Moters anyta tapo paslaptingos ligos auka, dar trys giminaičiai mirė ištikti širdies priepuolių, o dvejų metukų dukterėčia užspringo maistu ir nesugebėjo atsikosėti.

Atrodytų, nelaimės pragaištingai vijo viena kitą, bet spalio mėnesį Indijos policija pateikė labai logišką, jas paaiškinančią versiją. Jokių įrodymų iš pradžių tarsi nebuvo, tačiau J. Joseph buvo apkaltinta visų artimųjų nunuodijimu ir nusikaltimų dangstymu įvairiomis melagystėmis, kurios tik dabar, esą, pradėjo sklaidytis, rašo CNN.

Visas moters vardas – Joliyamma, bet žmonės, kad būtų trumpiau, vadina ją Jolly. Ji – nedidelio, vos 12 tūkst. gyventojų turinčio, Korikodo srities (Keralos valstija Indijos pietuose) miestelio bendruomenės narė, o jos namai – triaukštis rausvai dažytas pastatas.

47-erių metų dviejų vaikų motina, kaimynų akimis, buvo dora ir garbinga pilietė. Kasdien eidama iš namų, sakydavo, kad vyksta į darbą prestižinėje įstaigoje – Nacionaliniam technologijų institutui (NIT) pavaldžiame Kalikuto universitete, mat buvo jo profesorė. Anot policijos, nuo J. Joseph namų iki universiteto buvo maždaug pusvalandis kelio. Ji visada vilkėdavo tvarkingą sarį, ištaikiusi laisvą minutę užsukdavo į maldos namus ir būtinai padėdavo kaimynams, jei kuris nors sunegaluodavo.

„Jolly mums atrodė tiesiog ideali“, – sakė daugiau nei du dešimtmečius gretimame name pragyvenęs trisdešimtmetis Saidu NK, kaip ir kiti pietinių Indijos sričių piliečiai, vietoj pavardės naudojantis santrumpą.

„Iki pat pastarųjų įvykių neturėjome nė menkiausios dingsties įtarinėti Jolly“, – tikino kita kaimynė, kurios vardo CNN neskelbia, mat moteris prisipažino bijanti žmonių priešiškumo, kurio galėtų sulaukti už tai, kad prabilo didžiausiu tabu miestelyje laikoma tema.

Ypač tamsi šviesiai rausvo namo paslaptis

Atsikrausčiusi į miestelį, J. Joseph sugebėjo sudaryti draugiškos ir malonios moters įspūdį.

Tai buvo 1997-aisiais, kai J. Joseph ištekėjo už Roy Thomaso, vietiniams gerai pažįstamos poros niekur nedirbančio sūnaus. J. Joseph įsikėlė į R. Thomaso šeimos namus – geležinės tvoros juosiamą erdvų pastatą, aiškiai išsiskiriantį vešlios džiunglių augmenijos fone. Ant nedidukės prie vartų pritvirtintos lentelės buvo užrašyta „Tom Thomas“. Tai – R. Thomaso tėvo vardas.

Džiaustydama skalbinius įmantriai išpuoštame balkone, J. Joseph mėgdavo pasišnekučiuoti su kuriuo nors Saidu šeimos nariu. „Buvo labai šneki, gerų manierų“, – sakė kaimynas.

„Jolly atrodė ypač atsidavusi, – sakė kaimynė, kurios vardo CNN sutiko neminėti. – Jei ko prireikdavo ar kuris nors susirgdavo, ji po akimirkos jau būdavo greta.“

Miestelyje, kurio dauguma gyventojų – musulmonai, J. Joseph kartu su vyru priklausė nedidelei krikščionių bendruomenei. Pasak 37-erių metų Mohammedo Bavos, visai šalia gyvenančio kaimyno, dalyvavusio R. Thomaso vestuvėse, J. Joseph reguliariai lankė bažnyčią.

Po penkerių bendro gyvenimo metų poros gyvenimą aptemdė tragedija.

2002-aisiais nepaaiškinamomis aplinkybėmis mirė 57-erių metų Annamma Thomas, J. Joseph anyta. Jos sveikata kiek šlubavo, todėl mirtis nepasirodė įtartina ir buvo nutarta, kad specialiai nustatinėti jos priežasčių nėra jokio reikalo. Skrodimas Indijoje atliekamas tiktai tada, jeigu žmogus miršta nenatūraliai arba jo mirtis sukelia įtarimų. Atlikti autopsiją gali reikalauti velionio giminaičiai, tačiau kai kurie indai tam nesiryžta dėl įsišaknijusio tikėjimo, kad skrodimas – kūno išniekinimas.

