Problemų gali būti labai daug

Laidoje buvo paminėti keli scenarijai, kas galėtų laukti netolimoje ateityje. Pasiteiravus, ar nėra taip, kad šalies vadovas tiesiog nusileido valdantiesiems, politologas Lauras Bielinis tikino, kad dabar daug svarbesnis yra biudžeto klausimas.

„Nemanyčiau, kad galima daryti tokią išvadą. Biudžeto priėmimo klausimas yra daug svarbesnis, todėl Narkevičiaus problema buvo pastumta šiek tiek toliau. Antradienį, akivaizdu, bus didžiulė diskusija dėl biudžeto priėmimo. Net jeigu jis bus priimtas, vėliau nukeliaus pas prezidentą, kuris turi labai aiškius reikalavimus ir, vertindamas pagal juos, gali atmesti. Problemų gali būti labai daug“, – DELFI sakė L.Bielinis.

Krizės nenori niekas

Tam pritarė ir V.Laučius, sakydamas, kad krizė nereikalinga nei premjerui, nei prezidentui G.Nausėdai.

„Vyriausybės krizės nereikia nei premjerui, nei prezidentui. Manau, kad nebus taip, kad iki biudžeto priėmimo spręstųsi Narkevičiaus klausimas. Vyriausybės krizę turėtume tuo atveju, jeigu iš valdančiosios koalicijos pasitrauktų kuri nors frakcija, arba dvi – tada būtų krizė. Turėtume krizę ir tada, jeigu premjeras atsistatydintų, kas irgi gali nutikti, nepriklausomai Narkevičius liks ar ne. Manau, kad to nenori prezidentas. Greičiausiai tai nepadėtų Lietuvai, ne tik valdantiesiems išlaikyti tai, ką jie turi. Matyt, natūralu, kad Narkevičiaus klausimas taip atidedamas“, – DELFI sakė V.Laučius.

Arnas Mazėtis, Lauras Bielinis, Vladimiras Laučius

Premjeras ieško preteksto atsistatydinti

Apžvalgininkas neatmeta scenarijaus, kad premjeras tiesiog ieško rimtos priežasties atsistatydinti. O tuo tarpu R.Karbauskis visą situaciją mato kitaip nei daugelis.

„Aš neatmesčiau tokio scenarijaus, kad premjeras rimtai galvoja apie pasitraukimą ir jam galbūt reikia rimtesnio preteksto tam padaryti. Trauktis ginant Narkevičių, manau, būtų jam tikrai netinkamas variantas, trauktis todėl, kad spaudžia lenkų frakcija, nes neva jie šantažuoja, tai galbūt irgi galimas variantas, manau, nepakenktų jo įvaizdžiui.

O Ramūnas Karbauskis daug ko nenori suprasti, ko gero, jis turi daug didesnę problemą – Seimo pirmininką, kurį pats atsivedė į politiką, į Seimą ir dabar turi didžiausią probemą savo politiniame gyvenimą. Saulius Skvernelis jam šiuo atveju yra mažiau svarbus suvokimo arba nesuvokimo objektas. Jeigu nebūtų anos problemos, galbūt ir šios nebūtų“, – DELFI tikino apžvalgininkas.

Tiesa, kaip pabrėžė L.Bielinis, politinėje padangėje galima pamatyti ir daugiau problemų. Pavyzdžiui, Karbauskis visą Narkevičiaus situaciją mato visiškai kitaip – jam visa tai reiškia smunkančius reitingus prieš pat rinkimus.

„Manau, Skvernelis galvoja apie Vyriausybės funkcionavimą. O Karbauskio problema – artėjantys rinkimai. Jam tie nesusipratimai, krizės yra suvokiamos kaip veiksniai, kurie žlugdo jo reitingus prieš rinkimus.

