„Sprendimas paskelbti nepaprastąją padėtį nėra priimamas lengvai. Ji paprastai trunka septynias dienas ir reikia užtikrinti, kad sąlygos yra pakankamai sunkios, jog ta padėtis galėtų būti paskelbta“, – sakė Naujojo Pietų Velso valstijos premjerė Gladys Berejiklian.

Naujojo Pietų Velso valstijoje – daugiausiai gyventojų turinčioje Australijos valstijoje – vis dar siautėja daugiau nei 100 gaisrų, o oro temperatūra karštėja. Praėjęs antradienis Australijoje buvo karščiausia diena stebėjimų istorijoje – šalies Meteorologijos biuras užfiksavo vidutinę 40,9 laipsnio Celsijaus temperatūrą šalyje.

Tai jau antras kartus per du mėnesius, kai šioje valstijoje skelbiama nepaprastoji padėtis. Institucijos ypač susirūpinusios dėl gaisrų, siautėjančių šalia Sidnėjaus miesto. Dėl ekstremalaus karščio valstijoje ir smarkaus vėjo išaugo gaisrų pavojus.

Tankiausiai apgyvendintoje Naujojo Pietų Velso valstijoje per kelis pastaruosius mėnesius siautėjantys krūmynų gaisrai išdegino didesnį nei 30 000 kvadratinių kilometrų plotą. Šiuo metu su liepsnomis kovoja apie 2 000 ugniagesių.

Nepaprastosios padėties paskelbimas reiškia, kad valstijos gyventojai ir lankytojai ateinančią savaitę turės vadovaujantis institucijų nurodymais ir jiems net gali tekti keisti savo Kalėdų planus. Nepaprastoji padėtis taip pat suteikia valstijos kaimo priešgaisrinei tarnybai ir jos vadui plačius įgaliojimus sutelkti visus valstijos išteklius, koordinuoti evakuacijas, išjungti dujų, elektros ir vandens tiekimo paslaugas.

Australijoje užfiksuotas naujas karščiausios dienos rekordas


Australijoje trečiadienį antrą dieną iš eilės fiksuotas kaitriausios dienos rekordas - Meteorologijos biuras šalies mastu užfiksavo vidutinę maksimalią 41,9 Celsijaus laipsnio temperatūrą.

Nauja rekordinė temperatūra yra visu laipsniu aukštesnė už ankstesnį kaitros rekordą.

Meteorologijos biuras informavo, kad vidutinės maksimalios temperatūros rekordas buvo pasiektas trečiadienį ir viršijo ankstesnį 40,9 Celsijaus laipsnio rekordą, užfiksuotą antradienį.

Antradienio kaitra viršijo ankstesnį rekordą – 40,3 °C, užfiksuotą 2013 metų sausį.

Šalyje plečiantis karščių bangai, ketvirtadienį vakariniame Juklos mieste termometro stulpelis pasiekė 49,8 Celsijaus laipsnio padalą – tai yra gruodžio mėnesio temperatūros rekordas šalies mastu.

Ankstesnis gruodžio mėnesio kaitros rekordas – 49,5 °C – buvo užfiksuotas 1972 metais Kvynslando valstijos Berdsvilio mieste.

Kaitros alinamoje Australijoje jau kelis mėnesius siaučia šimtai krūmynų gaisrų. Nekontroliuojama ugnis yra apėmusi ir didžiulį plotą į šiaurę nuo Sidnėjaus – didžiausio šalies miesto.

Dėl beprecedenčių gaisrų Australijos pareigūnai ketvirtadienį paskelbė savaitės trukmės nepaprastąją padėtį Naujojo Pietų Velso valstijoje.

Mokslininkai sako, kad ankstyvą ir intensyvią šiųmetinio gaisrų sezono pradžią nulėmė pasaulinis atšilimas bei užsitęsusi sausra, dėl kurios didžioji dalis rytinės Australijos yra visiškai išdžiūvusi, o daugeliui miestui pradeda stigti vandens.

Gaisrai išprovokavo klimato aktyvistų protestus, nukreiptus prieš konservatorių vyriausybę, kuri nepaiso spaudimo imtis veiksmingų priemonių kovai su klimato kaita, nes siekia apsaugoti šalies anglių pramonę.