Po A. Thomas mirties atmosfera pastebimai pasikeitė. Taip teigia M. Bava, tuo metu taip artimai bendravęs su Thomasų šeima, kad grįžęs iš darbo eidavo pas juos pietų. „Namus apleido laimės dvasia, tvyrojusi ore, kol buvo gyva A. Thomas“, – sakė M. Bava.

M. Bava taip pat prisiminė, kad 2008-aisiais sužinojo apie kitą kaimynus ištikusią bėdą. Tąsyk rimtai sustreikavo R. Thomaso tėvo – 66-erių metų Tomo Thomaso sveikata. Žinią apie priepuolį ramiu balsu perdavė jam paskambinusi J. Joseph. Kai M. Bava atskubėjo pas kaimynus, T. Thomasas gulėjo paslikas, o iš burnos jam virto putos. M. Bava nuvežė vyrą į ligoninę, bet daktarams teliko konstatuoti, kad jis mirė nuo širdies priepuolio. Kaip sakė M. Bava, vykdant velionio testamentą, R. Thomasas ir J. Joseph tapo viso šeimai priklausiusio turto paveldėtojais. Policijai atlikus tyrimą paaiškėjo, kad tada, kai išmušė vyresniojo Thomaso mirties valanda, visas jo turtas buvo užrašytas J. Joseph.

Nuodai - asociatyvi nuotr.

Po trejų metų mirė ir 40-ies sulaukęs R. Thomasas. J. Joseph, kaip ir prieš tai, paskambino M. Bavai, tačiau kai šis atskubėjo į namus, šeimininkas jau gulėjo ant grindų vonios kambaryje, o jam iš burnos tekėjo putos. Visgi po šio atvejo R. Thomaso dėdė Mathew Manjadiyilis pareikalavo, kad būtų atliktas skrodimas ir nugabeno velionį į ligoninę. Pomirtinis tyrimas parodė, kad Roy Thomasas mirė pavartojęs cianido, kalnakasyboje ir juvelyrikoje dažnai naudojamo chemikalo, kurio didelės dozės gali būti mirtinos. Policija nutarė, kad vyras nusižudė, ir toliau to atvejo nenagrinėjo. Vis dėlto J. Joseph, kaip ir ankstesniais kartais, aplinkiniams kalbėjo apie širdies priepuolį.

„Tikra tiesa, kad tuo metu nebuvo mėginta išsiaiškinti, iš kur jis gavo cianido“, – spalio mėnesį sakė Korikodo srities policijos inspektorius KG Simonas.

Po vyro mirties J. Joseph, anot kaimynų, ėmė tolti nuo bendruomenės.

„Ji artimai nesibičiuliavo su vietos žmonėmis, bet mums tai neatrodė reikšminga, kadangi buvo moteris, be to, našlė“, – sakė Biju Monas, veždavęs J. Joseph ir R. Thomaso vyresnėlį į mokyklą.

Mirtys nesiliovė. 2014-aisiais mirė 67-erių metų M. Manjadiyilis (jau minėtas R. Thomaso dėdė). Tai, esą, buvo dar vienas širdies priepuolis – bent taip pranešė J. Joseph. Nepraėjus nė metams, užspringusi maistu per krikštijimo ceremoniją numirė R. Thomaso pusbrolio Shaju Sakhariyaso dvejų metų dukrelė Alphine. Vėliau, 2016-aisiais, mirė ir Sh. Sakhariyaso 43-ejų metų žmona Sili.

2017-aisiais, po Sili Sakhariyas mirties J. Joseph vėl ištekėjo. Jos vyru tapo našliu likęs Sili vyras Shaju Sakhariyasas.

Kylantys įtarimai

Maždaug tuo metu, kai J. Joseph antrą kartą susiruošė tuoktis, jai artimi žmonės ėmė kažką įtarti.

Po pirmo J. Joseph vyro mirties 2011-aisiais M. Bava sakė išvydęs naują senolio T. Thomaso testamento versiją, kurioje buvo nurodyta, kad šeimos namas turi atitekti J. Joseph. R. Thomaso brolis Rojo Thomasas, suabejojęs pakeisto testamento autentiškumu, ėmė ieškoti jo pasirašymo liudininkų. Besidomėdamas testamentu Rojo Thomasas, pasak M. Bavos, išsiaiškino, kad J. Joseph išvis nedirba NIT universitete, kaip kad buvo sakiusi.

