Lietuvos socialdemokratų partijos narys Algirdas Sysas teigia, kad „valstiečių“ sprendimas į kanclerius siūlyti V. Ačienę yra ganėtinai keistas.

„Labai nustebau, nes bent jau Seime ji, kaip parlamento narė, kuri aktyviai dalyvauja įvairiais klausimais, per daug nepasižymėjo. Keistas „valstiečių“ sprendimas, tuo labiau, kad reikia atsisakyti Seimo nario mandato norint dalyvauti tokiuose dalykuose“, – stebėjosi A. Sysas.

„Galbūt čia šaudymas į ateitį, siekis užimti postus“, – retorinį klausimą kėlė politikas.

Jo teigimu, kanclerio funkcija Seimo darbe yra labai svarbi, todėl ir šias pareigas užimantis asmuo turi turėti išskirtines savybes.

„Kancleris toks žmogus, kuris turi surasti bendrą kalbą su visais, nesvarbu, kokių jie pažiūrų ir pakraipų būtų. Sprendžiant kartais iš jos tokių kategoriškų pozicijų – kiek teko man matyti – V. Ačienė ir kanclerio pozicija niekaip nedera“, – teigė A. Sysas, pridurdamas, kad netinkamas Seimo kancleris gali stipriai apsunkinti parlamento darbą.

„Žmogus tokiose pozicijose gali padaryti ir labai gerai, ir labai blogai. Kancleris turi prižiūrėti Vyriausybės pateiktus dokumentus, jeigu tik prasidėtų kažkokia raganų medžioklė ar būtų linkstama keisti kertines pozicijas, kurios kažkam nepatinka – kitaip tariant, tai sujauktų darbą“, – apibendrino A. Sysas.

Savo ruožtu „valstietė“ Agnė Širinskienė gynė V. Ačienės pateiktą kandidatūrą. Politikės teigimu, V. Ačienė yra pirmasis LVŽS prioritetas, nes ši yra labai kompetentinga.

„Galima tik pasidžiaugti ir jos žiniomis, ir įsigilinimu, ir kompetencija, organizuotumu – šiuo atveju aš nematau jokių esminių savybių, kurios trukdytų užimti šias pareigas“, – sakė ji. Tai, kad opozicija skeptiškai atsiliepia apie siūlomą kandidatūrą, tvirtino A. Širinskienė, nėra nieko keisto.

„Opozicija į viską žiūri skeptiškai: ir į vaiko pinigus žiūri skeptiškai, ir apie biudžetą kalbėjo, kad jis nebus priimtas. Tai kai jie žiūri skeptiškai į kurį nors mūsų kolegų – tai manęs nestebina“, – Eltai sakė A. Širinskienė.

Savo ruožtu mišriai Seimo grupei priklausantis Povilas Urbšys „valstiečių“ iniciatyvą apibendrino tiesiog kaip nusisukimą nuo anksčiau deklaruotų vertybių.

„Nuo kanclerės darbo priklauso ir Seimo darbo kokybė. Juk tie darbuotojai padeda apsaugoti Seimą nuo nesąmoningų iniciatyvų. Tad paradoksas – tie, kurie kalbėjo, kad mums svarbiausia ne partiniai bilietai, bet žmonių kompetencijos ir vertybės, dabar deklaruotą nuostatą išduoda“, – akcentavo anksčiau „valstiečių“ frakcijai pats priklausęs parlamentaras.

Ketvirtadienį dėl šios kandidatūros pasisakė ir Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis. Parlamento vadovo teigimu, V. Ačienės kandidatūros jis nepalaikys, nes to neleidžia Statutas.

„Negalima politikų teikti, kadangi Seimo narys – aiškiai parašyta, berods, (Seimo. – ELTA) Statuto 31 straipsnyje – negali būti kancleris“, – žurnalistams Seime sakė V. Pranckietis.

Savo ruožtu LVŽS lyderis Ramūnas Karbauskis sako, kad V. Ačienė mandato atsisakytų iškart po to, kai būtų paskirta kanclere, ir V. Pranckiečio išreikštą skepsį traktuoja tiesiog kaip konservatorių lyderio Gabrieliaus Landsbergio užgaidos tenkinimą.

„Seimo pirmininkas darys tikriausiai taip, kaip jam pasakys Gabrielius Landsbergis“, – teigė R. Karbauskis, pabrėždamas, kad jo vedama frakcija V. Ačiene absoliučiai pasitiki.

ELTA primena, kad LVŽS frakcija antradienį nusprendė į Seimo kanclerius parlamento pirmininkui siūlyti arba V. Ačienę, arba „valstietės“ Rimos Baškienės patarėją Ingridą Tamulevičiūtę.

Seimo statute numatyta, jog parlamento kancleriu negali būti skiriamas Seimo narys. Seimo kanclerį įstatymų nustatyta tvarka 5 metams skiria ir iš pareigų Seimo pirmininko siūlymu atleidžia Seimas. Dabartinės Seimo kanceliarijos vadovės Daivos Raudonienės kadencija baigiasi gruodžio 23 dieną.