Jaroslavas Narkevičius

Karbauskis šią situaciją suvokia kitaip. Žinoma, aš savotiškai bandau pateisinti Karbauskį, bet tai, kas vyksta dabar aplink Vyriausybę, mes turime aiškiai suvokti, kad dabar matome įtampas, kurios ateityje gali iššaukti krizę. Tą krizę gali iššaukti tiek Lenkų rinkimų akcija, kuri labai aiškiai gina savo ministrą. Jeigu jie pasitrauks, mes turėsime problemų. Krizę taip pat gali iššaukti ir nepatvirtintas biudžetas. Jo nepatvirtinus, Skverneliui būtų tikslinga atsistatydinti“, – svarstė pašnekovas.

Vis tik apžvalgininkai pritaria, kad Narkevičiaus situacijoje bus svarbiausias V.Tomaševskio balsas.

„Galutinis žodis dėl Narkevičiaus bus Tomaševskio. Mes negalime nuvertinti valdančiosios koalicijos. Valdančiojoje daugumoje Tomaševskio balsas yra labai svarbus“, – sakė V.Laučius.

Greitų sprendimų nesitikima

L.Bielinio teigimu, visa ši situacija yra sunkiai prognozuojama, o tikėtis greitų sprendimų, ko gero, net neverta.

„Situacija parodys, ar iš tiesų galima viską keisti taip greitai, ar galima padaryti kažkokius pokyčius, kurie iš tiesų būtų naudingi. Šiandien visa situacija yra labai sunkiai prognozuojama“, – tikino jis.

Tiesa, L.Bielinis taip pat pabrėžė, kad konstruktyvaus bendradarbiavimo tarp skirtingų institucijų tikėtis gana sunku.

„Manau, kad konstruktyviai bendradarbiauti galimybė išnyksta. Jeigu Narkevičius lieka ir Vyriausybė nekeičia savo pozicijų, prezidentas, jeigu jis nusileidžia, netenka to žmogaus, ginančio visuotinius interesus, įvaizdžio. Bet ir valdantieji dar, manau, nenusprendė, ką darys – ar jie priešinsis ir laikysis savo nusistatytų sąlygų“, – sakė jis.

Prisiminė Grybauskaitės laikus

Ekspertai pripažįsta, kad panašių situacijų su ministrais būta ir prezidentės D.Grybauskaitės laikotarpiu.

„Galime prisiminti V.Ušacko ir Kreivio istorijas, kurios užsitęsė gana ilgai – tikrai ne dvi ar tris dienas, o daug ilgiau. Ginčai truko ilgai, bet jie galiausiai baigėsi prezidentės pergale. Manau, kad ir Gitano Nausėdos tikslas nėra visą šią situaciją išspręsti per savaitę ar dvi. Galbūt jį tenkina ta interpretacija, kurią pateikė premjeras – kad biudžetas yra svarbiau, o kai jį priimsime, galėsime atleisti ministrą“, – svarstė V.Laučius.

Vladimiras Laučius

„Nežinau, ką būtų dariusi prezidentė Dalia Grybauskaitė, bet neatmeskime varianto, kad Gitanas Nausėda taip pat gali pademonstruoti galią ir sunaikinti reitingus, kuriuos dar turi valdantieji.

Prezidentas turi labai stiprų argumentą prieš valdančiuosius – rinkimų įtampos. Nekalbėjimas su prezidentu valdantiesiems reikštų savo autoriteto praradimą, savo palaikymo viešumoje praradimą, todėl jie to nedarys, jie bandys kalbėtis su prezidentu, bet kaip jiems seksis – mes tai pamatysime“, – sakė L.Bielinis.

Valdančiųjų reitingai kris

Akivaizdu, kad jau ir taip krintantiems reitingams, susidariusi situacija tik pakenks.

„Visuomenė mato ir suvokia, kad ministrai, ypač Narkevičius, gudrauja, slepia ir neatsako į klausimus – tai daro juos įtartinais. Ta pati istorija su gatvės tiesimu, tarsi formaliai viskas gerai, bet juk visiems puikiai suprantama, kad premjero gatvės asfaltavimas turi dar kažkokius akcentus. Jie yra susieti su bandymu įsiteikti žmonėms, bandymu paspausti aplinką. Kad tame yra kažkas netikro ir nesąžiningo – niekas neabejoja. Manau, kad ir pats Skvernelis puikiai suvokia, kad moralės prasme kažkas yra blogai, net jeigu teisiškai viskas yra gerai“, – DELFI kalbėjo L.Bielinis.

