-erių vyras – prieš penkiolikametę. Pareigūnai abu sutuoktinius uždarė į areštinę.

Daugiau detalių policijos pareigūnai neatskleidė, siekdami apsaugoti nepilnamečių interesus.

Valstybinės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos (VVTAĮT) Komunikacijos skyriaus vadovas Arūnas Malinovskis DELFI patvirtino, kad ši šeima tarnybai iki šiol nebuvo žinoma.

„Buvo šeimyninis konfliktas tarp sutuoktinių, vieno iš konfliktų metu buvo smurtaujama prieš nepilnamečius“, – kalbėjo A. Malinovskis.

Šiuo metu abu nepilnamečiai perduoti į saugią aplinką. „Kadangi mūsų pagrindinis uždavinys – saugi aplinka, tai vaikai perduoti artimiesiems“, – įvardijo A. Malinovskis.

Asmenys buvo sulaikyti dėl smurto artimoje aplinkoje. Remiantis Baudžiamuoju Kodeksu, už smurtą artimoje aplinkoje gresia viešieji darbai arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

„Bus vertinama situacija šeimoje, bus vertinama, ar jiems saugu šeimoje, bus sprendžiama dėl pagalbos šeimai“, – kalbėjo A. Malinovskis.

Susisiekus su Konkurencijos taryba, atstovė teigė, kad žino tik tiek, kiek skelbiama spaudoje. Į DELFI klausimą, kaip bus sprendžiama dėl galimo žmogaus likimo pareigose po tokios situacijos, atsakyti negalėjo.

Aplinkos ministerija taip pat tvirtino, kad dar niekas neaišku. Atstovės teigimu, dar nėra žinoma net koks darbuotojas pakliuvo į areštinę.

DELFI primena, kad šįmet, sausio-lapkričio mėnesiais, užfiksuota daugiau nei 26 tūkst. atvejų, kai buvo gautas pranešimas dėl galimo smurto prieš vaikus ir buvo vertintas grėsmės lygis vaikui. Beveik 11,5 tūkst, atvejų grėsmės lygis buvo nenustatytas.

Tuo pačiu laikotarpiu buvo pateikti 798 prašymai dėl teismo leidimų paimti vaiką ir jo atstovo pagal įstatymą išdavimo. Teismas netenkino 35 prašymų.

96 proc. teismas tenkino prašymus išduoti leidimus.

Prieš pat didžiąsias metų šventes VVTAĮT pasidalijo pranešimu ir raginimu per šventes nepamiršti savo vaikų.

„Galime pasidžiaugti, kad šį pusmetį, lyginant su praeitų metų tuo pačiu laikotarpiu, pranešimų apie galimus vaiko teisių pažeidimus sumažėjo. Norėtųsi, kad didžiausių metų švenčių laikotarpiu būtų fiksuojama kuo mažiau vaiko teisių pažeidimų ar nepriežiūros atvejų šeimose“, – sako Silva Lukoševičienė, Vilniaus apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus (VTAS) vedėja.

VTAS vedėjos Lukoševičienės teigimu, šventiniu laikotarpiu dažniausiai susiduriama su netinkama vaikų priežiūra, tėvų piktnaudžiavimu alkoholiu ir smurto artimoje aplinkoje atvejais. „Didėja pranešimų skaičius apie pažeidžiamas vaiko teises, kai vaiko svečiavimusi nepasidalija skyrium gyvenantys tėvas ar motina. Deja, dažnai pamirštama, kad prioritetas yra vaiko gerovė ir pirmiausiai turi būti užtikrinami būtent vaiko interesai, – jo teisė maksimaliai bendrauti su abiem tėvais“, – sako VTAS vedėja.