RT, anksčiau vadinta „Russia Today“, savo tinklalapyje paskelbė, kad M. Butina taps trečiadieniais rodyti planuojamo vakaro šou vedėja.

Šios laidos anonse nufilmuota besišypsanti M. Butina, vilkinti juodais marškinėliais su anglišku užrašu „Užsienio agentė“.

M. Butina spalio mėnesį buvo deportuota iš JAV pagal susitarimą su prokurorais, prisipažinusi, kad be registracijos veikė šalyje kaip užsienio vyriausybės agentė. Ji buvo nuteista kalėti 18 mėnesių, ir teisėjai įskaitė jai pusę atliktos bausmės.

Kanalas RT, rodysiantis laidą, kurioje ji komentuos Rusijos įvykius, yra iš dalies finansuojamas vyriausybės.

Mažiausiai vieną kartą M. Butina jau pasirodė šio kanalo laidose, kai anksčiau šį mėnesį komentavo šią vasarą Rusijoje vykusias opozicijos demonstracijas.

M. Butina yra vienintelė Rusijos pilietė, suimta ir nuteista trejus metus vykusiame tyrime dėl Maskvos kišimosi į JAV politiką.

M. Butina tvirtino laikanti save su ginklais susijusių teisių gynėja ir mezgė kontaktus su įtakinga JAV lobistine grupe Nacionaline šaulių asociacija (NRA).

Ji dalyvaudavo politiniuose mitinguose ir NRA susitikimuose, dažnai juose lydėdavo Aleksandrą Toršiną – rusų politiką, artimą Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui.

M. Butina taip pat prisipažino, kad pasinaudojo savo ryšiais su NRA, siekdama užmegzti neteisėtus ryšius su amerikiečių konservatoriais per 2016 metų kampaniją prieš prezidento rinkimus, kai Donaldas Trumpas įveikė demokratę Hillary Clinton.

Šių pastangų dėka rusė užmezgė kontaktą su D. Trumpu, kai jis dar nebuvo išrinktas valstybės vadovu, ir vienu iš jo sūnų, Donaldu Trumpu jaunesniuoju, su kuriuo ji, kaip skelbiama, susitiko per kasmetinį NRA suvažiavimą 2016 metais.

Vis dėlto JAV kaltinamajame akte nerašoma, kad M. Butina buvo rusų žvalgybos pareigūnė.

Rusė Ana Čapman, kuri 2010-aisiais buvo deportuota iš JAV dėl šnipinėjimo, taip pat anksčiau turėjo kanale RT savo laidą, o vėliau ji pasuko į verslą.