Pastarasis tikslas – itin ambicingas, 90 proc. pabėgėlių stovyklų šiuo metu neturi priėjimo prie elektros arba jo turi labai ribotai. Bendruomenės, gyvenančios aplink stovyklas, jei projektas būtų įgyvendintas, galimai susidurtų su perkrauta elektros sistema ir ilgalaikiais elektros srovės dingimais.

Šią savaitę vykusiame Pasaulio pabėgėlių forume Ženevoje JT organizacija pabrėžė elektros stokos problemą, dėl kurios kasdienės stovyklose gyvenančių žmonių užduotys tampa dar sunkesnės. Nesinaudojant elektra maisto gamyba, bandymas sušilti ar mokytis tampa dideliu iššūkiu, o moterims ir mergaitėms kyla ypač didelių saugumo grėsmių, stovyklose vaikštant patamsyje.

Elektra yra būtina, ypač moterims, susirinkusiems Ženevoje sakė pabėgėlė iš Kongo Demokratinės Respublikos Joelle Hangi, gyvenusi Kakumos stovykloje Kenijoje.

„(Elektros) energija yra apsaugos, saugumo sinonimas. Tai būtent ta apsauga, kurios ieškodami paliekame savo šalis“, – sakė ji.

Taip pat be elektros gyvenantys žmonės, norėdami patenkinti kasdienius poreikius, kuria laužus ar degina medžio anglis, tad įvedus elektros energiją galima tikėtis mažiau šiltnamio efektą sukeliančių dujų išskyrimo.

Užregistruota, kad pasaulyje stovyklose gyvena beveik 26 milijonai pabėgėlių, taigi siekis per dešimtmetį visose stovyklose įvesti didelių, su elektros tiekimu susijusių pokyčių yra ganėtinai stulbinantis.