„Su prezidentu labai aiškiai sutarėme, kad fiskalinės drausmės turi būti besąlygiškai laikomasi. Jis tą tvirtai pažadėjo. Aš būsiu pirmas iš iniciatorių, jei bus pažeista fiskalinė drausmė, kad šitas biudžetas būtų vetuotas. Tikiuosi, kad galutinis Vyriausybės variantas sulauks palaikymo Seime“, – pirmadienį žurnalistams sakė S. Skvernelis.

Vyriausybė pirmadienio posėdyje pritarė, kad išlaidos vaiko pinigams mokėti kitų metų biudžete didėtų 40 mln. eurų, asignavimai bendrajai socialinio draudimo pensijos daliai finansuoti – 15,9 mln. eurų. Tai būtų daroma užšaldant dalį Kelių priežiūros ir plėtros programos bei Klimato kaitos programos lėšų.

„Buvo kitoks Vyriausybės siūlymas, kad būtų pirmiausia didinama kintamoji (vaiko pinigų. – ELTA) dalis, o nuo liepos 1 dienos – pastovioji. Seimo narių iniciatyva yra kitokia, ir panašu, kad tas balsavimas Seime tikrai turės palaikymą, dėl to reikia balansuoti keliais šaltiniais – tai yra nepanaudotos Kelių programos lėšos. Šią minutę pagal trečio ketvirčio rezultatus iš 390 mln. eurų Kelių plėtros programos nepanaudota 166 mln. eurų“, – kalbėjo premjeras.

„Jeigu Seimas pritars tam, kas dabar yra pasiūlyta, tai keisis nuo sausio 1 dienos ir bus vienas pakeitimas visiems metams: 60 eurų (universali išmoka. – ELTA) ir 40 eurų (papildoma išmoka neįgaliems ir nepasiturinčių šeimų vaikams. – ELTA)“, – pridūrė premjeras.

Skvernelis apie biudžetą: išspaudėme tiek, kiek galėjome

Vyriausybei pirmadienį pateikus biudžeto projektą balsavimui Seime, premjeras Saulius Skvernelis sako, kad Vyriausybė, ieškodama naujų pajamų šaltinių ir balansuodama išlaidas, „išspaudė viską“.

„Pakankamai solidžiai atradome lėšų (...) Kiek buvo galima išspausti, tiek išspaudėme šiandien“, – žurnalistams pirmadienį sakė S. Skvernelis.

Jis pažymėjo, kad Vyriausybė skyrė papildomus 3 mln. eurų ugniagesiams gelbėtojams, taip pat Aplinkos apsaugos agentūros darbuotojų darbo užmokesčiui didinti.

Kaip argumentą, kodėl užšaldomos Kelių priežiūros ir plėtros programos lėšos, Vyriausybė pateikė šių lėšų nepanaudojimą – pavyzdžiui, per tris šių metų ketvirčius nepanaudota apie 133 mln. eurų šios programos lėšų.

„Jeigu kelių plėtros programa treti metai iš eilės nepanaudojama (...) tai yra aplaidumas. Tie pinigai, kurie yra įšaldyti, turi būti panaudoti ten, kur reikia, dėl to ir buvo priimtas toks sprendimas“, – sakė S. Skvernelis

„Jeigu bus parengti projektai, įgyvendinti, bus ir pinigai tam“, – pridūrė jis.

Vyriausybė, apsvarsčiusi Seime pateiktus pasiūlymus, biudžeto projektui pritarė pirmadienį. Dėl jo Seimas ketina balsuoti antradienį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)