Daug kas sako, kad džinsų niekada negalima skalbti skalbyklėje. Kiti tvirtina, kad jų apskritai nereikia skalbti. Dauguma mūsų nė nesusimąstę įmeta džinsus į skalbyklę kartu su kitais drabužiais. Tačiau yra kelios taisyklės, kurios jums padės ilgai išsaugoti pirminį džinsų vaizdą.

Kaip teisingai skalbti džinsus

Prieš skalbdami džinsus išverskite į kitą pusę, kad jie neišbluktų. Užsekite visus užtrauktukus, sagas ir spaustukus, kad išsaugotumėte džinsų formą ir kad užtrauktukai nesuplėšytų kitų drabužių.
Džinsams skalbti naudokite priemones, kurios apsaugo audinio spalvą, nes jose yra medžiagų, kurios padeda dažams išlikti pluošte ir neutralizuoja vandenyje esantį chlorą, kuris ištraukia dažus iš audinio. Geriausia džinsus skalbti šaltame vandenyje, nustačius tausojantį režimą.

Jei naudojate džiovyklę, po skalbimo džinsus palikite išverstus į kitą pusę ir išdžiovinkite juos žemoje temperatūroje.

Nepamirškite atskirti lengvų audinių – paklodžių, marškinėlių – nuo sunkių: kilpinių rankšluosčių ir džinsų. Jei sunkius ir lengvus audinius džiovinsite kartu, lengvi audiniai džius ilgiau, nei reikia, nes jie išdžiūva greičiau nei sunkūs. Tai gali pakenkti audiniui, drabužis gali susitraukti.

Be to, džinsai jums tarnaus ilgiau, jei iš džiovyklės juos ištrauksite šiek tiek drėgnus. Gerai juos nupurtykite, išlyginkite rankomis ir pakabinkite džiūti ant pakabos arba ištiesiamos skalbinių džiovyklės.

Dažniausios klaidos skalbiant džinsus

Džinsų plovimas

Džinsai neišversti į kitą pusę

Nepaisant pasirinkto ciklo, automatinis skalbimas yra gana agresyvus audinių atžvilgiu, nes drabužiai neišvengiamai trinasi vienas į kitą. Tam, kad sumažintumėte džinsinio audinio išblukimo ir nusitrynimo tikimybę, prieš skalbdami išverskite džinsus į kitą pusę ir būtinai užsekite visus užtrauktuku, sagas, spaustukus ir kišenes.

Per daug skalbinių vienu metu

Kuo daugiau į skalbyklę prigrūsite skalbinių, tuo greičiau perskalbsite visą skalbinių krepšį, tačiau tuo labiau pakenksite audiniams. Kai drabužiams skalbyklėje per mažai erdvės, užtrauktukai ir spaustukai gali užsikabinti už kitų audinių ir juos sugadinti. Tam, kad skalbimas būtų veiksmingas, drabužiai turi laisvai judėti skalbyklės būgne, o ne susipinti į vieną gniutulą su kitais drabužiais.

Netinkamas skalbimo režimas

Jei norite, kad džinsai kuo ilgiau atrodytų kaip nauji, juos reikia skalbti tausojančiu režimu. Tobuliausias variantas – skalbimas rankomis ir džiovinimas lauke ant virvės, bet tai reikalauja daugiaulaiko, išmanymo ir pastangų. Jei jūsų džinsai nelabai purvini, skalbkite juos šaltame vandenyje, rinkitės tausojantį džiovinimo režimą ir džiovinkite žemoje temperatūroje.

Naudojamos netinkamos skalbimo priemonės

Specialios skalbimo priemonės sukurtos tam, kad būtų išsaugota audinio spalva, ir šios priemonės iš tiesų veiksmingos – jose yra medžiagų, kurios padeda dažams išlikti audinio pluošte ir neutralizuoja vandenyje esantį chlorą, kuris ištraukia dažus iš audinio. Jeigu norite, kad jūsų tamsūs džinsai išliktų tamsūs, nepagailėkite pinigų ir įsigykite tokią priemonę.

Per ilgas džiovinimo ciklas

Perdžiovintas audinys susitraukia. Būtent todėl džinsai jums tarnaus ilgiau, jei išimsite juos iš džiovyklės vos drėgnus, išlyginsite rankomis ir pakabinsite džiūti natūraliai. Jei po džiovinimo žemos temperatūros, tausojančiu režimu ant džiovyklės filtro pastebėjote daug pūkelių ir plaušelių, geriau džinsus džiovinkite pakabintus ant virvės arba ant ištiesiamos skalbinių džiovyklės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)