„Priešakyje mūsų laukia labai įtemptas tvarkaraštis“, – sakė U. von der Leyen Europos Parlamento nariams Strasbūre.

„Jeigu mums nepavyks sudaryti susitarimo iki 2020-ųjų pabaigos, vėl atsidursime prie bedugnės. Dėl to neabejotinai nukentėtų mūsų interesai, tačiau JK tai paveiktų labiau nei mus“, – kalbėjo ji.

Britų europarlamentarai euroskeptikai į šį įspėjimą numojo ranka, tačiau jis atspindi tarp Briuselio pareigūnų tvyrančias pesimistines nuotaikas.

JK sausio 31-ąją turėtų palikti ES. Tačiau po „Brexit“ yra numatytas pereinamasis laikotarpis, per kurį Londonas ir Briuselis mėgins susiderėti dėl prekybos ryšių. Jis turėtų tęstis iki 2020 metų galo.

Ministro pirmininko Boriso Johnsono ir Briuselio sudarytame susitarime dėl JK išstojimo sąlygų, kurio dar nepatvirtino britų parlamentas, numatyta, kad Londonas gali prašyti vieneriems ar dvejiems metams pratęsti šį laikotarpį.

Tačiau B. Johnsonas, praėjusią savaitę vykusiuose visuotiniuose rinkimuose užsitikrinęs tvirtą daugumą parlamente, teigia, kad neprašys daugiau laiko, ir rengia įstatymo projektą, kuris uždraustų prašyti pratęsti pereinamąjį laikotarpį po 2020-ųjų.

Tai reikštų, kad derybininkai turės tik 11 mėnesių prekybos susitarimui parengti. Abiejų pusių pareigūnai pripažįsta, kad tai itin ambicingas uždavinys.

„Organizuosime šias derybas, kad per trumpą laiką būtų pasiektas maksimalus rezultatas. Vasario 1-ąją būsime pasirengę pasiūlyti mandatą deryboms“, – sakė Europos Komisijos vadovė.

„Viliuosi..., kad mūsų partnerystė bus beprecedentė. Tai nėra kažko pabaiga. Tai naujų santykių tarp kaimynų pradžia, ir noriu, kad mes su mūsų draugais Jungtinėje Karalystėje būtume geri kaimynai. Tegyvuoja Europa“, – sakė U. von der Leyen.