Šia pilkšvai mėlyna transporto priemone N. Ceausescu ir Michailas Gorbačiovas važiavo per Sovietų Sąjungos lyderio 1987 metų vizitą Rumunijoje. Tuomet jiedu mojavo pro stoglangį Bukarešto gatves užplūdusioms minioms.

Mašiną 1977 metais pagamino Rumunijos automobilių gamintojas ARO, o jos rida – 72 453 kilometrų.

Automobilis buvo parduotas už beveik 40 tūkst. eurų – beveik dvigubai brangiau nei buvo prašyta. Pirkėjo vardas nebuvo paviešintas.

Anot vietos žiniasklaidos, šis visureigis yra vienas iš keturių tokio tipo automobilių, kuriuos ARO pagamino specialiai N. Ceausescu ir jo apsaugos tarnybai. Bendrovė bankrutavo 2000 metais.

Transporto priemonė kartu su trim analogiškais modeliais buvo parduota per 2002 metais įvykusias varžytynes, tačiau mokesčių inspekcija po kelerių metų ją konfiskavo, kai už sukčiavimą buvo nuteistas kalėti automobilį įsigijęs verslininkas.

Visureigis yra vienas iš daugelio N. Ceausescu ir jo žmonos Elenos daiktų, parduotų per pastarąjį dvidešimtmetį. Tarp jų taip pat yra prabangių dovanų, įteiktų diktatoriui kitų valstybių vadovų.

2018 metų sausį aukciono namai „Artmark“ pardavė daugybę „tautos mylimo sūnaus“ veido atvaizdu papuoštų daiktų, tokių kaip drabužiai, nuotraukos ir net kilimai, padovanoti N. Ceausescu jo gimtadienio proga.

Aukcionų rengėjai pažymi, kad tokiais daiktais tebesidomi kolekcininkai, taip pat su nostalgija sovietmetį prisimenantys žmonės.

1918 metais gimęs N. Ceausescu 1974-aisiais tapo Rumunijos prezidentu ir sukūrė visa apimantį asmenybės kultą. Šis režimas baigėsi diktatoriaus nuvertimu per 1989 metų gruodį surengtą antikomunistinę revoliuciją.

N. Ceausescu buvo areštuotas kartu su žmona, o po parodomojo teismo tų metų gruodžio 25 dieną abiem buvo įvykdyta egzekucija sušaudant.