„Aš manau, kad tai yra stiprus prezidento žingsnis ir paliudijantis jo požiūrį į tai, kad Seime reikia mažiau chaoso ir daugiau naujos geresnės politinės kultūros“, – žurnalistams sakė G. Landsbergis.

Jo nuomone, prezidentas nepateikė savo alternatyvos, kaip mažinti rinkimų kartelę, nes tai kurtų fragmentaciją.

„Manau, kad galima atrasti argumentaciją aiškinamajame rašte, kur pasakyta, kad didesnė fragmentacija, atsirandanti iš 3 ar iš 4 proc., keltų daugiau chaoso. (...) Nematau argumentų grįžti prie debatų ar diskusijos. Prezidento nuomonę išgirdome. Kartelės keisti nereikia“, – tikino konservatorių lyderis.

Šalies vadovas G. Nausėda ketvirtadienį vetavo parlamente pritarimo sulaukusias įstatymo pataisas, numatančias žemesnę patekimo į parlamentą kartelę partijoms ir koalicijoms iki 3 ir 5 procentų. Prezidento teigimu, ši valdančiųjų iniciatyva tiesiog dar labiau trikdytų Seimo darbą.

Prezidento vetuoti šį projektą prašė tiek Seimo opozicija, tiek šalies politologai.

Tam, kad prezidento veto būtų atmestas, už tai turi balsuoti ne mažiau nei 71 Seimo narys.

Šiuo metu partijos kandidatų sąrašas gali gauti Seimo narių mandatų tik tada, jeigu už jį balsavo ne mažiau kaip 5 proc. rinkimuose dalyvavusių rinkėjų, o jungtinis kandidatų sąrašas mandatų dalybose dalyvauja tik tada, jeigu už jį balsavo ne mažiau kaip 7 proc. rinkimuose dalyvavusių rinkėjų.