Šios eros pradžią 2009-ųjų gruodžio 14 dieną Švedijoje ir visame pasaulyje paskelbė tuometinė „TeliaSonera“ (dabar – „Telia“), įjungusi pirmąjį pasaulyje komercinį 4G ryšio tinklą su stotimis Stokholme ir Osle, rašoma pranešime spaudai.

Paspaudus mygtuką, gyvenimas tęsėsi kaip įprasta. Pirmaisiais metais 4G ryšiui teko simboliniai 2 proc. viso duomenų srauto Švedijos „Telia“ tinkle, 2011-aisiais ši dalis ūgtelėjo iki 5 proc., dar po metų siekė 10 proc.

„Tikrasis bumas prasidėjo 2013–2014 metais, kuomet gamintojai pradėjo masiškai leisti 4G palaikančius išmaniuosius telefonus. Jau 2014 metais 4G ryšiui teko 45 procentai, 2018 metais – net 92 proc. viso duomenų srauto Švedijos „Telia“ tinkle. Panašiai situacija keitėsi ir Lietuvoje, kur su 4G ryšiu pirmieji startavome 2011 metais. Iš pradžių jis buvo prieinamas tik šalies didmiesčių centruose, vėliau užklojome ir mažesnius miestus, pagrindinius kelius. Visą Lietuvos teritoriją padengėme per penkerius metus“, – prisimena „Telia“ Technologijų vadovas Andrius Šemeškevičius.

4G ryšys Lietuvoje pradėjo veikti 1,8 GHz dažnių juostoje, tuo metu maksimali duomenų perdavimo sparta „Telia“ tinkle siekė iki 80 megabitų per sekundę (Mb/s). Vėliau, prijungiant papildomus dažnius ir diegiant naujas technologijas, sparta augo, o 2016-aisiais užfiksuotas oficialus rekordas – realiai veikiančiame tinkle pasiektas 750 Mb/s greitis.

Šiandien 4G ryšiu „Telia“ tinkle Lietuvoje perduodama 97 proc. duomenų, o vidutinė sparta viršija 76 Mb/s ir yra didžiausia tarp visų operatorių.

Vienintelis žemyn čiuožęs dalykas buvo kainos. Antai 2011-aisiais 4G internetas kompiuteryje kainavo nuo 69 litų per mėnesį (už 5 GB duomenų, sparta ribojama iki 30 Mb/s), t.y. apie 20 Eur/mėn. Šiandien už 19,9 Eur/mėn. galima turėti mobilųjį 4G internetą, kurio nei sparta, nei duomenų kiekis neribojami, o pats kukliausias planas už 5,9 Eur/mėn. suteikia neribojamą spartą ir 30 GB duomenų.

Augant spartai, padengimui ir mažėjant kainoms, 4G ryšys į mūsų gyvenimus atnešė kardinalių pokyčių. Jubiliejaus proga A. Šemeškevičius aptaria dešimtuką svarbiausiųjų:

Duomenys – nebe vertybė, o duotybė. Jei 3G suteikė galimybę telefonu naršyti internete, tai 4G šią galimybę pavertė kasdienybe. Ši ryšio technologija operatoriams leido pasiūlyti daugeliui prieinamus pokalbių planus, kurie suteikia tiek gigabaitų, kiek reikia, o sparta išlieka stabili net piko metu, kuomet prie tinklo jungiasi daugiausiai žmonių. Rezultatas – šiandien kiekvienas „Telia“ klientas vidutiniškai sunaudoja daugiau nei 13 GB duomenų per mėnesį.

Neribotas mobilusis namų internetas. „Pirmieji 4G ryšio planai buvo skirti kompiuteriui, bet jie anaiptol nepriminė namų interneto, visų pirma dėl ribojamo duomenų kiekio, kuris atitinkamai ribojo ir žmonių galimybes. Tačiau užteko vos penkerių metų ir 4G namų interneto planai tapo prieinami daugeliui, neribojant nei spartos, nei suteikiamo duomenų kiekio“, – pastebi A. Šemeškevičius.

Nuotolinis darbas. Nuotoliniu būdu šiandien galime ne tik pramogauti ir bendrauti, bet ir dirbti. 4G aušroje buvęs išimtimi, dabar nuotolinis darbas tapo savaime suprantamu dalyku pažangiose bendrovėse, kurios darbuotojo indėlį vertina ne pagal jo darbo vietoje praleistą laiką, o pagal rezultatus.