Anot V.Laučiaus, jeigu valstiečių reitingai ir toliau kris, artimiausiuose rinkimuose jiems gali būti labai blogai.

„Valstiečiai jau yra galbūt suskaičiavę, kad jiems net neapsimoka laukti eilinių Seimo rinkimų, nes šie metai gali būti jų reitingų pribaigimo metai. O artėjant rinkimams, gali būti ne 9 ar 7 proc., galime net kalbėti ar užteks tos nuleistos kartelės. Jų padėtis yra blogėjanti, jie gali norėti priešlaikinių rinkimų, o tai, kas vyksta su Narkevičiumi, tai gali būti kaip pretekstas, kuris tenkintų abi puses“, – sakė jis.

Narkevičiaus ateities žada konsultuotis su valdančiaisiais

Premjeras Saulius Skvernelis dėl prezidento kritikuojamo susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus ateities žada konsultuotis su valdančiaisiais, užsimena apie galimą Vyriausybės pasitraukimą.

„Bus konsultuojamasi su valdančiosios koalicijos politine taryba. Tai nėra vieno mano sprendimas, nes pasekmės vienokio ar kitokio sprendimo, jos gali būti labai įvairios ir ilgalaikės“, – žurnalistams pirmadienį Vyriausybėje sakė S. Skvernelis.

„Gali būti susiję ir su ministro pakeitimu, ir su Vyriausybės pasitraukimu. Dėl to tai negali būti vieno mano sprendimas“, – kalbėjo jis. Premjeras pabrėžė, kad šiuo metu svarbiausias yra biudžeto priėmimo klausimas, visi klausimai turės palaukti. „Kol kas nematau jokių realių faktų, kad neatitiktų, išskyrus tam tikros dezinformacijos skleidimo“, – paklaustas, ar ministro elgesys atitinka Vyriausybės standartus ir vertybes, sakė jis.

Jaroslavas Narkevičius

Susisiekimo ministras J. Narkevičius pastaruoju metu sulaukė kritikos dėl „Lietuvos pašto“ valdybos atleidimo, gyvenimo Seimo viešbutyje aplinkybių, elgesio per komandiruotę užsienyje, lėšų skirstymo asfaltuoti keliams. Papildomų pinigų keliams sulaukė J. Narkevičiaus rinkimų apygarda bei gatvė, kurioje gyvena premjeras S. Skvernelis. Ministras anksčiau yra sakęs, kad prieš jį vykdomas organizuotas puolimas, jis prasidėjo, kai J. Narkevičius ėmė domėtis „Lietuvos pašto“ ir „Lietuvos geležinkelių“ problemomis.

Prezidentas Gitanas Nausėda per pastarąsias savaites ne kartą pareiškė, kad J. Narkevičius yra praradęs pasitikėjimą ir negali toliau eiti susisiekimo ministro pareigų. Tuo metu valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis, taip pat koalicijos partnerės Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos vadovas Valdemaras Tomaševskis sakė nematą pagrindo J. Narkevičiui atsistatydinti.

Pirmadienį pats J. Narkevičius žurnalistams sakė, kad pastarųjų mėnesių įvykiai „žmoniška prasme nesudaro jaukumo“, bet sakė besistengiantis nuo jų atsiriboti ir dirbti savo darbą.

„Darbų padaryta yra daug ir dėl darbo kažkokių pastebėjimų neturiu“, – sakė jis.

Paklaustas, ar nesvarstytų pasitraukti, ministras teigė, kad tai paaiškės po biudžeto priėmimo.

„Priimsime biudžetą, bus matyti“, – atsakė ministras.