Kaip rašoma tinklalapyje babygaga.com, psichologai teigia, kad bausmės neveikia. Jeilio tėvų centro direktorius Alanas Kazdinas sako, kad bausmė praktiškai nepakeičia vaiko elgesio. Anot jo, bausmė greičiau leidžia tėvams pasijusti geriau, nes jaučia priėmę teisingą sprendimą, bet neturi įtakos vaikų elgesiui. „Užuot šaukdami ar bausdami savo vaiką, tėvai turėtų imti analizuoti vienokio ar kitokio elgesio priežastis. Net ir tokios bausmės kaip pertrauka ant kėdutės – jos neveikia", - tikino specialistas.

Tėvai dažnai mano, kad kai vaikas padaro ką nors blogo, reikia jį nubausti. Jei vaikas trenkė broliui, pasodinti jį ant kėdutės būtų teisinga, kad šis daugiau taip nesielgtų, tiesa? Neteisinga! Psichologai įsitikinę, kad bausmė iš tikrųjų sukelia vaikams rimtų problemų, tokių kaip pasipiktinimas, psichologinė žala, egocentriškas elgesys, skatina elgtis nesąžiningai, neleidžia jiems kurti savo vidinio kompaso.

Specialistai aptaria kiekvieną šių žalų atskirai.

Pasipiktinimas

Bausti savo vaiką už tai, ką jis padarė neteisingai, gali būti naudinga tą akimirką, tačiau ilgalaikio poveikio neturės. Tai greičiau sukels tik didesnį vaiko pasipiktinimą.

Psichologinės problemos

Buvo atlikta daugybę tyrimų, kurie nustatė, kad vaikai, kuriuos tėvai fiziškai baudžia, labiau linkę į priešiškus ketinimus ir agresyvų elgesį socialinėje aplinkoje. Griežta žodinė drausmė taip pat gali pakenkti vėliau, padidindama netinkamo elgesio mokykloje, melo tėvams, vogimo ir jėgos panaudojimo riziką.

Egocentriškas elgesys

Nubausti vaikai pradeda galvoti apie pasekmes, kurias patyrė dėl savo veiksmų, o ne galvoti apie tai, kaip jų veiksmai paveikė ką nors kitą.

Nesąžiningumas

Jei vaikas žino, kad pasakys tiesą ir bus nubaustas, tiesos nesakys. Jis ims meluoti, kad išvengtų bausmės.

Neleidžia kurti vidinio moralinio kompaso

Vaikai turi išmokti, kad gerai elgtis reikia ne dėl to, kad nebūtum nubaustas, o dėl to, kad taip yra teisinga.

Geriausias dalykas, ko tėvai gali išmokyti savo vaikus, yra elgesio modeliavimas. Konfliktą galima išspręsti taikiai, kai kalbate maloniai ir parodote, kad tikrieji jūsų ketinimai yra patenkinti visų pagrindinius poreikius. Prieš reaguojant į netinkamą vaiko elgesį, gali būti naudinga paklausti savęs: kaip aš galiu įrodyti, kad šiek tiek daugiau pastangų ir supratimo padės visiems laimėti?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)