„Artėjantis laikotarpis bus labai sudėtingas“, – sakė U. von der Leyen, po ES lyderių diskusijų apie tolimesnius veiksmus po „Brexito“, įvyksiančio sausio 31 dieną.

„Sausio pirmąją pradėsime dirbti“, – teigė EK pirmininkė.

ES Tarybos prezidentas Charlesas Michelis taip pat perspėjo, kad 27 šalys narės prekybos sutarties nepriims aklai, ir pabrėžė, kad norėdama sudaryti sutartį, Didžioji Britanija turės gerbti Europos taisykles.

„Sutartį sudarysime ne bet kokia kaina, – sakė Ch. Michelis. – Derybos pasibaigs tada, kai rezultatai bus subalansuoti ir bus užtikrinta pagarba skirtingiems rūpesčiams“.

„Turime tinkamą veikimo būdą, paremtą patirtimi, skaidrumu ir vienybės palaikymu“ Europos Sąjungoje, - pridūrė ES Tarybos prezidentas.

Tekste, paskelbtame po diskusijų, ES lyderiai ragino ateityje palaikyti „kiek įmanoma artimesnius santykius su Didžiąja Britanija“, tačiau įspėjo, kad jie „turės būti paremti teisių ir pareigų pusiausvyra“.

ES vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier ves tiesiogines prekybos derybas, kurias lyderiai seks ir „teiks reikalingas rekomendacijas, sutampančias su ES interesais“.

B. Johnsonas turi laiko iki liepos 1 dienos prašyti pratęsti prekybos derybas.

Jei ministras pirmininkas atsisakytų pratęsti derybų laikotarpį, 2020-ųjų pabaigoje šaliai gresia kietasis „Brexitas“, nutrauksiantis visus prekybos ryšius su Europa ir iškelsiantis rimtą pavojų šalies ekonomikai.