B. Johnsonas ir jo vyriausybė ne kartą sakė, kad neduos leidimo antrajam referendumui dėl Škotijos atsiskyrimo nuo JK. Tačiau gruodžio 12 d. vykusiuose JK pirmalaikiuose parlamento rinkimuose N. Sturgeon vadovaujama Škotijos nacionalinė partija (SNP) laimėjo 48 vietas iš 59 Škotijos vietų britų parlamente ir N. Sturgeon pareiškė, kad rinkimai suteikė Škotijai mandatą rengti naują referendumą dėl nepriklausomybės.

Sekmadienį M. Sturgeon įspėjo B. Johnsoną, kad jis negali laikyti Škotijos JK sudėtyje prieš Škotijos valią. „Jei jis mano, kad pasakius „ne“ tuo viskas ir pasibaigs, tada jis pamatys, kad visiškai ir iš esmės klydo. Negalima laikyti Škotijos sąjungoje prieš jos valią“, – teigė N. Sturgeon.

2014 metais vykusiame referendume škotai nubalsavo, kad Škotija liktų JK sudėtyje, tačiau 2016 metais vykusiame referendume dėl JK narystės Europos Sąjungoje (ES) dauguma škotų taip pat balsavo už pasilikimą ES. Tuo metu didžioji dalis Anglijos ir Velso rinkėjų balsavo už pasitraukimą iš ES. Škotijai gresia pasitraukimas iš ES prieš jos valią, todėl N. Sturgeon atkakliai reikalauja antrojo referendumo dėl Škotijos atsiskyrimo nuo JK.

Po gruodžio 12 d. rinkimų B. Johnsonas dar kartą pareiškė N. Sturgeon nesutiksiąs su antruoju referendumu, nes 2014 metais vykusiame referendume Škotijos visuomenė jau pritarė pasilikimui JK sudėtyje ir referendumo rezultatai turi būti gerbiami. N. Sturgeon teigimu, B. Johnsonas turi „atsigręžti į realybę“ ir pripažinti, kad SNP buvo suteiktas mandatas rengti antrąjį referendumą.