Grindžia pasitikėjimu

Kaip portalui pasakojo „TransferGo“ žmogiškųjų išteklių departamento vadovė Anna Roe, nors iki šiol įmonės darbuotojai Lietuvoje per metus iš viso atostogaudavo 24 darbo dienas per metus, o tai yra 4 darbo dienomis ilgiau, nei privalomai numato įstatymas, nuo Naujųjų laukia pokyčių.

Jos teigimu, nuo sausio 1-osios bendrovėje bus patvirtintos neribotos mokamos atostogos, o tokie pokyčiai palies įmonės padalinius visose penkiose šalyse, kuriose veikia įmonė, – Jungtinę Karalystę, Vokietiją, Lenkiją, Turkiją ir Lietuvą.

„Ši atostogų tvarka nėra naujiena Jungtinėse Amerikos Valstijose ir Jungtinėje Karalystėje veikiančiose įmonėse. Prieš patvirtindami tvarką, daug domėjomės apie naudas ir rizikas.

Galimybė turėti neribotas atostogas priklauso nuo įmonės kultūros ir darbuotojų sąmoningumo. Vertiname ne praleistas valandas biure, o produktyvų darbą“, – sakė ji.

Tiesa, kaip užsiminė, vienas tokių nelimituotų atostogų tikslų – kad darbuotojams nereikėtų rūpintis, kada sukaups pakankamai dienų, kad galėtų išvykti į svajonių kelionę ar draugų vestuves, nes neturi atostogų dienų ilgam savaitgaliui.

„Tikslas tas, kad darbuotojai išnaudotų daugiau atostogų negu iki šiol. Ši tvarka turi palengvinti jiems galimybes ilsėtis nuo darbo.

Didžioji rizika – jeigu šis tikslas nepasiteisins ir po metų matysime, kad darbuotojai išnaudojo mažiau atostogų, negu turint įprastą atostogų tvarką.

Mes pasitikime savo darbuotojais, jie geriausiai žino, kada ir kiek laisvų dienų jiems reikia“, – pabrėžė A. Roe.

Numatoma, kad dienų skaičius, kiek iš viso per metus darbuotojas galės atostogauti, ribojamas nebus.

Paklausus, ar įmonė turi numačiusi saugiklių, jei darbuotojas sugalvotų atostogauti labai ilgai ar labai dažnai, įmonės atstovė prasitarė, kad keletas vidaus taisyklių dėl tokios tvarkos visgi yra.

„Esame numatę maksimalų dienų skaičių, kurį galima išnaudoti per vienas atostogas. Taip pat turime sutarę terminus, prieš kiek dienų darbuotojas privalo informuoti vadovą ir pateikti ilgų atostogų prašymą“, – sakė ji bei patikslino, kad maksimalus atostogų laikas negalės viršyti 1 mėnesio, o informuoti apie tai reikės ne vėliau nei prieš 2 mėn. iki atostogų pradžios.

Arlauskas: tam dar turi pasikeisti ne viena karta

Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos vadovas Danas Arlauskas, paklaustas, kaip vertina tokį įmonės sprendimą dėl nelimituotų atostogų, kalbėjo, kad tai rizikinga, tačiau tokia idėja tikrai įgyvendinama.

„Tikrai žinau įmonių, kai darbuotojas suserga, o jam nereikia biuletenio, nes yra tam tikras pasitikėjimas, taip pat, kai suserga tėvai ar vaikai arba reikia nuvažiuoti į kokią valstybinę instituciją, kuri dirba darbo metu. Tada darbuotojai yra išleidžiami ir niekam nekyla klausimų“, – kalbėjo D. Arlauskas.

Darbdavių konfederacijos vadovas taip pat užsiminė, kad šiandien darbo rinkoje dažnam darbuotojui svarbiausias ne uždarbis, o pats procesas, o tai glaudžiai susiję ir su pasitikėjimu tiek savimi, tiek darbdaviu.

Danas Arlauskas

„Yra žmonių, kuriems nereikia atostogų. Jie mėgaujasi kuriama verte, tuo, kad dalyvauja procese, kad didina pajamas, ir tai – didžiausias žmogaus pasitenkinimo šaltinis, o ne pinigai, šie yra uždirbami“,– sakė jis.

Visgi D. Arlauskas tikino labai sveikinantis įmonę, nes tai, kaip aiškino, rodo visiškai naują personalo valdymo ir pasitikėjimo žmogiškaisiais ištekliais principą.

„Aš norėčiau būti tokios įmonės vadovas ar akcininkas, bet, manau, kad tokių įmonių Lietuvoje daug nebus, nes iki to dar reikia subręsti“, – pastebėjo jis.

Paklaustas, ar tokią nelimituotų atostogų praktiką būtų galima pritaikyti plačiau rinkoje, D. Arlauskas kalbėjo, kad tam dar turi pasikeisti ne viena karta.

„Didesnė dalis jaunų žmonių vis tiek formavosi senoje aplinkoje. Visgi šis pavyzdys labai geras, galima tik džiaugtis ir kuo plačiau skleisti tokią gerąją patirtį. Tada atsiras užkratas“, – kalbėjo jis.

Tvarka kelia abejonių

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė DELFI kalbėjo, kad tokia nauja įmonės atostogų tvarka jai kelia daug abejonių.

„Reikėtų pasigilinti detaliau. Būna, kad transporto įmonės žmones verčia žmones imti nemokamų atostogų ir viena yra paskelbti, kad tu duosi nelimituotą atostogų dienų skaičių, antra, duoti realiai.

Ar nebus taip, kad tai yra viešųjų ryšių akcija, o realiai žmonės negalės išnaudoti net ir savo kasmetinių atostogų.

Inga Ruginienė

Aš esu girdėjusi ne vieną atvejį, kai žmonės skundžiasi, kad negauna kasmetinių atostogų. Būna, darbdaviai neišleidžia arba išleidžia, kai žmogui jau nebereikia“, – kalbėjo ji.

Vis dėlto, jei tokie svarstymai nepasitvirtins ir, anot I. Ruginienės, darbdavys leis žmonėms ilsėtis, kiek jie nori, o už atostogas mokės remdamasis ne minimalaus atlyginimo tarifu, tada tokį darbdavį bus galima tik sveikinti.

„Visgi norėtųsi palaukti šiek tiek laiko ir pasižiūrėti bent metus, kaip tai vyksta praktiškai“, – sakė ji.

DELFI primena, kad darbuotojui priklausantį atostogų dienų skaičių per metus reglamentuoja LR Darbo kodeksas. Remiantis juo, kiekvienam darbuotojui per metus priklauso ne trumpesnės nei 20 darbo dienų atostogos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (179)