Parlamentas ketvirtadienį 77 balsais „už“, penkiais – „prieš“ ir 28 Seimo nariams susilaikius priėmė Seimo statuto pataisas, kad Seimo valdybos bei seniūnų sueigos posėdžiai yra atvirti žurnalistams ir transliuojami Seimo interneto svetainėje.

Tuo tarpu balsuojant už straipsnį, kad internetu, kaip ir Seimo komitetų posėdžiai, būtų transliuojami komisijų, tarp jų ir Seimo Etikos ir procedūrų komisijos, posėdžiai, neužteko. Už tokį siūlymą balsavo 60 Seimo narių, prieš buvo 16, susilaikė 27 parlamentarai.

Prieš Etikos ir procedūrų komisijos (EPK) posėdžio transliavimą kalbėję parlamentarai argumentavo asmens duomenų apsauga.

„Aš tikrai siūlau nepritarti, dėl to, kad ir Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija rekomendavo netransliuoti posėdžio. Praktiškai mes kiekvienam posėdy susiduriam su situacija, kad galim atskleisti asmens duomenis. Žiniasklaida dalyvauja, bet ji atsirenka ir prisiima atsakomybę, ką galima paviešinti iš posėdžio“, – kalbėjo Seimo EPK vadovas konservatorius Antanas Matulas.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovė „valstietė“ Agnė Širinskienė į tai atsakė, kad Seimo statutas leidžia daryti uždarus posėdžius, kai svarstomi asmens duomenys ar valstybės paslaptis, ir ragino „neklaidinti Seimo narių“.

„Jei svarstomi asmens duomenys, visada galima daryti uždarą posėdį, ir dabar esantis reguliavimas tai leidžia, būtų smagu neklaidinti Seimo narių“, – pažymėjo A. Širinskienė.

Seimo valdybos bei seniūnų sueigos posėdžiai bus atverti ir transliuojami nuo vasario.

Šią iniciatyvą registravo valdantieji, kai jiems nepavyko valdyboje priimti norimų sprendimų, pavyzdžiui, nepavyko užblokuoti Seimo vadovo Viktoro Pranckiečio komandiruotės į Armėniją.

Tuomet „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis pareiškė, kad Seimo valdyboje daugumą turi opozicija. Prie jos jis priskiria ir Seimo pirmininką V. Pranckietį.

Šiuo metu valdybą sudaro aštuoni politikai: parlamento vadovas, šeši pavaduotojai ir opozicijos lyderis.

Ji svarsto Seimo darbo organizavimo, parlamentarų komandiruočių ir kelionių, kitus klausimus.