Seimo plenariniame posėdyje numatytas balsavimas dėl atitinkamų Farmacijos ir Sveikatos draudimo įstatymų pataisų priėmimo.

Pataisos numato, kad pacientui pirmą kartą arba po pertraukos paskyrus kompensuojamą vaistą, jam vaistinėje turi būti parduodamas pigiausias kompensuojamas vaistas.

Tokia tvarka galioja ir šiuo metu, tačiau Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) ją nuo sausio atšaukė.

Teismas konstatavo, kad patvirtindamas pirmojo paskyrimo tvarką įsakymu sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga viršijo kompetenciją.

A. Veryga tuomet minimą tvarką pasiūlė įtvirtinti įstatymais. Ministras argumentuoja, kad teismas netinkama pripažino procedūrą, kaip buvo patvirtinta tokia tvarka, o ne patį principą.

Ministras savo inicijuotą tvarką gina teigdamas, kad „pirmą kartą istorijoje pradėjo mažėti vaistų kainos“. Kritikai teigia, kad ji pacientams riboja galimybę rinktis, o kai kurie pigiausi vaistai neužtikrina kokybiško ir efektyvaus gydymo.

„Pirmojo paskyrimo“ tvarką LVAT atšaukė nuo sausio, išnagrinėjęs dviejų konservatorių skundą.

LVAT spalį konstatavo, kad ministras viršijo savo kompetenciją nustatydamas, jog apdraustajam pagal elektroninį receptą su žyma „Pirmas paskyrimas“ turi būti išduotas pigiausias kompensuojamasis vaistinis preparatas.

Jei apdraustasis ar jo atstovas atsisako įsigyti pigiausią kompensuojamąjį vaistinį preparatą, kito kompensuojamojo vaistinio preparato įsigijimo išlaidos jam visiškai nekompensuojamos.

Tvarka, kad pacientui pirmą kartą arba po pertraukos paskyrus kompensuojamą vaistą, jam vaistinėje turi būti parduodamas pigiausias kompensuojamas vaistas, įsigaliojo nuo liepos.

Sveikatos apsaugos ministras laikosi pozicijos, kad valstybei skatinant rinktis pigiausią tų pačių veikliųjų medžiagų vaistą taupomos ir pacientų, ir valstybės lėšos, o konkurencija tarp vaistų gamintojų sumažins medikamentų kainas.

Tvarką kritikuoja dalis medikų ir pacientų organizacijų atstovų. Anot jų, pacientams ribojama galimybė rinktis, o kai kurie pigiausi vaistai neužtikrina kokybiško ir efektyvaus gydymo.