„Dar nė vienas prezidentas istorijoje nėra įtikinęs Maisto ir vaistų administracijos (FDA) atverti duris saugiam Kanados vaistų importui“, – sakė JAV sveikatos sekretorius Alexas Azaras.

Šalies Sveikatos ir socialinių reikalų departamentas trečiadienį pristatė siūlomas taisykles ir gaires, kuriose apibrėžiami du būdai, įforminsiantys prezidento projektą, sukurtą dar liepos pabaigoje.

Pirmuoju būdu JAV valstijos galės pristatyti savo pačių siūlymus Kanados autorizuotų vaistų importui, kuriuos turės patvirtinti FDA. Tačiau į šią projekto versiją nebus įtraukiami biologiniai vaistai, pavyzdžiui, insulinas, kurio kainos JAV yra itin aukštos.

Antruoju būdu JAV farmacijos bendrovės galės importuoti užsienyje parduodamus vaistus, apeidamos tarpininkus, vadinamus farmacijų išmokų valdytojais, kurie gamintojams neleidžia mažinti prekybos kainų. Užsienyje parduodamos, tačiau identiškos bendrovių gaminamos vaistų versijos, įtraukiant ir biologinius vaistus, galės būti parduodami su atskiru kodu už mažesnes kainas.

A. Azaras sakė, kad šis projektas leis farmacijos bendrovėms „įvežti tokias pat prekes į Jungtines Valstijas, konkuruosiančias su savo pačių prekėmis, tačiau parduodamas už žemesnes kainas.“