Socialiniai tinklai ir nauji naršymo įpročiai. Kaip pastebi A. Šemeškevičius, turėdami galimybę mobiliuoju internetu naudotis visur ir visada, net keliaudami po užsienį, žmonės pakeitė ir savo naršymo įpročius. Visiems tapo suprantama, kad patikusiu straipsniu, nugirstu pokalbiu ar nubėgtų kilometrų rezultatu reikia pasidalinti feisbuke, prieš valgant patiekalą jį būtina nufotografuoti ir įkelti į „Instagram“, o nepavykusių kadrų ir kitų niekalų ištroškę laukia „Tik Tok“ naršytojai.

Programėlės. Besikeičiančius žmonių įpročius suskubo išnaudoti programėlių kūrėjai. „Programėlės kuriamos viskam – nuo taksi ir maisto užsakymo čia ir dabar, iki mobiliųjų mokėjimų ir pramogų. Juk net posakis yra: viskam yra programėlė. Visam tam kelią paklojo išmanieji telefonai ir 4G ryšys“, – teigia „Telia“ technologijų vadovas.

Žaidimai. „Geimeriai“ ilgą laiką buvo pririšti prie konsolių ir asmeninių kompiuterių, užtat didele sparta, patikimumu ir maža delsa pasižymintis 4G ryšys jiems leido žaisti kur ir kada nori. Maža to, žaidimų kūrėjai naujas galimybes išnaudojo kurdami modernius mobiliuosius tinklo žaidimus, tokius kaip PUBG ir „Fortnite“.

Išmanioji televizija ir vaizdo įrašai. „Youtube“ vaizdelius buvo įmanoma žiūrėti ir naudojantis 3G ryšiu, tačiau galimybė nepertraukiamai žiūrėti aukštos raiškos (HD) videoįrašus ir tiesiogines TV transliacijas mobiliuosiuose įrenginiuose atsirado tik dėl 4G. Mobiliesiems ekranams kuriamos ir specialios paslaugos, pavyzdžiui, „Telia Play“ leidžia telefone, planšetėje ar kompiuteryje naudotis visomis pagrindinėmis išmaniosios TV funkcijomis.

Vaizdo stebėjimo sistemos ir vaizdo konferencijos. A. Šemeškevičiaus teigimu, 4G ryšys suteikia ne tik didelę duomenų atsiuntimo, bet ir išsiuntimo spartą, todėl jis leidžia rengti vaizdo konferencijas nuotoliniu būdu, o gamyklose, miestuose, oro uostuose ir kituose objektuose vaizdo stebėjimo kameras užtenka prijungti prie elektros tinklo – jos be trikdžių veikia ir duomenis realiu laiku sinchronizuoja su debesija nuotoliniu būdu.

Muzika. 4G keičia ir muzikos klausymosi įpročius. Galėdami internetu naudotis bet kur ir bet kada, žmonės naujus atlikėjus ir muziką atranda taip, kaip jiems patogu. Maža to, vietoje tradicinių radijo transliacijų žmonės renkasi tinklalaides (angl. podcast), o vietoje knygų skaitymo galima tiesiog klausytis įgarsintų jų įrašų.

„VoLTE“. „Apskritai, mobilieji duomenys taip pakeitė telefonų vartojimo įpročius, kad juose paskęsta tradicinės paslaugos, tokios kaip balso skambučiai ir žinutės. Ir tiesiogine, ir perkeltine prasme. „Telia“ tinkle daugelio naujausių telefonų skambučiai vyksta naudojant „VoLTE“ technologiją, kuri balsą perduoda skaitmeniniu būdu, užtikrinant aukščiausią kokybę ir aiškumą“, – teigia A. Šemeškevičius.

Tai svarbiausios naujovės, kurias atnešė prieš dešimtmetį pasauliui pristatytas 4G, tačiau anaiptol ne visos – didesnius ar mažesnius pokyčius įvairiose savo gyvenimo srityse jaučia tiek žmonės, tiek verslai.

Kas toliau? Pasaulyje jau skinasi kelią naujos kartos 5G ryšys, kurį Lietuvoje pirmoji gyvame tinkle išbandė „Telia“. Jis visų pirma bus nukreiptas į daiktų internetą, įrenginius ir jų tarpusavio jungiamumą – šaldytuvai bendraus su parduotuvėmis, o automobiliai jungsis su kitais automobiliais ir kelio ženklais. Žinoma, jau yra ir 5G telefonų, planšečių, modemų ir kitų vartotojams skirtų įrenginių, bet tikrasis 5G potencialas, kaip ir 4G atveju, atsiskleis šiai ryšio technologijai masiškai išplitus – o kas laukia tuomet, galime tik spėlioti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)