Seimo, prezidento, Europos Parlamento, savivaldybių tarybų rinkimų, referendumų įstatymų pakeitimus argumentuodamas sugriežtintomis Europos Sąjungos asmens duomenų apsaugos taisyklėmis teikia Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas.

Iš pradžių siūlęs kandidatų duomenis apie turtą, pajamas, interesus viešinti penkerius metus po rinkimų, o pačius rinkimų rezultatus – 50 metų, vėliau komitetas pritarė, kad viešinimo terminai būtų pratęsti atitinkamai iki 10 ir 100 metų.

Informacija apie kandidatų tautybę, išsilavinimą, užsienio kalbų mokėjimą, pomėgius, šeiminę padėtį, šeimos narių vardus būtų skelbiama iki politinės kampanijos laikotarpio pabaigos.

Šiuo metu visi šie duomenys Vyriausiosios rinkimų komisijos puslapyje prieinami neterminuotai.

Seimo komiteto vadovė „valstietė“ Guoda Burokienė teigia, jog pakeitimais siekiama rasti balansą tarp teisės žinoti ir asmens teisės būti užmirštam.

Su korupcija kovojančios nevyriausybinės organizacijos „Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovas Sergejus Muravjovas yra išsakęs poziciją, kad minimi siūlymai sumažintų skaidrumo lygį Lietuvos politikoje.

VRK vadovė Laura Matjošaitytė yra skeptiškai įvertinusi siūlymą paslėpti pačius rinkimų rezultatus, anot komisijos pirmininkės, jie turi būti skelbiami neterminuotai.

Įstatymų projektais taip pat siūloma darbo užmokestį rinkimų komisijų nariams didinti 20 proc., sudaryti rinkimų komisijų narių rezervą.

Projektų aiškinamajame rašte teigiama, kad dėl nemotyvuojančio darbo užmokesčio bei didelio darbo krūvio trūksta kompetentingų žmonių, galinčių dirbti rinkimų komisijose.

VRK duomenimis, šiemet valandinis rinkimų komisijų narių įkainis, atskaičius mokesčius, sudarė nuo 2,62 euro apylinkių komisijų nariams iki 4,06 euro apygardų komisijų pirmininkams.

Dar būtų įtvirtinta, kad balsavimo biuleteniai ir kita viešai skelbiama audio, video informacija apie rinkimus, kandidatų debatai, informacija apie rinkimų procedūras turi būti pritaikyta neįgalių rinkėjų poreikiams.