Vienas iš svarbiausių Paryžiaus [viršūnių susitikimo] rezultatų buvo visų šalių patvirtinimas, kad bus laikomasi Minsko susitarimų“, – interviu televizijai „Pervyj kanal“ sakė D. Peskovas.

Jis pabrėžė, kad Minsko susitarimai yra priemonių kompleksas ir jame užfiksuotas veiksmų eiliškumas. Pasak D. Peskovo, „prie derybų stalo skambėjo pasiūlymų, nukreiptų į įvairias variacijas Minsko susitarimų tema“.

Kremliaus atstovas atkreipė dėmesį, kad pirmadienį Paryžiuje vykusiame susitikime nedalyvavo Rytų Ukrainoje paskelbtų apsišaukėliškų Donecko ir Luhansko „liaudies respublikų“ atstovai.

„Kai Rusija kalbėjo, gindama jų interesus, kad būtina laikytis „Minsko susitarimų“, Minsko priemonių komplekso, Rusija orientavosi į šių žmonių, kurių nebuvo, interesus“, – tvirtino D. Peskovas.

Pirmadienio viršūnių susitikimas, kuriame dalyvavo Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, Rusijos vadovas Vlladimiras Putinas, Prancūzijos lyderis Emmanuelis Macronas ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel, buvo pirmasis keturšalis susitikimas „Normandijos formatu“ po trejų metų pertraukos.

Šio susitikimo kuluaruose taip pat pirmą kartą įvyko V. Putino ir šiemet pareigas pradėjusio eiti Ukrainos lyderio V. Zelenskio susitikimas.

Per derybas Paryžiuje susitarta dėl kelių priemonių deeskaluoti konfliktą Rytų Ukrainoje, bet didesnio proveržio siekiant užbaigti ilgiau kaip penkerius metus trunkantį karą padaryta nebuvo.

Bendrame pareiškime sakoma, kad šalių lyderiai susitarė dėl pilnų paliaubų įgyvendinimo ir naujo pajėgų atitraukimo iš konflikto Rytų Ukrainoje zonų iki kitų metų kovo.

Vis dėlto Ukrainos ir Rusijos prezidentai nesutarė, kas turi nutikti pirmiau – ar Kijevas turi atkurti savo sienos rytuose kontrolę, ar Donbase turi įvykti vietos rinkimai.

Kitą „Normandijos formato“ viršūnių susitikimą žadama surengti po keturių mėnesių.

Konfliktas Rytų Ukrainoje tarp Kijevo pajėgų ir Rusijos remiamų separatistų kilo 2014 metais. Per jį žuvo daugiau nei 13 tūkst. žmonių, rodo Jungtinių Tautų duomenys.

Separatistai perėmė Donecko ir Luhansko regionų kontrolę netrukus po to, kai Rusija aneksavo Ukrainos Krymo pusiasalį.