Gabija Laubner, Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Ūminių apsinuodijimų skyriaus vedėja, atkreipia dėmesį, kad žmonės, pirkdami vaistus turguje ar internetu, gali įsigyti neaiškios kilmės vaistų, ant kurių nėra nurodyta dozuotės ir vartojimo trukmės bei periodiškumo.

„Kartais, jeigu vaistai yra perkami turguje ar internetu ir jie yra kitais pavadinimais, negu juos išrašo gydytojas, visada išlieka blogos vaistų kombinacijos rizika. Tai yra, kad vienas vaistas gali prieštarauti kitam. O gali nutikti ir atvirkščiai – sustiprinti vienas kito poveikį, todėl vietoje 1 + 1 gausime ne 2, o 5“, – įspėja G. Laubner.

Gabija Laubner

„Žmonės turėtų rinktis tik patikrintus, Lietuvoje registruotus vaistinius preparatus ir gydymosi būdus“, – sako Vaistų kontrolės tarnybos viršininko pavaduotojas Žydrūnas Martinėnas. Ir priduria – vaistus derėtų pirkti tik legaliose prekybos vietose.

„Tokios vietos būtų: vaistinės, kur pacientas, pirkdamas vaistą kartu su juo gaus ir sveikatos specialisto informaciją, t.y. vaistininko ar vaistininko padėjėjo. Taip pat nereceptinius vaistinius preparatus galima įsigyti iš nuotolinę prekybą vykdančių vaistinių bei mažmeninės prekybos įmonių. Tos mažmeninės prekybos vietos yra parduotuvės, prekybos tinklai, degalinės ir kitos įmonės, kurios yra įrašytos į specialų sąrašą“, – vardija specialistas.

vaistai turguje

Tam, kad vaistai būtų kokybiški ir tinkami bei saugūs vartoti, būtina juos tinkamai gabenti ir laikyti. O to, pasak G. Laubner, joks turgaus prekeivis užtikrinti negali.

„Lietuvoje registruoti vaistai, kurie yra į šalį įvežami su tam tikromis licenzijomis, turi atitikti arba kažkokias šaldymo, arba laikymo sausoje aplinkoje sąlygas. Turgus yra ta vieta, kur vienoda temperatūra visą laiką nėra išlaikoma. Todėl, žinoma, vaisto sudėtis keičiasi priklausomai nuo aplinkos sąlygų“, – sakė G. Laubner.

Turguje ar specialiu logotipu nepažymėtoje svetainėje įsigyto preparato tinkamumo vartoti terminas gali būti pasibaigęs, vaistas gali būti perpakuotas į kitas pakuotes, ant kurių gali būti užrašyti kiti, nauji tinkamumo vartoti terminai. Viso to žmogus pats nepatikrins. Taip pat, anot G. Laubner, be gydytojo paskyrimo vartojami, pavyzdžiui, psichotropiniai vaistai, gali sukelti priklausomybę.

Žydrūnas Martinėnas

„Mes turbūt turguje ar internetu neperkame nei sąnarių, kuriuos galėtume namuose patys pasikeisti, nei rimtų, pavyzdžiui, hormoninių vaistų. Lygiai taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į psichotropinius vaistus, tokius kaip raminamieji, migdomieji ir pan. Jie sukelia priklausomybę, todėl vartodami be gydytojų rekomendacijų rizikuojate savo sveikata“, – įspėja medikė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (95)