„Niekas iš šeimos negalėjo tuo patikėti, todėl visi užsipuolė Rojo, – pasakojo M. Bava. – Jolly įtaka buvo tokia didžiulė, o įvaizdis toks nepriekaištingas, kad visi manė, jog tuos dalykus Rojo šneka tik todėl, kad pats turi pretenzijų į namą ir į turtą.“

Vis dėlto 2017-aisiais šiokių tokių abejonių kilo ir pačiam M. Bavai.

Jolly Joseph aukos

Rojo pareikalavo pateikti brolio pomirtinio tyrimo išvadų kopiją ir, susipažinęs su dokumento turiniu, nesunkiai išsiaiškino, kad J. Joseph visiems nurodė neteisingą vyro mirties priežastį. M. Bavai J. Joseph buvo sakiusi, kad gamino sutuoktiniui kiaušinienę, kai jis staiga pašoko, nulėkė į vonią ir susmuko ant grindų. Tačiau, remiantis pomirtinio tyrimo išrašu (jį Rojo Thomasas parodė ir M. Bavai), savo mirties dieną R. Thomasas vakarienei valgė ryžių ir avinžirnių karį.

Kai Rojo Thomasas pareikalavo, kad J. Joseph paaiškintų, kaip suprasti tokius nesutapimus, moteris laikėsi savos versijos. Taigi, įtarimų tik daugėjo.

Galop M. Bava, Rojo Thomasas ir jo sesuo Ranji Thomas ėmė atidžiai analizuoti kiekvienos mirties aplinkybes. Visi netruko pastebėti viena bendrą ypatumą: prie mirštančiojo visada buvo J. Joseph.

Bandymas kreiptis į vietos policiją jokios naudos nedavė. Kaip sakė M. Bava, policija paaiškino, kad jokio reikalo ką nors tyrinėti nėra, kadangi pomirtinio tyrimo išvadose įvardyta Roy Thomaso mirties priežastis – savižudybė. Tačiau giminaičiai nenuleido rankų ir darsyk kreipėsi į policiją. Galop Korikodo policija sutiko, kad nagrinėjant atvejį galima aptikti nusikaltimo elementų.

Jolly piktadarybių atskleidimas

Policija tyrimą pradėjo rugpjūtį ir kaipmat aptiko spragų J. Joseph pasakojimuose.

Lygiai kaip Rojo Thomasas, policija iš karto išsiaiškino, kad J. Joseph nėra profesorė iš NIT universiteto, kaip kad pati sakė. Nors ir turėto universiteto darbuotojo kortelę, melavo, kad yra profesorė, norėdama, kad žmonės demonstruotų jai pagarbą. NIT archyvą prižiūrintis pulkininkas leitenantas Pankajakshanas K patvirtino CNN, kad J. Joseph niekada nedirbo toje mokslo įstaigoje, nors, kaip pavyko išsiaiškinti, kartais užsukdavo į universiteto valgyklą ir nusipirkdavo arbatos.

Vis dėlto tai nebuvo vienintelis, nuostabą sukėlęs dalykas, kurį pavyko išsiaiškinti.

Visiems pasirodė keista, kad moteris žmonėms sakė, esą vyras mirė nuo širdies priepuolio, nors pati žinojo, kad jis neva nusižudė pavartojęs cianido. Iš viso pareigūnai nustatė maždaug 50 nesutapimų tarp policijai ir pažįstamiems pateiktų versijų.

Kadangi mirus kitiems giminaičiams, kitaip nei po R. Thomaso mirties, atlikti skrodimą buvo atsisakyta, policija nurodė palaikus ekshumuoti ir ištirti.

Po du mėnesius trukusios analizės Indijos policija buvo pasirengusi viešai pristatyti gautas išvadas. Spalio 5 d. įvykusioje spaudos konferencijoje Korikodo srities policijos inspektorius KG Simonas informavo žurnalistus apie tyrimo eigą.

Pasak KG Simono, J. Joseph prisipažino nužudžiusi visus šešis šeimos narius. Inspektorius pridūrė, kad giminaičiai buvo nunuodyti cianidu. Moteris siekė užvaldyti šeimos turtą, o tada susituokti su vyru, kuriam jautė simpatiją.

Policijai pavyko išsiaiškinti, kad giminaičius iš vyro pusės J. Joseph nužudė norėdama, kad jai atitektų namas, o kai pradėjo šlyti santykiai su vyru, nužudė ir jį. Velionio vyro dėdę M. Manjadiyilį J. Joseph, esą, nužudė (įmaišiusi nuodų į alkoholį) dėl to, kad būtent jo reikalavimu buvo atliktas skrodimas. Sili Sakhariyas ir jos dukterį Alphine J. Joseph nužudė apnuodydama vandenį ir maistą, mat jas pašalinusi tikėjosi suartėti su Shaju Sakhariyasu.

