Dar birželio mėnesį 2001 metų „Nissan Primera“ nusprendęs parduoti Vilius nė neįtarė, jog tada automobilį įsigijęs Kazachstano pilietis apie save neleis pamiršti dar ilgai.

Skaitytojas pasakojo, jog automobilį pardavė sklandžiai, užpildė pirkimo–pardavimo sutartį ir ją iškart internetu užregistravo „Regitroje“. Vis tik jis nė nenujautė, kad automobilio pirkėjas privalomos procedūros – automobilio registracijos – nesiėmė.

Praėjus beveik pusmečiui po „Primera“ pardavimo, Vilius sulaukė pranešimo, jog jam yra skirta bauda. Pradėjęs aiškintis, kodėl buvo nubaustas, jis pamatė, kad bauda skirta už automobilio, kurį jau seniai yra pardavęs, eksploatavimą.

„Maždaug praėjus savaitei, po to, kai automobilį pardaviau, išmanus greičio matuoklis jį nufotografavo, Vilniuje Ukmergės gatvėje. Praėjus kuriam laikui buvo surašyta bauda ir išsiųsta man. Taip vien per lapkritį, kas dešimt dienų, gavau tris tokias baudas“, – pasakojo Vilius.

Bauda paskutiniam savininkui

Vyras aiškino, jog iškart kreipėsi į policiją. Pareigūnams jis pateikė iš „Regitros“ gautą pažymą, jog automobilis buvo parduotas, taip pat pateikė duomenis, kad automobilis po pardavimo nebuvo įregistruotas, o dėl to, jo dalyvavimas eisme yra apribotas. Vilius aiškino, kad dokumentuose buvo nurodyta ir automobilį įsigijusio žmogaus duomenys.

Moderniausias greičio matuoklis, Vilnius

„Pareigūnai paaiškino, kad jie nieko negali padaryti, nes išmanios eismo stebėjimo kameros, užfiksavusios pro šalį važiuojantį automobilį, kurio dalyvavimas eisme apribotas, protokolą siunčia automatiškai. Kadangi naujasis automobilio savininkas savo vardu pirkinio neužregistravo, bauda keliauja paskutiniam registruotam savininkui, tai yra – man. Pateikęs visus dokumentus apie automobilio pardavimą, iš policijos gavau atsakymą, kad bauda anuliuota, tačiau tokią procedūrą jau teko pakartoti tris kartus ir nežinia, kiek kartų tai daryti dar prireiks“, – sakė skaitytojas.

Vilius svarstė, ar anuliavus baudą ji apskritai buvo kam nors skirta ir ar įsigijus bei neįregistravus automobilio atsiranda galimybė išvengti administracinės atsakomybės.

Nagrinėja pareigūnai

Lietuvos kelių policijos tarnybos Administracinės veiklos ir eismo priežiūros skyriaus specialistai patikino, kad anuliavus baudą buvusiam savininkui, nereiškia, kad skirta bauda apskritai yra panaikinama. Pareigūnai teigė, jog tokiais atvejais yra imamasi veiksmų, kad būtų išaiškintas naujas automobilio valdytojas, kuriam be jau skirtos baudos, gresia ir nuobauda už neįregistruotos transporto priemonės eksploatavimą – 30-40 eurų.

Policijos atstovai patvirtino, jog sistema automatiškai generuodama administracinių nusižengimų pranešimus, tokiais atvejais, baudą siunčia paskutiniam registruotam savininkui, todėl iki kol automobilis nebus įregistruotas, nuobaudas gaus transporto priemonę pardavęs žmogus.

Daugiau dėmesio detalėms

Valstybės įmonės „Regitra“ specialistai teigė, jog visais atvejais nusprendus parduoti ar pirkti automobilį pirmas žingsnis, kurį turi atlikti abi suinteresuotosios pusės, tai teisingai sudaryti pirkimo–pardavimo sutartį

„Regitra“ visada pataria tam skirti išskirtinį savo dėmesį, kadangi šis dokumentas bus pagrindinis įrodymas apie transporto priemonės nuosavybės pasikeitimą. Svarbu pastebėti, kad pirkėjo ir pardavėjo interesus gina ne tik ši sutartis, bet ir kiti automobilio įsigijimą patvirtinantys dokumentai. Pavyzdžiui: pinigų perdavimo–priėmimo aktas ar bankinių pavedimų išrašai. Taigi, tik turint teisingai užpildytus dokumentus ateityje bus išvengta nesusipratimų, o kilus ginčui teisme, tiek automobilio pardavėjas, tiek jo pirkėjas galės pateikti teisėtus įrodymus“, – atkreipė dėmesį „Regitros“ komunikacijos skyriaus specialistė Emilija Bardauskienė.

Specialistė aiškino, jog būtina įsitikinti, ar sutartis tikrai pasirašoma su tikruoju asmeniu, kad prireikus ateityje būtų žinoma, kas atsakingas už transporto priemonę ir jos eksploataciją. Specialistė įspėjo, jog nereikėtų drovėtis ir paprašyti pirkėjo ar pardavėjo parodyti savo asmens dokumentą bei sutikrinti dokumente nurodytus duomenis su esančiais sutartyje. Sutartyje svarbu pažymėti ir kitą informaciją: tikrą automobilio kainą, ridą, defektus bei kt.

Automobilį išregistruoja

E. Bardauskienė įspėjo, jog per 15 kalendorinių dienų nuo pirkimo–pardavimo sutarties pasirašymo dienos, asmuo, kuris pardavė Lietuvoje registruotą automobilį, „Regitroje“ turi deklaruoti pasikeitusius duomenis. Tai galima padaryti tiesiog internetu.

„Pranešant apie automobilio pardavimą tiek elektroninėje sistemoje, tiek atvykus į „Regitros“ padalinį reikia pažymėti, kokiam asmeniui jis buvo parduotas, t. y. Lietuvos ar užsienio piliečiui. Jei Lietuvos, tokiu atveju, pardavėjui deklaravus apie parduotą automobilį, jo pirkėjas jį savo vardu „Regitroje“ turi įregistruoti per 10 kalendorinių dienų. Svarbu atkreipti dėmesį, kad jei per numatytą terminą to nepadaroma, automobilis yra automatiškai išregistruojamas ir su juo draudžiama važinėti viešajame eisme. Tuo atveju, jei pardavėjas deklaravo, kad automobilį pardavė užsieniečiui, automobilį „Regitra“ išregistruoja iš karto. Tokiu atveju su transporto priemone dalyvauti viešajame eisme taip pat negalima“, – paaiškino specialistė.

Nepaisant kam pardavėte automobilį, vertėtų prisiminti ir tai, jog abiem atvejais automobilio pardavėjui yra automatiškai suformuojama speciali „Regitros“ pažyma. Pirmuoju atveju ji deklaruoja, kad įvyko automobilio savininko pasikeitimas, antruoju – jog transporto priemonė yra išregistruota. Šis dokumentas taip pat gali tapti svarbiu įrodymu teisėsaugos institucijoms, kad pirkėjas apie parduotą automobilį pranešė „Regitraiׅ“, t. y. atliko savo pareigą, ir už automobilį jis nebėra atsakingas.

E. Bardauskienė atkreipė dėmesį, jog jei deklaravimo procedūra buvo atliekama internetu, tokia pažyma yra saugoma neribotai, o asmuo ją gali rasti tiesiog prisijungęs prie Transporto priemonių registracijos sistemos (eKETRIS).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (71)