Tuo metu Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas yra kreipęsis į Vilniaus apygardos prokuratūrą dėl galimo tyčinio „Irdaivos“ bankroto ir sukčiavimo statant Vilniaus daugiafunkcinį Lazdynų sveikatinimo centrą. Bendra projekto vertė siekia 21,8 mln. eurų.

Bankrutuoja

Apie tai, kad pavadinimą pakeitusi „Irdaiva“ kreipėsi į teismą prašydama iškelti bankroto bylą paskelbta spalio 8 dieną. Spalio 28 dieną prašymas patenkintas.

V. Benkunskas į prokuratūrą kreipėsi gruodžio 2 dieną. „Įmonei netikėtai iškėlus bankroto bylą, kyla pagrįstų abejonių ar įmonės turtas, lėšos nebuvo perkeliamos į kitą su tuo pačiu asmeniu susijusią įmonę – „Statybų kodas“, kuri veiklą vykdo iki šiol. Tokiu būdu „Active Construction Management“ galimai buvo tyčia privesta prie bankroto situacijos, siekiant išvengti įsipareigojimų užsakovams vykdymo“, – teigė vicemeras.

Jis nurodė, kad dar 2017 metų vasarą Vilniaus miesto savivaldybės administracija ir ūkio subjektų grupė „Active Construction Management“, „Axis Power“, „Mitnija“, „HCS Baltic“ ir „Montuotojas“ sudarė sutartį, pagal kurią rangovai įsipareigojo sutartyje nustatytais terminais ir tvarka atlikti Vilniaus daugiafunkcinio Lazdynų sveikatinimo centro statybos darbus.

„Tačiau nepaisant visų Vilniaus miesto savivaldybės bandymų padėti rangovams įgyvendinti projektą, „Active Construction Management“ 2019 metų spalį buvo iškelta bankroto byla“, – sakė V. Benkunskas.

Vicemeras priminė, jog pagrindinis „Active Construction Management“ akcininkas Irmantas Kubilius yra taip pat ir kitos įmonės – „Statybų kodas“ akcininkas.

„Statybų kodas“ dažnai dalyvaudavo viešuosiuose pirkimuose ar tapdavo „Active Construction Management“ laimėtų viešųjų pirkimų subrangovas. Šias įmones akivaizdžiai sieja tiek bendras akcininkas, tiek vykdyta bendra veikla.

Prokurorų taip pat prašoma įvertinti aplinkybes dėl galimo sukčiavimo aktuojant ir apmokant neatlinktus statybų darbus. Nors per praėjusią vasarą šiame objekte beveik nebuvo atlikta jokių darbų, tačiau įmonė deklaravo, kad yra atlikusi kelis kartus daugiau darbų, nei yra iš tikrųjų padariusi faktiškai, ir tai yra gavusi pinigus. Todėl prašoma tokius veiksmus ištirti ir įvertinti baudžiamosios teisės prasme“, – teigė V. Benkunskas.

Rašte prokurorams raginama nustatyti, ar įmonės atstovų veiksmuose nėra sukčiavimo ar nusikalstamo bankroto požymių.

Valdas Benkunskas

Sutartį nutraukė

„Active Construction Management“ bankroto administratorius Vėjūnas Klimas DELFI sakė, kad jo žiniomis, prokuratūra ikiteisminio tyrimo dar nepradėjo.

„Jei būtų pradėtas, tada priklausytų nuo pareikštų įtarimų – kokie dokumentai, kokie kaltinimo aktai išeis į teismą ir panašiai“, – apie galimą įtaką bankroto procesui kalbėjo jis.

„Šiuo metu yra įsiteisėjusi nutartis ir yra bankroto proceso pradžia. Dėl to kada baigsis – priklausys nuo aplinkybių. Pavyzdžiui, ar bus nustatyta tyčinio bankroto požymių ir t.t. Kol kas net neįmanoma spėti“, – komentavo V. Klimas.

Jis dar nurodė, kad gruodžio 8 dieną savivaldybei, savivaldybės įmonei „Vilniaus vystymo kompanija“ ir kitiems projekto partneriams išsiųsta informacija, kad „Irdaiva“ nutraukia su Lazdynų baseinu susijusią sutartį.

„Sunku pasakyti, kokių veiksmų imsis savivaldybė ir partneriai“, – apie projekto ateitį sakė pašnekovas.

Vyksta derybos

„Mitnijos“ atstovas Audrius Valatkevičius DELFI sakė, kad visos susijusios šalys šiuo metu vertina situaciją, kalbasi, derasi ir tariasi, kaip veikti toliau po to kai pagrindinis projekto rangovas bankrutavo.

„Po to kai sprendimas bus priimtas, apie jį informuos kuri nors susijusi šalis“, – sakė jis.

„Montuotojo“ atstovas Vaidotas Vyšniauskas sakė, kad įmonė yra konsorciumo narys, tačiau jos dalis bendroje darbų apimtyje yra labai nedidelė ir iki jokių darbų objekte neatlikta.

„Pagrindinio konsorciumo dalyvio bankrotas paralyžiavo projektą, todėl šiuo metu jokie darbai objekte nevykdomi.

Situacija lemia, kad šiuo metu darome viską, ką tokiomis aplinkybėmis galime daryti – analizuojame situaciją, taip pat laukiame „Active Construction Mangement“ bankroto administratoriaus sprendimų ir Vilniaus miesto savivaldybės pozicijos“, – komentavo V. Vyšniauskas.

„Axis Power“ ir „HSC Baltic“ į DELFI paklausimus neatsakė. Tuo metu savivaldybės atstovė Neringa Kolkaitė pateikė tokį komentarą:

„Kartu šiame projekte dalyvavę partneriai neša solidarią atsakomybę ir dabar vyksta derybos, kaip ją turės prisiimti, pagrindiniam rangovui paskelbus bankrotą. Tai galimai gali turėti įtakos projekto įgyvendinimo darbų grafikui, tačiau dedamos visos pastangos, kad Lazdynų baseinas greičiau atvertų duris vilniečiams“.

Anksčiau skelbta, kad naujai statomas Lazdynų baseinas bus vienintelis baseinas Lietuvoje, kuris atitiks visus kriterijus, kuriuos turi atitikti olimpinis baseinas.

„Čia bus įrengtas baseinų kompleksas, treniruočių salės, sveikatinimo centrai, pirčių zonos, SPA/sveikatinimo patalpa kitoms sporto šakoms, modernūs dušai, patogūs persirengimo kambariai. Baseino architektūra darniai įsilieja į Lazdynų urbanistinį audinį, yra pilnai pritaikyta neįgaliesiems, atitinka aukščiausių standartų statybos ir energinio efektyvumo reikalavimus“, – rašoma savivaldybės balandį platintame pranešime.

Bendra projekto vertė – 21,8 mln. eurų. Iš jų – 11,6 mln eurų – Europos Sąjungos ir valstybės biudžeto, 1,2 mln. eurų – savivaldybės ir likusi suma – 9 mln. eurų – valstybės investicijų programos lėšos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (100)