„Daugybei žmonių Jolly yra sakiusi, kad norėtų turėti tokį vyrą kaip Shaju“, – užsiminė inspektorius KG Simonas.

Remiantis policijos dokumentais, J. Joseph buvo suimta dėl M. Manjadiyilio, Alphine ir uošvio Tomo Thomaso nužudymo. Praėjus vos kelioms savaitėms po moters suėmimo, kitoje Indijos dalyje buvo sulaikytas žmogus, prisipažinęs kaltu dėl 10 asmenų nužudymo. Visiems, esą, davė cianidu apnuodyto maisto arba vaistų, kad galėtų pasisavintų jų pinigus, auksą arba sidabrą.

Jolly Joseph

Nepažintoji Jolly pusė

Gyvenimas Korikode teka ramia vaga. Miestelyje daugybė medžių, ore tvyro drėgnos žemės kvapas, o pagrindinėje gatvėje laksto benamiai šunys. Gyventojai puikiai vieni kitus pažįsta, tiksliau, taip mano.

Tik štai dabar jie susimąstė apie tai, ką iš tiesų žinojo apie J. Joseph.

„Reikia sugebėti priversti žmones ištisus 14 metų tikėti, kad esi NIT profesorė“, – nusistebėjo inspektorius KG Simonas.

Kaimynai tik vėliau pajėgė pripažinti, kad būta ir kitų dalykų, neatitikusių tobulo J. Joseph paveikslo.

Nors daug žmonių paliudijo CNN, kad J. Joseph reguliariai lankė Lourdes Matha bažnyčią, kunigas Josephas Kizhakkepurakkalas tai paneigė. „Ji net nepriklauso šiai vyskupijai – ji čia atvyko ištekėjusi, – pasakė jis. – Jolly bažnyčioje lankėsi nedažnai, ji nebuvo įsitraukusi į bažnyčios veiklą.“

Ši istorija pateko į pirmuosius leidinių puslapius ne tik aptariamoje vietovėje, bet ir visoje Indijoje – ypač stebimasi, kad serijinė žudikė yra moteris. Visame pasaulyje moterys dažniausiai tampa nusikaltimų aukomis, ir daug rečiau pačios yra nusikaltėlės. Indija ne išimtis: tik 6,7 proc. už žmogžudystę suimtų žmonių yra moterys.

Moterų serijinių žudikių yra dar mažiau. Pasak kriminalinės psichologijos docento Amito Takare iš Naujojo Delio Nacionalinio kriminologijos ir kriminalistikos instituto, serijiniais žudikais dažniau tampa vyrai, o ne moterys, nes daug daugiau vyrų turi psichopatams būdingų bruožų, vienas iš kurių, pats ryškiausias, yra empatijos stoka – negebėjimas užjausti kitų žmonių. „Nedažnai pasitaiko serijinių žudikių moterų“, – pasakė jis.

Kaip ten bebūtų, kol kas dar nėra įrodyta, kad J. Joseph yra viena iš jų. Policijos pareigūnų teigimu, moteris prisipažino įvykdžiusi visus nusikaltimus, kuriais yra įtariama, bet jos advokatas K Haideris sako, kad jei J. Joseph bus pareikšti kaltinimai žmogžudyste, ji ketina savo kaltę neigti. Į klausimus apie planuojamą jos gynybą advokatas neatsakė.

Šiuo metu namas, kuriame J. Joseph, kaip įtariama, nužudė žmones, yra apleistas. Įvažiavimas apaugo samanomis, ant aprūdijusių vartų kabo spyna.

Policijai vykdant tyrimą, J. Joseph laikoma už grotų. Pagal Indijos įstatymus, sunkiais nusikaltimais, tokiais kaip žmogžudystė, įtariami asmenys, kol vyksta tyrimas, gali iki 90 dienų būti laikomi už grotų. Kaltinimai jai vis dar nepateikti. Policijos teigimu, tyrimas tebevykdomas, renkami įkalčiai ir įrodymai, o įtariamoji bus teisiama tuomet, kai bus sudaryta kaltinimų suvestinė. Jei J. Joseph bus teisiama ir apkaltinta, jai gresia įkalinimas iki gyvos galvos ar netgi mirties bausmė.